Stäng
Meny
lör
6
Jan
Kl 15.00

Final i Polstjärnepriset

Bered dig på en nervkittlande eftermiddag vid årets gastkramande finalkonsert! Fri entré.

Final i Polstjärnepriset

Bered dig på en nervkittlande eftermiddag vid årets gastkramande finalkonsert! Fri entré.

Nu är det dags: efter tre uttagningar har fyra unga musiker i åldern 14-18 år röstats fram till ännu en gastkramande final i Polstjärnepriset, som också är en konsert.

Innan paus spelar de fyra finalisterna var sitt stycke tillsammans med Göteborgs Symfoniker. Efter paus spelar merparten av de unga musikerna som varit med i tävlingen tillsammans med Symfonikerna. Och så koras så klart årets vinnare av det prestigefyllda priset, som också ger vinnaren 50 000 kr, en kurs på Musikakademi Vänersborg, samt chansen att representera Sverige i den stora europeiska tävlingen Eurovision Young Musicians.

Bered dig på en nervkittlande eftermiddag.
Det är fri entré.

Följ Polstjärnepriset på facebook för att hålla dig uppdaterad fram till finalen.

Om Polstjärnepriset

Polstjärnepriset är lika med kurs och tävling i musik. Under höstlovet samlas omkring 50 kursdeltagare och 22 tävlande i Vänersborg för att spela ihop sig i ensembler och orkestrar samt att finslipa sin teknik med coacher från Göteborgs Symfoniker, Sveriges Radios symfoniorkester och Kungliga filharmonikerna. En rad andra artister och pedagoger med stor internationell erfarenhet är också med för att ge maximal peppning till deltagarna. De unga musikerna kommer från hela landet och är i åldern 14-18 år.

Efter samlingen på höstlovet återkommer de i början av januari till Vänersborg, där det arrangeras dels mästarklasser och dels uttagningar till tävlingen Polstjärnepriset. Först väljs åtta kandidater ut och i en andra omgång får fyra finalister tävla mot varandra i en slutlig finalomgång. Och det är just denna finalomgång som går av stapeln i Göteborgs Konserthus.

Så här såg det ut då förra årets vinnare – Alva Holm – spelade tillsammans med Göteborgs Symfoniker:

Polstjärnepriset arrangeras av Vänersborgs kommun i samarbete med Göteborgs Symfoniker och flera lokala, regionala och nationella samarbetspartners.

Program


Paus
25 min


Verdi Uvertyr till Ödets makt
8 min


Dukas Fanfar ur La Péri
2 min


Medverkande


Göteborgs Symfoniker

Göteborgs Symfoniker har kallats "En av världens mest formidabla orkestrar" av The Guardian och har turnerat i USA, Europa, Japan och Fjärran östern samt gästspelat i de viktigaste konserthusen och på de stora festivalerna runt om i världen. Sedan 2013 är den respekterade och efterfrågade amerikanen Kent Nagano förste gästdirigent för Göteborgs Symfoniker. Han ledde Symfonikerna på framgångsrika turnéer till Kina och Tyskland 2015. Göteborgs Symfoniker driver också en omfattande verksamhet för barn, inklusive det årliga musiklägret Side by Side by El Sistema, samt erbjuder digitala livekonserter på gsoplay.se. Dessa konserter kan också ses på mobiler och surfplattor via egna appar. Hösten 2017 inträder finske Santtu-Matias Rouvali som orkesterns chefdirigent. Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus som är berömt för sin fina akustik. Orkestern bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Wilhelm Stenhammar, landets store tonsättare under 1900-talets början, var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav tidigt orkestern en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till Göteborgs Symfoniker. Efter Stenhammar kom viktiga chefdirigenter som Tor Mann, Sergiu Comissiona, Sixten Ehrling och Charles Dutoit. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett 100-tal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. Detta ledde till att Göteborgs Symfoniker 1997 utsågs till Sveriges Nationalorkester. Under fem år som orkesterns chefdirigent 2007-2012 framträdde Gustavo Dudamel med Göteborgs Symfoniker bland annat vid BBC Proms och i Musikverein i Wien. Långvariga samarbeten med skivbolagen Deutsche Grammophon och svenska BIS har resulterat i fler än hundra skivor. Under senare tid har Göteborgs Symfoniker gjort ett flertal inspelningar för Chandos, senast en cykel med Kurt Atterbergs samlade symfonier med Neeme Järvi som dirigent.


Rumon Gamba Dirigent


Andreas P Hansson Dirigent

Redan som 19-åring dirigerade Andreas P Hansson Göteborgs Symfoniker och Göteborg Wind Orchestra. Han studerade för Ulrich Kaatz i Vänersborg 2012-2015. Efter framträdandet vid Polstjärneprisets final 2015 bjöd Neeme Järvi in honom till Järvi-akademins mästarklasser i Estland som vanligtvis riktar sig till betydligt äldre studenter. Andreas P Hansson har också deltagit i Royal Northern College of Music's mästarklass i Manchester och studerar nu vid Norges Musikhögskola. Hösten 2016 blev han uttagen till det norska lanseringsprogrammet Opptakt för landets främsta dirigentbegåvningar. Under de kommande två åren kommer Andreas P Hansson att dirigera närapå alla professionella orkestrar i Norge.


Henrik von Sydow Presentatör


Nyhetsbrev

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbreven så får du information och erbjudanden från Göteborgs Konserthus direkt i din mailbox en till två gånger per månad.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev