Göteborgs Konserthus Finland 100 år

Evenemanget har ägt rum. Göteborgs Symfoniker, Dalia Stasevska dirigent, Olli Mustonen piano, Tanja Kaitaniemi Orraryd presentatör

Speltid ca: 2 t 30 min inkl paus Scen: Stora salen
430 kr Student 100 kr Grupprabatt 40 kr/biljett (minst 15 personer)

Evenemanget har ägt rum

Vid 100-årsfirandet av Finlands självständighet står givetvis finsk musik på programmet – Sibelius, Wennäkoski och Rautavaara, och såväl dirigent som solist och presentatör har ursprung i vårt kära grannland i öst.

Det är med stolthet och glädje vårt grannland Finland firar 100-årsdagen av sin självständighetsförklaring den 6 december 1917. Sverige och Finland har under århundradena delat historia i allt från krig
och maktövertagande till solidariska aktioner och politiska samarbeten. Tillsammans med finska generalkonsulatet i Göteborg kommer Göteborgs Symfoniker att hylla minnet av Finlands 100- åriga historia som självständig stat med finsk musik som speglar delar av landets kulturella utveckling.

Jean Sibelius (1865-1957)

Sibelius första symfoni är en tidlös klassiker. Verket spelades för första gången 1899, med tonsättaren själv som dirigent. Musiken fortsätter att fascinera även en yngre finsk dirigentgeneration, självklart också kvällens dirigent Dalia Stasevska. På programmet står även Sibelius symfoniska dikt Finlandia, ett av hans kanske mest kända verk med stort symbolvärde en kväll som denna.


Lotta Wennäkoski (f 1970)

Lotta Wennäkoski gjorde konsertdebut 2003 då Esa-Pekka Salonen uruppförde kompositionen Sakara med Helsingfors stadsorkester. Verket som vi får uppleva denna kväll har sitt ursprung i ordet Flounce, som kan översättas med orden ”rusa” och ”volang”. Musiken kännetecknas av såväl snabba rörelser som passager av spetsliknande ornamenteringar i en lättare och mer lyrisk stämning.

Einojuhani Rautavaara (1928-2016)

Nyligen bortgångne Einojuhani Rautavaara är med oss genom sin tredje pianokonsert, med Olli Mustonen som solist. Denna ”Gift of Dreams” överraskade till och med tonsättaren själv: ”Konserten har en lyrisk öppning som snabbt stegras till ett patetiskt uttryck som till en början förvånade mig – hur glödande emotionellt denna musik ville utvecklas! Då hade jag en dröm där en flock med delfiner fanns med mig i en bassäng vid havet. Jag släppte ut dem alla i havet och snart såg jag hur de hoppade fröjdefullt i en lång rad långt ute på havet. Det stod alltså klart att det var rätt att släppa min musik lös i samma glädje.”

Det är med samma glädje vi ser fram emot att fira denna viktiga dag i Göteborgs Konserthus.

ProgramPaus 25 minMedverkande
Tanja Kaitaniemi Orraryd presentatör

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang