Göteborgs Konserthus Magnetiska fält – magisk realism

Evenemanget har ägt rum. Klanglig attraktion när Gageego! spelar gränslös musik av Cleare, Holloway-Nahum och Iannotta. Konceptet Pionjär ger dig samtida musik i experimentella kombinationer.

Speltid ca: 1 t 30 min Scen: Stenhammarsalen
210-260 kr Student 105-130 kr

Evenemanget har ägt rum

Kvällens program är genomsyrat av klanglig attraktion. Som frambesvärjt av magnetism rörs klanger och ljud fram på de mest olikartade och fantasirika vis när Gageego! spelar gränslös musik av Cleare, Holloway-Nahum och Iannotta. Det är som om en musik åkallas där det förut blott anades en kontur av något. Filosofen Timothy Mortons ord tycks rama in det hela:

“Every aesthetic trace, every footprint of an object, sparkles with absence.
Sensual things are elegies to the disappearance of objects.”

Konceptet Pionjär

Konceptet Pionjär ger dig konserter med samtida musik i skön kombination med exempelvis konst, film, audiovisuella element eller drama. För dig som är nyfiken på det allra senaste är säsongens sex lördagskvällar i Stenhammarsalen ett måste. Med ett Pionjär-abonnemang sparar du dessutom 30% jämfört med ordinarie biljettpris.

Provlyssna

Lär känna moderna kammarensemblen Gageego!

Konstverk i foajén

I anslutning till konserten visas konstverket Pixilation (2019) av tonsättaren Johan Svensson, komponerat för två keyboards, ljus och samplingar och speciellt anpassat för Göteborgs konserthusfoajé. Tätt sammankopplade ljud- och ljuskällor skapar sammanflätade animationssekvenser som utvecklar sig över tid på insidan av ljustäta tält. Låt dig omslutas av mörker och upplev hur basfrekvenserna fyller rummet.

Installationen innehåller blinkande lampor och stroboskop.

Program

Clara Iannotta (f 1983) We left her in a sack for fairies to reclaim Väl på plats i konsertsalen, kan vi välja att sluta eller hålla ögonen öppna. För Iannotta är det senare en självklarhet. Och i egenskap av tonsättare något som närmast har företräde. Iannotta återkommer om och om igen om hur viktigt rörelsen, det visuella är för hur hon skulpterar sina ljud; att hon snarast på senare år arbetar likt en koreograf. Vid ett anförande för några år sedan citerade hon sin landsman, den italienske tonsättaren Luciano Berio: ”vi bör titta på musik, och lyssna till teater”. I stycket We left her in a sack for fairies to reclaim från 2021 betyder det inte att ljudet är sekundärt, snarare tvärtom: det är en minutiöst noggrant utmejslad, klangvärld där rörelserna och koreografin för att frammana dessa (med mikrofoner förstärkta) ljud snarare blir en slags poetisk kommentar. Titeln är hämtad från Dorothy Molloys postuma poesi, och är ett av flera verk i det senaste som på ett eller annat hämtar inspiration från Molloys dödsmärkta dikter. Dikter där hennes långt gångna levercancer är en slags konstant underton. Poesin rör sig ständigt mellan olika tillstånd, mellan sinnevärld och andevärld, liv och död till det banala och det mest uttrycksfulla. I Iannottas musik blir övergången mellan ljudliga tillstånd central, men inte i det att vi egentligen får höra ytterligheterna utan att vi tycks dras in i de mikroskopiska nivåerna av vad ett ljud är, vi befinner oss konstant i en värld som gestaltas på gränsen mellan brus och ton. ESAIAS JÄRNEGARD

Aaron Holloway-Nahum (f 1983) Days, Distance, Days Under tidigare konserter med Gageego! har vi sett amerikanen Aaron Holloway-Nahum i rollen som dirigent, enbart en av strängarna på hans lyra. Ikväll möter vi honom även som tonsättare i ett uruppförande skrivet för trombonisten Ivo Nilsson och Gageego! Aaron säger följande om vad vi kan vänta oss: ”Days, Distance, Days är en cirka 15 minuters konsert för trombonsolist och stor ensemble som utforskar några av de många sätt som grupper av människor relaterar och interagerar med varandra i denna digitala tidsålder. Det skildras på olika vis i musiken. Ibland är den strikt, nästan låst – exemplifierat genom det digitala ”klickspår” (en slags elektronisk metronom) som slagverkaren vid olika tidpunkter sätter igång /…/ Strukturen, harmonin och kontrapunkten i stycket är alla skapade "organiskt" av en inspelning av Ivo (vår solist) som läser Elisabeth Bishop's dikt ”Argument”. Vi hör denna inspelning, filtrerad och manipulerad av datorn och uppspelad via-högtalare i mitten av ensemblen. Nu när jag fortfarande komponerar stycket, upptäcker jag att musiken ständigt går från individ till kollektiv och tillbaka, ibland bär det ena till det andra, och ibland inte. Som Elisabeth Bishop uttrycker det: Distance: Remember all that land beneath the plane; that coastline of dim beaches deep in sand stretching indistinguishably all the way, all the way to where my reasons end?”

Ann Cleare (f 1983) on magnetic fields Ann Cleares musik minner inte sällan om ett skulpturalt förhållningssätt, där klang, textur, färg och form minutiöst undersöks. Som en röd tråd genom det senaste decenniets komponerande går en vilja att få oss i publiken att höra världen annorlunda. I kvällens on magnetic fields, skrivet 2011-2012, ställs vi inför ett Gageego! uppdelat i tre grupper av musiker. Till höger och vänster virvlar två konstellationer fram, ledda av varsin violinist, i centrum av scenbilden ses vad Cleare kallar ”a box of light”. De två violinisterna fungerar som de magnetiska fält kring vilket varje sektions instrument ges energi. Sakta sprids de klanger (eller den ”elektricitet”) som violinerna utsänder till övriga instrument, och process av konstant förändring inleds. Instrumenten i centrum av scenbilden, piano, harpa och slagverk utgör en kontrasterande enhet; som till en början snarast tycks betraktar de två panorerade ensemblerna för att därefter sakta påbörja en form av intervention. ESAIAS JÄRNEGARD

Lördag 18 mars 2023: Evenemanget slutar ca kl 20.30

Medverkande

Ensemblen bildades 1995 och arbetar med att utforska och göra den nutida kammarmusiken mer tillgänglig. Som en av de viktigaste aktörerna i Musiksverige uppskattas ensemblen för att på ett lustfyllt och nyfiket sätt tolka dagens musik på högsta tekniska och konstnärliga nivå. Gruppen samarbetar regelbundet med svenska och internationella gäster som Peter Eötvös, H K Gruber och Pierre-André Valade. Förutom konserter i Sverige har ensemblen turnerat i bland annat Ryssland och Danmark samt gästspelat på Lange Nacht der Neuen Klänge i Wiens konserthus.

Den amerikanske kompositören Aaron Holloway-Nahum har etablerat sig som en av nyckelspelarna på den brittiska samtida musikscenen. Trots att hans karriär som kompositör är imponerande i sig – han har komponerat på uppdrag för bland andra London Symphony Orchestra, BBC:s symfoniorkester och Third Coast Percussion – så har han även hunnit fördjupa sig och nå framgång som såväl inspelningsproducent, dirigent och konstentreprenör. Aaron Holloway-Nahum är dirigent, vd och konstnärlig ledare för The Riot Ensemble, en organisation som genom sitt arbete genererat mer än 650 000 pund som bidrag till framförandet av samtida musik och som uruppfört fler än 250 originalkompositioner. Aaron Holloway-Nahums musik har framförts i ett tjugotal länder över hela världen och karaktäriseras av sina många detaljer, utsmyckade klangfärger, djärva melodiska unisoner och experimentella berättande strukturer.

Trombonisten Ivo Nilsson debuterade som solist med Sveriges Radios Symfoniorkester 1989, efter studier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och vid IRCAM i Paris. Samma år debuterade han även som tonsättare med en oktett uruppförd av ensemblen l´Itineraire på Radio France. Han är medlem i ensemblerna Axelsson & Nilsson, Ensemble Son och KammarensembleN. Som solist och med ovan nämnda ensembler har han haft framträdanden på en mängd festivaler runt om världen. Ivo Nilsson var konstnärlig ledare för festivalen Stockholm New Music 2003 och 2005. 2007 tilldelades Ivo Nilsson Tolkpriset av Svenska Tonsättarföreningen.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter