Götaplatsen Kulturkalaset: Symfonikerna och Ane Brun

Evenemanget har ägt rum. Äntligen är det dags för ännu en artist att ta plats på Götaplatsen under Kulturkalaset tillsammans med Sveriges Nationalorkester!

Speltid ca: 1 t 30 min
Fri entré

Evenemanget har ägt rum

Äntligen är det dags för ännu en artist att ta plats på Götaplatsen under Kulturkalaset tillsammans med Göteborgs Symfoniker. I år möter vi publiken tillsammans med sångerskan Ane Brun – en artist med en helt unik röst, ett uttrycksfullt utspel och ett fantastiskt musikaliskt material med både djup och kraft. Dirigent: Hans Ek.

Att lyssna på Symfonikerna på Götaplatsen under Kulturkalaset har blivit en tradition. Ni som var där och såg Weeping Willows förra året, Miriam Bryant eller Laleh åren dessförinnan vet helt klart varför. Hör mer om årets konsert i klippet, där dirigenten Hans Ek berättar om samarbetet med Ane Brun.

Så här såg det ut under förra årets Kulturkalaskonsert. Låt oss fylla Götaplatsen ännu en gång detta år!

Medverkande

Göteborgs Symfoniker har kallats "En av världens mest formidabla orkestrar" av The Guardian och har turnerat i USA, Europa, Japan och Fjärran östern samt gästspelat i de viktigaste konserthusen och på de stora festivalerna runt om i världen. Sedan 2013 är den respekterade och efterfrågade amerikanen Kent Nagano förste gästdirigent för Göteborgs Symfoniker. Han ledde Symfonikerna på framgångsrika turnéer till Kina och Tyskland 2015. Göteborgs Symfoniker driver också en omfattande verksamhet för barn, inklusive det årliga musiklägret Side by Side by El Sistema, samt erbjuder digitala livekonserter på gsoplay.se. Dessa konserter kan också ses på mobiler och surfplattor via egna appar. Hösten 2017 inträder finske Santtu-Matias Rouvali som orkesterns chefdirigent. Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus som är berömt för sin fina akustik. Orkestern bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Wilhelm Stenhammar, landets store tonsättare under 1900-talets början, var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav tidigt orkestern en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till Göteborgs Symfoniker. Efter Stenhammar kom viktiga chefdirigenter som Tor Mann, Sergiu Comissiona, Sixten Ehrling och Charles Dutoit. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett 100-tal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. Detta ledde till att Göteborgs Symfoniker 1997 utsågs till Sveriges Nationalorkester. Under fem år som orkesterns chefdirigent 2007-2012 framträdde Gustavo Dudamel med Göteborgs Symfoniker bland annat vid BBC Proms och i Musikverein i Wien. Långvariga samarbeten med skivbolagen Deutsche Grammophon och svenska BIS har resulterat i fler än hundra skivor. Under senare tid har Göteborgs Symfoniker gjort ett flertal inspelningar för Chandos, senast en cykel med Kurt Atterbergs samlade symfonier med Neeme Järvi som dirigent.

Genom sin förmåga att göra musiken giltig i vår tid, oavsett ursprung och genre, har Hans Ek skaffat sig en alldeles särskild ställning i svenskt musikliv. Det har lett till fruktbara samarbeten med artister som Laleh, Veronica Maggio, The Metropole Orchestra, Michael Nyman, Reneé Fleming och många fler. Sedan flera år är Hans Ek ansvarig för musiken vid Polarprisutdelningen. Hösten 2015 skapade han konserthyllningen Made by Björk på isländskans 50-årsdag i en produktion på Norrlandsoperan i Umeå, ett konsertprojekt som även gavs med Sveriges Radios symfoniorkester. 2016 ledde han Norrköpings symfoniorkester på Bråvalla i Dance Music Symphony, klassiska versioner av elektronisk dansmusik och under 2016-2017 har han turnerat med konsertproduktionen Bowie in Berlin. Hans Ek har också arrangerat och dirigerat musiken till filmer som Låt den rätte komma in i regi av Tomas Alfredson, Susanne Biers Oscarbelönade Hämnden och den norska storfilmen Kon-Tiki. Med sin ensemble Modern Fantazias arbetar han konsekvent med musik som betytt mycket för honom: i projektet Trans Europe Express tog han avstamp i den legendariska syntgruppen Kraftwerk och han har också gjort tonsättarporträtt av Brian Eno och John Cage.

Ane Bruns debutalbum Spending Time With Morgan gavs ut 2003 på egna etiketten DetErMineRecords. Det var under en tid då det plötsligt vimlade av pojkar och flickor med akustiska gitarrer, och alla skulle ge ut egna skivor. De flesta av dem är numera bara en parantes i musikhistorien. Andra har fortsatt, släppt skivor och turnérat. Några har blivit framgångsrika och Ane Brun är definitivt en av de sistnämnda. Titeln på hennes sjätte studioalbum är dubbeltydig - When I´m Free. Existerar friheten redan, eller är den något hon längtar efter men ännu inte har uppnått? Den sortens dubbeltydighet ligger till grund för Ane Bruns mest genomarbetade album hittills. Både textmässigt och musikaliskt är det en orädd platta som behandlar olika typer av förändring och som till och med den vanligtvis blygsamma artisten medger antagligen är "mer extrovert och dynamisk" än något hon tidigare gjort. I Symfonikernas fleråriga projekt Popical möter ledande artister musiker ur orkestern i gränsöverskridande samarbeten. Varje konsert är unik med skräddarsydd orkesterbesättning och nyskrivna arrangemang. Bland tidigare artister finns Miriam Bryant, bob hund och Timbuktu.

Martin Hederos keyboard

Johan Lindström piano och pedal steel

Josefin Runsteen percussion och kör

Ola Hultgren trummor

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter