Göteborgs Konserthus Wien!

Evenemanget har ägt rum. Följ med till senromantikens och de glittrande operetternas Wien, med musiker ur Göteborgs Symfoniker, Johannes Gustavsson ciceron och Bernt Andersson ackordeon.

Speltid ca: 2 t 15 min inkl paus Scen: Stenhammarsalen
230-300 kr Student 115-150 kr

Evenemanget har ägt rum

Runt förra sekelskiftet var Wien den klassiska musikens huvudstad, ett nav för senromantikens mest framstående tonsättare. Bruckner, makarna Mahler, Webern och Straussklanen hade anknytning hit. Dirigenten Johannes Gustavsson är ciceron i musik från staden med det stora musikaliska självförtroendet.

Efter världsutställningen i Wien 1873 följde en ekonomisk krasch men musiklivet fortsatte att blomstra. Knappt 40 år senare inföll i samma stad en av de största händelserna i den västerländska musikhistorien – tonalitetens sammanbrott. Tonsättaren Anton Webern representeras här av två verk, ett före och ett efter tonalitetens fall.

Wien var även de glittrande operetternas stad. I den här konserten spelas operettonsättaren Johann Strauss som i händerna på arrangören Alban Berg blir kammarmusik med dragspel (orgelharmonium i original). Både Bruckners, Gustav och Alma Mahlers kammarmusik är bland det mest innerliga romantiken frambringat.

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Program


Webern Långsam sats 9 min


Paus 25 min
Medverkande

Musiker ur Göteborgs Symfoniker


Joel Nyman violin

Cecilia Hultkrantz violin

Lars Mårtensson viola

Laura Groenestein-Hendriks viola

Jun Sasaki cello

Juan Zurutuza piano

Bernt Andersson ackordeon

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang