Göteborgs Konserthus Hugo Alfvén med GöteborgsOperan

Kärt besök av GöteborgsOperans orkester, Thomas Dausgaard dirigent, Ida Falk Winland sopran och Adam Frandsen tenor.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
380-540 kr Student 190-270 kr Ungdom tom 29 år 190-270 kr

I Hugo Alfvéns sällan framförda symfoni Från havsbandet hör vi ett ungt pars åtrå ackompanjeras av vågors böljande smekningar. GöteborgsOperans orkester leds av Thomas Dausgaard. Solister är sopranen Ida Falk Winland och tenoren Adam Fransen.

Hugo Alfvéns mäktiga och sensuella fjärde symfoni inleds med vågors böljande smekningar och ett ungt pars åtrå till varandra bland klippor i de yttersta skären. När solen gått upp – ”över kärlekslyckans första och sista dag”, skriver tonsättaren själv – skakas havet och kärleken av en storm. Lyckan förintas. Den ordlösa sången framförs av Göteborgs Operans hyllade sopran Ida Falk Winland och tenoren Adam Frandsen.

Kvällens konsert inleds med för orkestern välkänd operamusik – Wagners skimrande förspel till första akten av Lohengrin. Därpå följer Ravels Daphnis et Chloé. Den sinnliga orkestersviten med sitt berömda flöjtsolo är ett utdrag ur tonsättarens koreografiska symfoni Daphnis et Chloé, en hyllning till det antika Grekland.

Danske dirigenten Thomas Dausgaard har tidigare varit chefdirigent för bland annat Seattle Symphony och innehar i dag samma position vid BBC Scottish Symphony Orchestra.

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Introduktion till konserten

Landa i Stora salen en timme innan konserten börjar och lär dig mer om musiken du strax ska uppleva! Du får berättelserna bakom musiken, kunskap om kompositörerna och egna reflektioner om de klassiska verken. Introduktionen pågår i ca 30 minuter, det är kostnadsfritt och fri placering i salen. Varmt välkommen!

Program

Wagner Lohengrin: Förspel till akt 1 9 min

Ravel Svit nr 2 ur Daphnis och Chloé 16 min

Paus 25 min

Alfvén Symfoni nr 4 "Från havsbandet" 47 min

Torsdag 16 november 2023: Evenemanget slutar ca kl 21.30

Medverkande

GöteborgsOperans orkester

Thomas Dausgaard dirigent

Ida Falk Winland har de senaste säsongerna gästat Glyndebourne Festival där hon framträtt i paradrollen som paradrollen Fiordiligi i Così fan tutte och på Kungliga Operan där hon sjungit Violetta i La Traviata och Gilda i Rigoletto. Den senate säsongen har Falk Winland gjort två roller på GöteborgsOperan: Gilda i Rigoletto och Mimí i La Bohème. Tidigare har vi sett henne som Ilia i Idomeneo, Adalgisa i Norma, Morgana i Alcina, Cleopatra i Julius Caesar, Rosina i Barberaren i Sevilla, Grevinnan och Susanna i Figaros bröllop, Nedda i Pajazzo samt Beate Bella Bravura i Julglitter och operakaos. Tidigare gästspel inkluderar Opéra National de Paris där hon framträtt som Fiordiligi i Così fan tutte. Falk Winland har även synts i rollen som Pamina i Trollflöjten och Romilda i Xerxes på Kungliga Operan och hon har sjungit First Niece i Peter Grimes på Teatro alla Scala i Milano. Vidare har Falk Winland framträtt som Donna Anna i Don Giovanni på Helsinki Festival, Cunégonde i Bernsteins Candide på Opéra National de Lorraine i Nancy och Cecily i Barrys The Importance of Being Earnest på Covent Garden i London och på Opéra National de Lorraine. Ida Falk Winland gjorde sin Glyndebourne Festival debut i rollen som Daggfen i Hans och Greta och hon har sjungit Poppea i Händels Agrippina vid Internationale Händel-Festspiele i Göttingen.

Adam Frandsen är en dansk tenor som utexaminerades 2013 från prestigefyllda Curtis Institute of Music i Philadelphia USA och snabbt har vunnit internationell uppmärksamhet. Bland hans senare engagemang kan nämnas Don Ottavio i Don Giovanni i Auckland, New Zealand, titelrollerna i Don Carlos och Idomeneo samt tenorstämman i sångcykeln i Dichterliebe på Folkoperan. Andra senare roller är Rodolfo i La Bohème på National Taichung Theatre i Taiwan, Augustin Moser i Mästersångarna i Nürnberg på Salzburg påskfestival i Österrike, Edgardo i Lucia di Lammermoor på Opera Hedeland, Alfredo i La Traviata på Jyske Opera, Ung tjänare i Elektra och Narraboth i Salome på Royal Opera House Covent Garden, samt tenorpartiet i Verdis Requiem med Victoria Symphony i Kanada. Frandsen var regional finalist i Metropolitan Opera National Council Auditions 2008 och är mottagare av Aalborg Operapris 2015.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i konsertmagasinet

Nr 4 2016-2017 Tonsättarporträtt Wagner

Han började spela piano och fiol som 12-åring, blev Beethoven-fantast som 15-åring och fick sin första symfoni spelad spelad som 19-åring och skrev också då sin första opera. Från 20 kunde han kallas yrkesmusiker.

Kontrabasisten Jenny Rydeberg spelar på sitt instrument i ett rött sammetsrum

Ge ditt liv konsertmagi!

Ett abonnemang i Göteborgs Konserthus ger dig oförglömliga upplevelser och rabatterat biljettpris. Dessutom många andra att dela upplevelserna med.

Abonnemang 2023-2024