Göteborgs Konserthus Haydn Skapelsen

Änglasång i ett av historiens mäktigaste körverk med Göteborgs Symfoniker, Richard Egarr dirigent och Göteborgs Symfoniska Kör.

Speltid ca: 2 t 15 min inkl paus Scen: Stora salen
380-540 kr Student 190-270 kr Ungdom tom 29 år 190-270 kr

Varde ljus! Ingen hade hört maken till musik förrän Haydn skrev den; hur ljuset bryter in, skingrar mörkret och fyller intigheten. Låt dig genomströmmas av änglasång och stråkar som säger att allt kommer att bli bra. Richard Egarr leder Göteborgs Symfoniker och Symfoniska kör i ett av historiens mäktigaste oratorier.

Haydns oratorium Skapelsen är ett lyckopiller som måste upplevas live. Orkester, kör, tre ärkeänglar – allt brusar fram över lyssnaren med budskapet: det kommer att ordna sig! Där finns inget syndafall, ingen orm. Allt det där kommer senare.

Tonsättaren Joseph Haydn hade blivit knockad av kyrkomusiken i Westminster Abbey med tusenmannakörer. Han hade besökt Europas skarpaste vetenskapsmän som talade om nya planeter och nebulosor. Det var sent 1700-tal. Världen var plötsligt inte vad man trott under tusentals år, utan mycket mer.

Själva handlingen berättar hur Gud skapar världen. Vem tonsätter något sådant, och hur? Josef Haydn kastade sig över utmaningen med ovanliga lösningar. Världen skapas med en enda ton – ett C. Och Varde ljus! sägs en enda gång – med en segerklang så att himlen rämnar.

Provlyssna

Lär känna det klassiska verket.

Introduktion till konserten

Landa i Stora salen en timme innan konserten börjar och lär dig mer om musiken du strax ska uppleva! Du får berättelserna bakom musiken, kunskap om kompositörerna och egna reflektioner om de klassiska verken. Introduktionen pågår i ca 30 minuter, det är kostnadsfritt och fri placering i salen. Varmt välkommen!

Program

Haydn Skapelsen 1 t 49 min

Fredag 22 mars 2024: Evenemanget slutar ca kl 20.15
Lördag 23 mars 2024: Evenemanget slutar ca kl 17.15

Medverkande

Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Orkesterns bas är Göteborgs Konserthus, funkispärlan vid Götaplatsen som samlat musikälskare sedan 1935. Wilhelm Stenhammar var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav Symfonikerna en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till orkestern. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett hundratal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. 1997 utsågs Göteborgs Symfoniker till Sveriges Nationalorkester. Sedan säsongen 2017-2018 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker. Sedan säsongen 2019-2020 är Barbara Hannigan förste gästdirigent. Under åren 2019-2022 var även Christoph Eschenbach förste gästdirigent – tillsammans bildade de en stark treklöver bestående av tre helt olika konstnärer. Vi är också en stolt partner till sopranen Barbara Hannigans mentorsprogram Equilibrium med fokus på unga sångare i början av deras karriär. Sten Cranner är VD och konstnärlig chef, Gustavo Dudamel hedersdirigent och Neeme Järvi chefdirigent emeritus. Orkesterns huvudman är Västra Götalandsregionen. Göteborgs Symfoniker samarbetar regelbundet med dirigenter som Herbert Blomstedt, Joana Carneiro, Jukka-Pekka Saraste, Christian Zacharias och Anja Bihlmaier.

Richard Egarr dirigent

Kören grundades 1917 av kusinerna Elsa och Wilhelm Stenhammar. Elsa Stenhammar var en av de drivande krafterna i sekelskiftets körliv i Göteborg och blev körens första repetitör. Den 8 december 1917 debuterade kören i Beethovens Körfantasi med Wilhelm Stenhammar som solist vid flygeln. Som landets äldsta symfoniska kör kunde man 2017 fira sitt 100-årsjubileum med en stor festkonsert där såväl Mozart och Brahms som Stenhammar, Elfrida Andrée och Björn & Benny stod på programmet. Göteborgs Symfoniska kör är en ideell förening som är knuten till Göteborgs Symfoniker. Kören medverkar i konserter och föreställningar i såväl orkesterns som i egen regi. Musiken blir därför blandad och repertoaren omfattande. Göteborgs Symfoniska Kör har medverkat vid konserter i bland annat Royal Albert Hall och i Canterbury Cathedral i England samt deltagit med Göteborgs Symfoniker i den årliga musikfestivalen på Kanarieöarna och på en turné till Kina.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Kontrabasisten Jenny Rydeberg spelar på sitt instrument i ett rött sammetsrum

Ge ditt liv konsertmagi!

Ett abonnemang i Göteborgs Konserthus ger dig oförglömliga upplevelser och rabatterat biljettpris. Dessutom många andra att dela upplevelserna med.

Abonnemang 2023-2024