Händer spelar på harpsträngar. Händer spelar på harpsträngar.

Publicerat 11 januari 2024 Musiken bär oss

"Sedan 2020 har världen, och vi alla, mött motgångar svåra att föreställa sig, men musiken funnits där och har hjälpt till att bära oss genom en pandemi, genom krig och kriser. Den har gett oss kraft, på samma sätt som den gjort i århundraden – och som den kommer att göra även genom kommande generationer." Sten Cranner Vd och konstnärlig chef

Livet är rörelse. Ibland i ett obarmhärtigt tempo, ibland aldrig så milt och stilla, men oavsett hastighet en ständigt pågående rörelse som för oss vidare, sliter, gör oss starkare och får oss att hitta nya vägar. Vi provar och gör saker för första gången, vi repeterar för att göra rätt och vi kommer till en punkt då det blivit dags att avsluta och göra saker en sista gång.

Varje årsskifte bjuder på en möjlighet att stanna upp för en sekund och hålla pendeln stilla. Se tillbaka och blicka framåt.

Glad kontrabasist på scenen med blicken åt sidan.

Här, precis efter 2023 och på randen till ett nästan orört 2024, står de senaste årens skiftningar fram extra tydligt. Sedan 2020 har världen, och vi alla, mött motgångar svåra att föreställa sig, men musiken funnits där och har hjälpt till att bära oss genom en pandemi, genom krig och kriser. Den har gett oss kraft, på samma sätt som den gjort i århundraden – och som den kommer att göra även genom kommande generationer.

När vi presenterade den här säsongens program gav vi den temat Hållbara avtryck – Lasting impressions för att påminna om hur också små rörelser kan göra skillnad. Nu, medan stora delar av spelåret ännu ljuder i oss, kan vi se fram emot en vår som bjuder på en bredd och rikedom som liknar livet självt. Vi rör oss från Julia Wolfes ödesmättade oratorium Fire in my mouth, till den hisnande naturupplevelsen Nordic – A Fragile Hope och vi kan vänta oss musikmagi i både Víkingur Ólafssons tolkning av Goldbergvariationerna och Haydns livsbejakande Skapelsen.

Livet är rörelse och musiken påminner oss ständigt om det.

Cellist spelar kraftfullt på sitt instrument

Jag har rört mig från allegro till presto tillsammans med Göteborgs Symfoniker under lång tid. Det har varit spännande år som gett mig erfarenheter jag inte vill vara utan och vänner jag kommer att ta med mig. Inte minst har den här tiden gett musikaliska minnen som kommer att ringa inom mig för evigt.

Det har blivit dags för mig att lämna stafettpinnen till Anna-Karin Larsson som tar vid som ny vd från den 1 februari. Så jag skriver en välkomsthälsning till er för sista gången, men jag ser fram emot att fortsätta se er alla och mötas kring musiken i Göteborgs Konserthus – och varhelst livet ger oss chansen.

Gott nytt år!
Sten Cranner
VD och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker