Göteborgs Konserthus Fire in my mouth

Julia Wolfes ödesmättade oratorium Fire in My Mouth med Göteborgs Symfoniker, Santtu-Matias Rouvali dirigent, damkör ur Göteborgs Symfoniska kör och barnkör.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
380-540 kr Student 190-270 kr Ungdom tom 29 år 190-270 kr

Tonerna i hyllade Julia Wolfes oratorium Fire in my mouth ljuder ödesmättat till raspet av klippande saxar. I en uppmärksammad föreställning berättar Göteborgs Symfoniker, Göteborgs Symfoniska damkör och en barnkör effektfullt historien om de hårda villkoren i en textilfabrik. Europapremiär.

Amerikanska Julia Wolfes multimediaverk är en hyllning till arbetets hjältar. Det möttes med lovord vid premiären 2019 och kallades ”en monumental prestation som musikaliskt drama”. Detta oratorium, som är vemodigt men också ljust, handlar om de modiga immigrantkvinnor som klev av båtarna i New Yorks hamn och som genast tog itu med att bygga landet.

Vi följer dem genom fyra satser: Immigrationen, Fabriken, Protesten och Elden som alla bygger på en högst verklig händelse; branden i Triangle Shirtwaist Factory 1911 då över hundra unga kvinnor omkom i USA:s värsta arbetsplatsolycka. De var hjältinnor, menar Julia Wolfe, de hade tidigare gått ut och demonstrerat mot en farlig arbetsmiljö och tack vare dem drevs nya lagar om bättre arbetsförhållanden och brandskydd igenom.

”Det är en berättelse om New York, men också om arbetande folk överallt”, har Julia Wolfe sagt. ”Vi är alla människor och vi befinner oss här tillsammans”.

Provlyssna

Program

Wolfe Fire in My Mouth 48 min

Fredag 26 januari 2024: Evenemanget slutar ca kl 20.00
Lördag 27 januari 2024: Evenemanget slutar ca kl 17.00

Medverkande

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker - Sveriges Nationalorkester. Han är en av vår tids mest efterfrågade dirigenter och har lett orkestern på framgångsrika turnéer till fyra nordiska huvudstäder samt till Tyskland och Österrike. Orkestern har tidigare gjort hyllade framträdanden på världens mest prestigefyllda scener, bland dem BBC Proms i London och Musikverein i Wien, och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus. På gsoplay.se samt via appar erbjuds allt från orkesterkonserter med världsledande dirigenter och solister till kammarkonserter och fantasifulla filmproduktioner. Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består i dag av 109 musiker. Bland viktiga chefdirigenter under senare år finns Gustavo Dudamel och Neeme Järvi. Göteborgs Symfoniker har gjort 100-tals inspelningar som resulterat i ett flertal internationella priser. Senast Sibelius symfonier med Santtu-Matias Rouvali på Alpha Classics som hyllats i branschtidskrifter som Gramophone och Diapason.

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker. Han har också en framgångsrik internationell dirigentkarriär och har av The Guardian hyllats som "den finska dirigenttraditionens senaste storartade begåvning man bara måste lyssna på". Santtu-Matias Rouvali är också chefdirigent för Tammerfors stadsorkester och Philharmonia Orchestra i London. Han har turnerat med Göteborgs Symfoniker och pianisten Hélène Grimaud i nordiska huvudstäder samt med pianisten Alice Sara Ott och slagverkaren Martin Grubinger i Tyskland. Under säsongen 2022-2023 fortsätter Santtu-Matias Rouvali sina samarbeten med orkestrar på toppnivå över hela Europa, inklusive Berliner Philharmoniker, Wiener Symphoniker, Royal Concertgebouw Orchestra och Münchner Philharmoniker, och samarbetar med solister som Víkingur Ólafsson, Nemanja Radulovic, Yuja Wang, Nicola Benedetti, Behzod Abduraimov, Patricia Kopatchinskaja, Alice Sara Ott, Sheku Kanneh-Mason, Vadim Gluzman, Randall Goosby och Vilde Frang.

Göteborgs Symfoniska Damkör

Barnkör

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret