Cellist spelar på scenen, man skymtar publik framför honom. Cellist spelar på scenen, man skymtar publik framför honom.

Publicerat 28 december 2023 Musiken knyter oss till varandra

"Genom musiken kan vi få tillgång till det förflutna, som känslan av andras hjärtslag. Den kan hjälpa oss förstå oss själva i den tid vi lever och ge inspiration att gå vidare." Arna Einarsdóttir, planeringschef Göteborgs Symfoniker säsongen 2023-2024

Genom musiken kan vi få tillgång till det förflutna, som känslan av andras hjärtslag. Den kan hjälpa oss förstå oss själva i den tid vi lever och ge inspiration att gå vidare.

Säsongen 2023-2024 upptäcker vi nya röster och gör plats för fler bilder av verkligheten på temat Hållbara avtryck.

En sammanslagen bild av en fullsatt salong i Stora salen. Orkestern spelar på podiet och ovanför simmar en späckhuggare i ett hav med snöklädda berg bakom.

I klingande filmprojektet Nordic – A Fragile Hope kommer vi i toner och film utforska hur vi rår om vår jord och oss själva. Här presenteras fem nyskrivna stycken från Nordens fem länder, som alla berör vår hotade natur. Toner från klippor och skär möter skogar och fjäll i unika projiceringar på Stora salens väggar skapade av naturjournalisten Joakim Odelberg.

Vi får höra Julia Wolfes fantastiska verk Fire in My Mouth, ett oratorium för flick- och damkör inspirerat av en förödande fabriksbrand i New York 1911. Det förflutna ger nycklar till angelägenheter i vår egen tid, som massproduktion och konsumtionens pris.

kvinnor som står och håller saxar ovanför huvudet

Vi möter djurens värld skildrad genom musiken i Barbara Hannigans programkonsert Animatopia, och mänsklig vänskap i Jan Sandströms nyskrivna trombonkonsert till Christian Lindberg liksom i Strauss Tod und Verklärung. Och när svensk hiphop möter Göteborgs Symfoniker tar ordet och berättelsen plats på scenen.

En hipphoppare och en violinist i rök och dimma.

Jag hoppas att den här säsongen kommer att göra ett djupt och långvarigt avtryck på alla som möts i musiken.

Arna Einarsdóttir
Planeringschef säsongen 2023-2024