Fenan av en späckhuggare syns på havsytan med snöiga berg i bakgrunden. Fenan av en späckhuggare syns på havsytan med snöiga berg i bakgrunden.

Nordic – A Fragile Hope En helhetsupplevelse i naturens famn

I februari 2024 hade Nordic – A Fragile Hope världspremiär i Göteborgs Konserthus. Publiken fick uppleva de unika filmprojektionerna i en späckad konsertupplevelse skapad av Göteborgs Symfoniker, film- och fotojournalisten Joakim Odelberg och filmregissören Andrea Östlund med nyskriven musik av fem nordiska tonsättare.

I Nordic – A Fragile Hope fick vi se de nordiska kusterna som vi aldrig sett dem förr. Unika projektioner fyllde Stora salen i en späckad konsertupplevelse skapad av film- och fotojournalisten Joakim Odelberg, filmregissören Andrea Östlund och Göteborgs Symfoniker. Den handlade om vårt bräckliga hav och om det sköra hopp vi hyser för vår framtid.

Högst höjd över havet tar Maja S. K. Ratkje med sin vidöppna stråkklang i ”A whisper or a prayer or a song”, som tycks vilja signalera ut mot det okända, väcka frågan om hur vi kan rikta oss mot det. Och utifrån djupet av oss själva – även tala om det.

Dynamiska kraftspel, med en ton av tragedi, som också återkommer i Daniel Bjarnasons oceaniskt vilda klangkropp i ”Fragile hope”.

Dagens Nyheter


Unika filmprojektioner

Nordic – A Fragile Hope bygger på exklusivt filmmaterial taget av film- och fotojournalisten Joakim Odelberg från havs- och kustmiljöer i Nordens alla länder. I Göteborgs Konserthus projicerades materialet på konsertsalens alla väggar och tak. En spektakulär upplevelse där havet omfamnade såväl orketser som publik och drog in oss alla i naturens famn.

Journalisten, dykaren och programledaren Joakim Odelberg bedriver ett omfattande arbete med att informera om hur skör miljön är. Och hur viktigt det är att var och en tar sitt ansvar.

– Vatten är det element som jag brinner mest för. Det är också det element som bäst döljer hur dåligt det mår, men som också äger sådana otroliga resurser som kan göra stor skillnad för vår planet, säger Joakim Odelberg.

Här kan du följa med honom och hans team i arbetet med att filma havet, under och över ytan:

I Nordic – A Fragile hope visas de unika filmprojektionerna till flödet av musik skriven av fem framstående nordiska tonsättare: isländske Daníel Bjarnason, norska Maja S.K. Ratkje, svenska Mats Larsson Gothe, finska Outi Tarkiainen och danska Miho Hazama. Göteborgs Symfoniker gör också inspelningar av de unika kompositionerna.

– Jag har gått länge med min vision i huvudet, men när man hör musiken blir det nästan overkligt. Det är fantastiskt, säger Joakim Odelberg.

Andrea Östlund står på podiet långt fram med armarna utbredda. På väggarna i Stora salen projiceras en fisk som tar upp rummet. Andrea ser väldigt liten ut.

För regin av den filmiska upplevelsen vi får på plats i Konserthuset står Andrea Östlund. Hon har tidigare arbetat med produktioner som Lea, Vår tid är nu, Zebrarummet, 30 grader i februari och Gynekologen i Askim.

– Hjärtat slog lite extra när jag fick frågan om att regissera Nordic – A Fragile Hope; fem projektorer, Joakims fantastiska bilder, nyskriven klassisk musik med Sveriges Nationalorkester i en av dom vackraste byggnaderna jag vet. I en tid när vi översköljs av bilder urskillningslöst, kan jag inte tänka mig något mer meningsfullt än att vara med och skapa en vacker, känslomässig och filmisk upplevelse som handlar om vår miljö.


Specialskriven musik

Med musiken som sällskap lockas vi med till dramatiska landskap i filmprojektionerna som fyller Stora salen. Det blir en hisnande upplevelse när också fem framstående tonsättare från Nordens alla länder presenterar nyskriven musik om vår tids stora utmaning.

Musiken är specialskriven av tonsättarna Daníel Bjarnason (Island), Miho Hazama (Danmark), Mats Larsson Gothe (Sverige), Maja S.K Ratkje (Norge) och Outi Tarkiainen (Finland). Med inspiration från den nordiska naturen riktar de ljuset mot de känsliga resurser vi måste vårda för framtiden.

Familj- och skolkonserten A Fragile Hope var en kortare, anpassad version av fullängdskonserten Nordic – A Fragile Hope, där publiken fick uppleva delar av den nyskrivna musiken med en fantastisk inramning av filmat material som i kvällskonserterna.


Så började projektet

Projektet startade 2019 med sikte på världspremiär 2021, men en pandemi kom emellan. Publiken fick se projektet gå i hamn i februari 2024.


Lyssna på musiken

I samband med projektet skapades ett album med musiken ur Nordic – A Fragile Hope. Lyssna till musiken där havet berättar sin egen historia här!

Läs mer i konsertmagasinet