Göteborgs Konserthus Víkingur Ólafsson och Goldbergvariationerna

Evenemanget har ägt rum. Den hyllade isländske pianisten är tillbaka i Göteborg med sina känsliga tolkningar av klassiska mästerverk. I Víkingur Ólafssons händer förs Bachs odödliga Goldbergvariationer vidare till en ny generation.

Speltid ca: 1 t 30 min ingen paus Scen: Stora salen
380-540 kr Student 190-270 kr Unga tom 29 år 190-270 kr

Evenemanget har ägt rum

Han har kallats Islands Glenn Gould. Denna gång tar Víkingur Ólafsson med sig den mytomspunne Glenn Goulds främsta paradnummer till Göteborg: Goldbergvariationerna av Johann Sebastian Bach.

”Så fort temat kommer igång vet vi att stora nöjen väntar. Olafssons frasering är så graciös, hans artikulation lekfull men exakt. Effekten är helt hänförande.”

Tidningen The Times sparar inte på lovorden när det gäller Víkingur Ólafssons uppdaterade utgåva av klassikern som nu finns på album. Även Ólafssons tidigare pianotolkningar av Bach-kompositioner har prisats, och utsågs 2019 av BBC Music Magazine till årets skiva. De fräscha versionerna av nära 300 år gamla stycken har en förmåga att beröra i all sin enkelhet. Det låter både bekant och oväntat. “Den isländske pianisten har en nästan unik förmåga att låta kontrapunktering sjunga”, skrev The Spectator.

Lika mytomspunnen som den säregne kanadensiske pianisten Gould var, lika magiska har Goldbergvariationerna uppfattats av musikälskare världen runt. Detaljerna i det 80 minuter långa soloverket har studerats i minsta detalj. Det består av två arior, en i början och en i slutet, med 30 variationer däremellan. Nyckeln är den kontinuerliga basen och det är bastemat som finurligt varieras och smyckas med ornament, melodier och växlande tempo. Då Bach skrev för cembalo och orgel med dubbla klaviatur är det en extra utmaning på ett piano att få fingrarna att samsas, inte sällan med korslagda händer som följd.

Det har sagts att Bach skrev verket åt en greve som behövde musik för att få hjälp att somna. Men det finns inget sövande i musiken, och man vet idag att styckena påbörjades redan innan Bach träffat greven. Den som framförde verket vid premiären var cembalisten Johann Gottlieb Goldberg, och därav namnet.

Under alla omständigheter har Bach gett oss ovärderlig musik som nu färdas mot evigheten i Víkingur Ólafssons händer.

Tack vare ett generöst stöd från Stenastiftelsen får vi uppleva Víkingur Ólafsson i denna konsert.

Provlyssna

Lär känna Víkingur Ólafsson.

Lär känna Glenn Goulds inspelning av Goldbergvariationerna.

Program


Lördag 2 mars 2024: Evenemanget slutar ca kl 16.30

Medverkande


Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i bloggen

11 januari 2024 Musiken bär oss

Livet är rörelse och musiken påminner oss ständigt om det.

10 augusti 2023 Passion för piano

Stora pianister har den där fantastiska förmågan att kunna omvandla sina musikaliska visioner till anslag, fraser, avrundningar, pauser, extatiska utbrott och vemodiga suckar.

3 maj 2023 Låt oss växa tillsammans

Våra företagspartners spelar en avgörande roll. Med musiken som förenande kraft gör vi Västra Götaland till en starkare och mer inkluderande region – tillsammans.

Läs mer i konsertmagasinet

Nr 2 2021-2022 Bach och Brandenburgarna

Barockfest: samtliga sex Brandenburgkonserter med Concerto Copenhagen

Nr 2 2016-2017 Tonsättarporträtt: 65 år med Bach

Liten tidsgalopp om Johann Sebastian Bach, av Ingemar von Heijne.

Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang