Göteborgs Konserthus Víkingur Ólafsson och Goldbergvariationerna

Den hyllade isländske pianisten är tillbaka i Göteborg med sina känsliga tolkningar av klassiska mästerverk. I Víkingur Ólafssons händer förs Bachs odödliga Goldbergvariationer vidare till en ny generation.

Speltid ca: 1 t 30 min Scen: Stora salen
380-540 kr Student 190-270 kr Ungdom tom 29 år 190-270 kr

Han har kallats Islands Glenn Gould. Denna gång tar Víkingur Ólafsson med sig den mytomspunne Glenn Goulds främsta paradnummer till Göteborg: Goldbergvariationerna av Johann Sebastian Bach.

Víkingur Ólafssons album med pianotolkningar av Bach-kompositioner utsågs 2019 av BBC Music Magazine till årets skiva. De fräscha versionerna av nära 300 år gamla stycken har en förmåga att beröra i all sin enkelhet. Det låter både bekant och oväntat. “Den isländske pianisten har en nästan unik förmåga att låta kontrapunktering sjunga”, skrev The Spectator.

Lika mytomspunnen som den säregne kanadensiske pianisten Gould var, lika magiska har Goldbergvariationerna uppfattats av musikälskare världen runt. Detaljerna i det 80 minuter långa soloverket har studerats i minsta detalj. Det består av två arior, en i början och en i slutet, med 30 variationer däremellan. Nyckeln är den kontinuerliga basen och det är bastemat som finurligt varieras och smyckas med ornament, melodier och växlande tempo. Då Bach skrev för cembalo och orgel med dubbla klaviatur är det en extra utmaning på ett piano att få fingrarna att samsas, inte sällan med korslagda händer som följd.

Det har sagts att Bach skrev verket åt en greve som behövde musik för att få hjälp att somna. Men det finns inget sövande i musiken, och man vet idag att styckena påbörjades redan innan Bach träffat greven. Den som framförde verket vid premiären var cembalisten Johann Gottlieb Goldberg, och därav namnet.

Under alla omständigheter har Bach gett oss ovärderlig musik som nu färdas mot evigheten i Víkingur Ólafssons händer.

Tack vare ett generöst stöd från Stenastiftelsen får vi uppleva Víkingur Ólafsson i denna konsert.

Provlyssna

Lär känna Víkingur Ólafsson.

Lär känna Glenn Goulds inspelning av Goldbergvariationerna.

Program

J S Bach Goldbergvariationer 1 t 20 min

Lördag 2 mars 2024: Evenemanget slutar ca kl 16.30

Medverkande

Pianisten Víkingur Ólafssons unika personlighet och starka musikaliska övertygelse har gjort att han på bara några år tagit musikvärlden med storm och blivit en av vår tids mest eftersökta artister. Víkingur Ólafsson gjorde oförglömliga avtryck med sina album med musik av Philip Glass, Johann Sebastian Bach samt Rameau/Debussy (Deutsche Grammophon). Hans nya, musikaliska insikter i Bachs musik hyllades av kritikerna och albumet förekom på många årets bästa-listor. Det erhöll också utmärkelser som årets klassiska pianosoloinspelning av Opus Klassik 2019, årets album i BBC Music Magazine 2019 och utsågs som en av de bästa Bach-inspelningarna någonsin av Gramophone. Víkingur Ólafssons inspelning av Philip Glass pianomusik var en lika stor framgång och New York Times kallade pianisten "Islands egen Glenn Gould". Han utsågs till Gramophone Artist of the Year 2019 och av Limelight Magazine till International Artist of the Year 2019.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i bloggen

3 maj 2023 Låt oss växa tillsammans

Våra företagspartners spelar en avgörande roll. Med musiken som förenande kraft gör vi Västra Götaland till en starkare och mer inkluderande region – tillsammans.

Läs mer i konsertmagasinet

Nr 2 2021-2022 Bach och Brandenburgarna

Barockfest: samtliga sex Brandenburgkonserter med Concerto Copenhagen

Nr 2 2016-2017 Tonsättarporträtt: 65 år med Bach

Liten tidsgalopp om Johann Sebastian Bach, av Ingemar von Heijne.

Säsongsöppning: Boulanger och Beethoven
31 aug 19.30

Triumferande öppning av Göteborgs Symfonikers konsertsäsong i Göteborgs Konserthus, med Santtu-Matias Rouvali dirigent och Leif Ove Andsnes piano!

Läs mer
Boulanger och Beethoven
15 sep 18.00

Triumferande konsert med Santtu-Matias Rouvali dirigent och Leif Ove Andsnes piano!

Läs mer
Senromantik och fransk elegans
20 sep 19.30

Vackert med Göteborgs Symfoniker, Marie Jacquot dirigent och Peter Jablonski piano.

Läs mer
Peter Jablonski med vänner
24 sep 18.00

Romantisk pianomusik, folkliga polska rytmer och melodisk finess med hyllade pianisten Peter Jablonski och musiker ur Göteborgs Symfoniker. 

Läs mer
Kontrabasisten Jenny Rydeberg spelar på sitt instrument i ett rött sammetsrum

Ge ditt liv konsertmagi!

Ett abonnemang i Göteborgs Konserthus ger dig oförglömliga upplevelser och rabatterat biljettpris. Dessutom många andra att dela upplevelserna med.

Abonnemang 2023-2024