Göteborgs Konserthus Mäktigt sus i orgel och orkester

Evenemanget har ägt rum. Upplev klangerna av storslagna konserthusorgeln med Göteborgs Symfoniker, Christoph Eschenbach dirigent och Christian Schmitt orgel.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
370-530 kr Student 185-265 kr

Evenemanget har ägt rum

På grund av en fotskada orsakad av en olycka i söndags måste organisten Christian Schmitt tyvärr ändra programmet för konserten med kort varsel. Barbers Toccata festiva ersätts av Koral i a-moll av César Franck.

Organisten Christian Schmitt hanterar den uppkäftiga orgelstämman i Francis Poulencs konsert med samma bravur som i César Francks Koral i a-moll – mästerligt. I Poulencs självsäkra och uppkäftiga orgelkonsert låter han de mäktiga klangerna spela fritt, lika seriös som gäckande på Poulencs franska vis.

Franska rötter har också kompositören César Franck. Hans musik rymmer ofta graciösa övergångar mellan olika tonarter, en symfonisk klangprakt, kontrapunktik och ett harmoniskt språk som andas senromantik med influenser från Liszt och Wagner. I koralen vi ska uppleva denna kväll löper en hymn genom stycket som ett återkommande motiv.

I Bruckners första symfoni, som också står på programmet, kan man skönja de bekanta dragen med ackord och efterklanger som minner om kompositörens tidiga karriär som organist. Hans första symfoni var i själv verket den tredje (de tidigare kallas nr 0 och nr 00!) och det är verkligen en äkta Bruckner, lättare i steget än de senare massiva kompositionerna och en påminnelse om att tonsättaren en gång var ung. Redan i de tidiga symfonierna kan man skönja de bekanta dragen som skulle få tydligare konturer med åren.

Denna klangfest leds med säker hand av Christoph Eschenbach, tidigare förste gästdirigent hos Göteborgs Symfoniker.

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Introduktion till konserten

Landa i Stora salen en timme innan konserten börjar och lär dig mer om musiken du strax ska uppleva! Du får berättelserna bakom musiken, kunskap om kompositörerna och egna reflektioner om de klassiska verken. Introduktionen pågår i ca 30 minuter, det är kostnadsfritt och fri placering i salen.
Varmt välkommen!

Program

Franck Tre koraler för orgel: nr 3, a-moll 12 min


Paus 25 min


Medverkande
Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i konsertmagasinet

Nr 1 2022-2023 Tonsättarporträtt: Francis Poulenc, 1899-1963

Den franska förnyaren

Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang