Göteborgs Konserthus Verdis Requiem

Extra allt med Göteborgs Symfoniker, Göteborgs Symfoniska Kör, sångsolister och Andrés Orozco-Estrada dirigent.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
380-540 kr Student 190-270 kr Ungdom tom 29 år 190-270 kr

Göteborgs Symfoniker tar fram största pukan i ett requiem för vår tid. Denna ”opera i kyrkodräkt” kräver stora uttryck med kör och solister. Giuseppe Verdi kunde tonsätta tumult, raseri och ånger som ingen annan. Hett efterfrågade Andrés Orozco-Estrada dirigerar.

Kan du uppleva historiens mest dramatiska requiem live utan ståpäls? Bastrumman går genom märg och ben, körerna rasar och de fyra solisterna tar i från tårna för att ögonblicket efter viska i pianissimo.

Operatonsättaren Verdi hade alla verktyg för att skapa ett extremt effektfullt requiem med extra allt. Han hade redan skrivit många framgångsrika operor med så bra melodier att de spelades och sjöngs av positivhalare och vanligt folk. Detta gjorde honom till en förmögen man. Från att ha producerat en ny opera var sjätte till nionde månad tog han en paus på sexton år från komponerandet, med undantag för Requiem, hans personliga tolkning av den katolska dödsmässan.

Verket framförs oftare på konsert än i kyrkor. Ingen har tonsatt orden ”Befria mig”, ”Guds vrede” och ”Fruktansvärde kung” tydligare.

Den colombianske dirigenten Andrés Orozco-Estrada hör till dagens mest efterfrågade dirigenter och har tidigare framfört Verdis Requiem på BBC Proms. Andrés Orozco-Estrada gästade Göteborgs Symfoniker senast 2019.

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Program

Verdi Requiem 1 t 23 min

Fredag 27 oktober 2023: Evenemanget slutar ca kl 20.00
Lördag 28 oktober 2023: Evenemanget slutar ca kl 17.00

Medverkande

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker - Sveriges Nationalorkester. Han är en av vår tids mest efterfrågade dirigenter och har lett orkestern på framgångsrika turnéer till fyra nordiska huvudstäder samt till Tyskland och Österrike. Orkestern har tidigare gjort hyllade framträdanden på världens mest prestigefyllda scener, bland dem BBC Proms i London och Musikverein i Wien, och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus. På gsoplay.se samt via appar erbjuds allt från orkesterkonserter med världsledande dirigenter och solister till kammarkonserter och fantasifulla filmproduktioner. Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består i dag av 109 musiker. Bland viktiga chefdirigenter under senare år finns Gustavo Dudamel och Neeme Järvi. Göteborgs Symfoniker har gjort 100-tals inspelningar som resulterat i ett flertal internationella priser. Senast Sibelius symfonier med Santtu-Matias Rouvali på Alpha Classics som hyllats i branschtidskrifter som Gramophone och Diapason.

Andrés Orozco-Estrada dirigent

Ej Fastställd ej fastställd

Ej Fastställd2 ej fastställd

Ej Fastställd3 ej fastställd

Ej Fastställd4 ej fastställd

Kören grundades 1917 av kusinerna Elsa och Wilhelm Stenhammar. Elsa Stenhammar var en av de drivande krafterna i sekelskiftets körliv i Göteborg och blev körens första repetitör. Den 8 december 1917 debuterade kören i Beethovens Körfantasi med Wilhelm Stenhammar som solist vid flygeln. Som landets äldsta symfoniska kör kunde man 2017 fira sitt 100-årsjubileum med en stor festkonsert där såväl Mozart och Brahms som Stenhammar, Elfrida Andrée och Björn & Benny stod på programmet. Göteborgs Symfoniska kör är en ideell förening som är knuten till Göteborgs Symfoniker. Kören medverkar i konserter och föreställningar i såväl orkesterns som i egen regi. Musiken blir därför blandad och repertoaren omfattande. Göteborgs Symfoniska Kör har medverkat vid konserter i bland annat Royal Albert Hall och i Canterbury Cathedral i England samt deltagit med Göteborgs Symfoniker i den årliga musikfestivalen på Kanarieöarna och på en turné till Kina.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret