Frölunda torg Sommardrömmar med Göteborgs Symfoniker

Evenemanget har ägt rum. Pop-up-konserter på Frölunda Torg med Göteborgs Symfoniker och Göteborgs egen stjärnviolinist Ava Bahari, dirigent Anton Holmer. Fri entré, inga biljetter. Bara kom!

Speltid ca: 1 t ingen paus
Fri entré

Evenemanget har ägt rum

Häng med på pop-up-konsert med Göteborgs Symfoniker på Frölunda Torg! När sensommaren drar lyckliga suckar bjuder Symfonikerna på musik med Göteborgs egen stjärnviolinist Ava Bahari. Dessutom Dvoráks åttonde symfoni, ett livsbejakande flöde av lyriska klanger där stråkar som brass får glänsa.

Göteborgs Symfonikers alla musiker går mot kameran på en röd matta i garderobshallen. De är glada och pratar med varandra.

Konserten inleds med ett av de vackraste svenska stycken som skrivits, adagiot ur Vaknatten av Karl-Birger Blomdahl. En nyklassicistisk dröm som svävar uppåt under Johannebergskyrkans höga valv. Vaknatten skrevs som teatermusik 1945 av smålänningen Blomdahl, som senare skulle närma sig betydligt modernare tongångar. Han är mest uppmärksammad för sin operaversion av Aniara.

Ava Bahari, 26, gjorde debut som solist hos Symfonikerna med buller och bång i vintras när hon tog sig an Schönbergs svårspelade violinkonsert. “Rimligtvis är detta ett spel som bär Ava Bahari ut i världen”, skrev GP. Nu är hon efterfrågad på scener runt om i Europa och varvar sina gästspel med violinstudierna i Berlin. Ikväll spelar hon ett riktigt uppvisningsnummer, Introduktion och Rondo Capriccioso av fransmannen Camille Saint-Saëns.

Avslutningsvis leder dirigenten Anton Holmer orkestern i virvlande tjeckisk musik i Antonin Dvoraks åttonde symfoni. Det är lyckligt leende musik och en hyllning till livet och naturens gåvor. En av Dvoráks mest spelade symfonier, jämte den välkända 9:an.

Anton Holmer har på kort tid etablerat sig som en av Sveriges mest framstående unga dirigenter. Han har dirigerat Sveriges Radios Symfoniorkester, Kungliga Filharmonikerna, Orchestre National de Metz och Blåsarsymfonikerna. Andra samarbeten inkluderar Gävle Symfoniorkester, Svenska Kammarorkestern, Dalasinfoniettan, Jönköpings Sinfonietta och Arméns Musikkår. Anton är sedan hösten 2021 assisterande dirigent vid Orchestre National de Lyon jämte chefsdirigent Nikolaj Szeps-Znaider.

Dirigent Anton Holmer i inlevelsefull pose iklädd frack, mot blå bakgrund.

Konserten spelas inne i köpcentret Frölunda Torg

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

ProgramTorsdag 24 augusti 2023: Evenemanget slutar ca kl 16.00
Torsdag 24 augusti 2023: Evenemanget slutar ca kl 18.00

Medverkande
Frågor? Hör av dig till biljettkontoret