Göteborgs Konserthus Fartfyllda folktoner med Baeva

Känslosamt med Göteborgs Symfoniker, Gustavo Gimeno dirigent och Alena Baeva violin.

Speltid ca: 1 t 30 min inkl paus Scen: Stora salen
380-540 kr Student 190-270 kr Ungdom tom 29 år 190-270 kr

Hör violinisten Alena Baeva i Enescus ofullbordade pärla, den kvicka violinkonserten Caprice Roumain med inslag av rumänsk folklore. Från samma tradition stammar Ligetis hembygdshyllning. Efter paus är alla känslor tillåtna i Tjajkovskijs mättade fjärde symfoni.

I brytningstiden mellan de stora kejsardömen och etableringen av nationalstater hittade tonsättare ofta inspiration i folkloren. Rumäniens största musiker Enescu lät sig inspirera av folkmusik till sin spännande Capriccio för violin, här presenterad av violinisten Alena Baeva.

György Ligeti var bosatt i Ungern och lyssnade till Bartók och Kodaly på radio vid ung ålder. På det lokala konservatoriet fick Ligeti lära sig om harmonier, korrigerat med röd penna av hans lärare tills inlämningsuppgiften var perfekt.

Kvällen avslutas med Tjajkovskijs fjärde symfoni, där oboens längtande och melankoliska melodi tränger igenom i andra satsen. Också här finns folktoner i den livfulla finalen.
Programmet tar Göteborgs Symfoniker och dirigenten Gustavo Gimeno med sig på gästspel vid Enescufestivalen i Bukarest.

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Program

Ligeti Concert Românesc 12 min

Enescu Caprice Roumain 26 min

Paus 25 min

Tjajkovskij Symfoni nr 4 42 min

Onsdag 6 september 2023: Evenemanget slutar ca kl 21.00

Medverkande

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker - Sveriges Nationalorkester. Han är en av vår tids mest efterfrågade dirigenter och har lett orkestern på framgångsrika turnéer till fyra nordiska huvudstäder samt till Tyskland och Österrike. Orkestern har tidigare gjort hyllade framträdanden på världens mest prestigefyllda scener, bland dem BBC Proms i London och Musikverein i Wien, och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus. På gsoplay.se samt via appar erbjuds allt från orkesterkonserter med världsledande dirigenter och solister till kammarkonserter och fantasifulla filmproduktioner. Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består i dag av 109 musiker. Bland viktiga chefdirigenter under senare år finns Gustavo Dudamel och Neeme Järvi. Göteborgs Symfoniker har gjort 100-tals inspelningar som resulterat i ett flertal internationella priser. Senast Sibelius symfonier med Santtu-Matias Rouvali på Alpha Classics som hyllats i branschtidskrifter som Gramophone och Diapason.

Gustavo Gimeno dirigent

Alena Baeva violin

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret