Göteborgs Konserthus Enigmatiskt och färgrikt med Andsnes

Vackra konsertkvällar med Göteborgs Symfoniker, Magnus Fryklund dirigent och Leif Ove Andsnes piano.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
370-530 kr Student 185-265 kr

De vackra Enigmavariationerna placerade tonsättaren Edward Elgar på den internationella musikkartan och är ett nyckelverk i den klassiska orkestermusiken. Elgar hade en kväll underhållit hustrun med musikaliska karikatyrer av personer i vänkretsen som snart växte ut till ett antal variationer för orkester. ”Inledningsvis arbetade jag i en humoristisk anda och fortsatte i djupaste allvar”, har Elgar berättat. Bland de 14 personerna som beskrivs i musiken finns bland andra hustrun, förläggaren Jaeger och Elgar själv.

Denna konsert möter vi också norska pianisten Leif Ove Andsnes, en av världens mest framstående och efterfrågade solister, i Debussys blixtrande virtuosa och färgrika Fantasi för piano och orkester.

Kvällen öppnas med brittiska tonsättaren Anna Clynes Abstractions, musik inspirerad av fem abstrakta konstverk.

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Lär känna kompositören Anna Clyne.

Introduktion till konserten

Landa i Stora salen en timme innan konserten börjar och lär dig mer om musiken du strax ska uppleva! Du får berättelserna bakom musiken, kunskap om kompositörerna och egna reflektioner om de klassiska verken. Introduktionen pågår i ca 30 minuter, det är kostnadsfritt och fri placering i salen. Varmt välkommen!

Program

Anna Clyne Abstractions 20 min

Debussy Fantasi för piano och orkester 25 min

Paus 25 min

Elgar Enigmavariationerna 29 min

Medverkande

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker - Sveriges Nationalorkester. Han är en av vår tids mest efterfrågade dirigenter och har lett orkestern på framgångsrika turnéer till fyra nordiska huvudstäder samt till Tyskland och Österrike. Orkestern har tidigare gjort hyllade framträdanden på världens mest prestigefyllda scener, bland dem BBC Proms i London och Musikverein i Wien, och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus. På gsoplay.se samt via appar erbjuds allt från orkesterkonserter med världsledande dirigenter och solister till kammarkonserter och fantasifulla filmproduktioner. Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består i dag av 109 musiker. Bland viktiga chefdirigenter under senare år finns Gustavo Dudamel och Neeme Järvi. Göteborgs Symfoniker har gjort 100-tals inspelningar som resulterat i ett flertal internationella priser. Senast Sibelius symfonier med Santtu-Matias Rouvali på Alpha Classics som hyllats i branschtidskrifter som Gramophone och Diapason.

Magnus Fryklund dirigent

New York Times har kallat Leif Ove Andsnes "en pianist med storartad elegans, styrka och insikt". Med sin fenomenala teknik och djuplodande tolkningar har Leif Ove Andsnes vunnit uppskattning i hela världen. 2019-2020 var han Artist in Residence hos Göteborgs Symfoniker. Leif Ove Andsnes gjorde redan 1989 sin första konsert med Göteborgs Symfoniker och under åren har det blivit ett tiotal konserter med orkestern, inklusive en turné till Las Palmas och Teneriffa. Leif Ove Andsnes ger varje säsong soloaftnar och framträder som solist i världens främsta konserthus med de ledande orkestrarna. 2017-2018 var han Artist in Residence hos New York Philharmonic. Han är också en flitig kammarmusiker och grundare av Rosendals kammarmusikfestival. Under nära två decennier delade han det konstnärliga ledarskapet för kammarmusikfestivalen i Risør och var 2012 konstnärlig ledare för Ojai-festivalen i Kalifornien. Han utsågs till hedersdoktor vid Juilliard i New York 2016 och vid högskolan i Bergen 2017. Leif Ove Andsnes har gjort över 30 skivinspelningar, bland annat solopiano av Chopin, "Ballades & Nocturnes" (Sony Classics). Utgåvan av Beethovens fem pianokonserter har hyllats av kritikerna. Han är framför allt känd som en mästare på Grieg och hans inspelning av Griegs pianokonsert tillsammans med Berliner Philharmoniker (2003) anses som en av de bästa genom tiderna. Hösten 2022 har Andsnes bland annat turnerat i Europa med ett program som består av Janáceks enda pianosonat, Lamento av Alexander Vustin och Beethovens näst sista pianosonat, Op. 110.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret