Göteborgs Konserthus Enigmatiskt

Blixtrande färgrikt med Göteborgs Symfoniker, Cristian Macelaru dirigent och Leif Ove Andsnes piano.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
370-530 kr Student 185-265 kr

Enigmavariationerna placerade tonsättaren Edward Elgar på den internationella musikkartan och är ett nyckelverk i den klassiska musiken. Elgar hade en kväll underhållit hustrun med musikaliska karikatyrer av personer i vänkretsen som snart växte ut till ett antal variationer för orkester. ”Inledningsvis arbetade jag i en humoristisk anda och fortsatte i djupaste allvar”, har Elgar berättat. Bland de 14 personerna som beskrivs i musiken finns bland andra hustrun, förläggaren Jaeger och Elgar själv.

Denna konsert möter vi också norska pianisten Leif Ove Andsnes, en av världens mest framstående och efterfrågade solister, i Debussys blixtrande virtuosa och färgrika Fantasi för piano och orkester.

Kvällen öppnas med brittiska tonsättaren Anna Clynes Abstractions, musik inspirerad av fem abstrakta konstverk.

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Lär känna kompositören Anna Clyne.

Introduktion till konserten

Landa i Stora salen en timme innan konserten börjar och lär dig mer om musiken du strax ska uppleva! En musiker från Göteborgs Symfoniker ger dig berättelserna bakom musiken, kunskap om kompositörerna och egna reflektioner om hur det är att spela de klassiska verken. Introduktionen pågår i ca 30 minuter, det är kostnadsfritt och fri placering i salen. Varmt välkommen!

Program

Anna Clyne Abstractions 20 min

Debussy Fantasi för piano och orkester 25 min

Paus 25 min

Elgar Enigmavariationerna 29 min

Medverkande

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker - Sveriges Nationalorkester. Han är en av vår tids mest efterfrågade dirigenter och har lett orkestern på framgångsrika turnéer till fyra nordiska huvudstäder samt till Tyskland och Österrike. Orkestern har tidigare gjort hyllade framträdanden på världens mest prestigefyllda scener, bland dem BBC Proms i London och Musikverein i Wien, och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus. På gsoplay.se samt via appar erbjuds allt från orkesterkonserter med världsledande dirigenter och solister till kammarkonserter och fantasifulla filmproduktioner. Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består i dag av 109 musiker. Bland viktiga chefdirigenter under senare år finns Gustavo Dudamel och Neeme Järvi. Göteborgs Symfoniker har gjort 100-tals inspelningar som resulterat i ett flertal internationella priser. Senast Sibelius symfonier med Santtu-Matias Rouvali på Alpha Classics som hyllats i branschtidskrifter som Gramophone och Diapason.

Cristian Macelaru dirigent

Leif Ove Andsnes piano

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Bländande fransk elegans
28 okt 18.00

Flödande musik och överjordiska röstklanger med Göteborgs Symfoniker, Finnegan Downie Dear dirigent, Alec Frank-Gemmill horn, Göteborgs Symfoniska Kör och sångsolister.

Läs mer