Göteborgs Konserthus Nagano dirigerar Schubert

Evenemanget har ägt rum. Romantiskt skimmer med Göteborgs Symfoniker, Kent Nagano dirigent och Katarina Karnéus mezzosporan.

Speltid ca: 2 t 10 min inkl paus Scen: Stora salen
370-530 kr Student 185-265 kr

Evenemanget har ägt rum

Konserten omges av ett romantiskt skimmer. För Franz Schuberts nionde symfoni inleds med ett solo för horn – instrumentet som är själva sinnebilden för den romantiska eran. Här ger det ton åt den lantliga natur i trakterna kring Wien där Schubert hämtade kraft och inspiration. Själv fick han aldrig höra symfonin spelas inför publik. När Robert Schumann upptäckte verket och lyfte fram det i ljuset var Schubert död sedan tio år. I Konserthuset dirigeras verket av Kent Nagano, tidigare förste gästdirigent hos Göteborgs Symfoniker.

Hovsångerskan Katarina Karnéus är välkänd för Göteborgspubliken och i denna konsert återvänder hon till Göteborgs Konserthus med Gustav Mahlers omtyckta Rückertlieder. En sångsamling fylld av lyrisk kärlek byggd på poeten Friedrich Rückerts dikter.

Katarina Karnéus, mezzosopran, har medverkat i flera uppsättningar på Göteborgsoperan, bland annat i Bellinis Norma, och har en mångårig karriär på internationella scener. 2016 var hon Stenastiftelsens kulturstipendiat.  

Kvällen inleds med Passacaglia av Anton Webern, ett orkesterverk med stora romantiska inslag som blev tonsättarens första publicerade verk – Opus 1 – 1908.  

Tidigare utannonserade solisten Truls Mørk har ställt in sin medverkan i konserten, och Victoria Borisova-Ollas Oh Giselle, remember me… för cello och orkester utgår. 

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Lär känna mezzosporanen Katarina Karnéus.

 

Introduktion till konserten

Landa i Stora salen en timme innan konserten börjar och lär dig mer om musiken du strax ska uppleva! Du får berättelserna bakom musiken, kunskap om kompositörerna och egna reflektioner om de klassiska verken. Introduktionen pågår i ca 30 minuter, det är kostnadsfritt och fri placering i salen.
Varmt välkommen!

Program


Mahler Rückertsånger 22 min

Paus 25 min


Onsdag 22 mars 2023: Evenemanget slutar ca kl 21.40
Torsdag 23 mars 2023: Evenemanget slutar ca kl 21.40

Medverkande
Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter