Göteborgs Konserthus Brahms med Ruth Reinhardt

Storslagen orkesterprakt med Göteborgs Symfoniker och nya dirigentstjärnan Ruth Reinhardt.

Speltid ca: 1 t 30 min Scen: Stora salen
370-530 kr Student 185-265 kr

Möt nya dirigentstjärnan Ruth Reinhardt! Hon leder Göteborgs Symfoniker i Brahms Haydnvariationer, hans första stora symfoniska framgång full av storslagen och harmoniskt spännande orkesterprakt. Dessutom står Paul Hindemiths melodiskt finstämda och musikantiska Nobilissima visione på programmet, liksom Bohuslav Martinus suggestivt jagande Toccata e due canzoni.

Tyska Ruth Reinhardt studerade violin och dirigering i Tyskland och Schweiz innan hon flyttade till USA och fördjupade sina studier på berömda Juilliard School of Music i New York för Alan Gilbert, tidigare chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna och New York Philharmonic Orchestra. Nu är hon en av de mest intressanta unga dirigenterna på den internationella klassiska musikscenen.

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Program

Johannes Brahms (1833-1897) Haydnvariationer Op 56 Liksom Beethoven var Brahms mycket intresserad av variationsformen och framstår som en av de främsta tonsättarna på detta område. Temat till Haydnvariationerna är Chorale St Antoni följt av åtta variationer och en grandios final. En god vän till Brahms, Karl Ferdinand Pohl, hade 1870 tagit med sig en del okänd musik till Brahms, däribland några fältpartitor eller divertimenti för blåsorkester. Den ena partitan innehöll Antoniuskoralen som Brahms blev förtjust i och antecknade i sin skissbok. Till en början trodde man att den komponerats av Haydn men forskarna lutar alltmer åt att det möjligen var någon av Haydns elever, troligtvis Ignatz Pleyel, som komponerat partitan. Temat är baserat på en psalm som pilgrimer brukade sjunga på den Helige Antonius dag. Brahmsverket finns i två versioner, en för två pianon och en för orkester. Brahms skrev i sin katalog in orkesterversionen först men det var pianoversionen som först kom ut i tryck. Duoversionen uruppfördes av Brahms själv och Clara Schumann. Orkesterversionen uruppfördes i november 1873 av Wiens filharmoniker under Brahms ledning. LENNART DEHN

Martinu Toccata e due canzoni 18 min

Hindemith Nobilissima visione, svit 21 min

Medverkande

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker - Sveriges Nationalorkester. Han är en av vår tids mest efterfrågade dirigenter och har lett orkestern på framgångsrika turnéer till fyra nordiska huvudstäder samt till Tyskland och Österrike. Orkestern har tidigare gjort hyllade framträdanden på världens mest prestigefyllda scener, bland dem BBC Proms i London och Musikverein i Wien, och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus. På gsoplay.se samt via appar erbjuds allt från orkesterkonserter med världsledande dirigenter och solister till kammarkonserter och fantasifulla filmproduktioner. Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består i dag av 109 musiker. Bland viktiga chefdirigenter under senare år finns Gustavo Dudamel och Neeme Järvi. Göteborgs Symfoniker har gjort 100-tals inspelningar som resulterat i ett flertal internationella priser. Senast Sibelius symfonier med Santtu-Matias Rouvali på Alpha Classics som hyllats i branschtidskrifter som Gramophone och Diapason.

Ruth Reinhardt har fått rykte om sig för sin musikaliska intelligens och programmatiska fantasi. Under säsongen 2022-23 debuterar Reinhardt i USA med New York Philharmonic, Kansas City Symphony, Nashville Symphony, Louisville Orchestra och Rhode Island Philharmonic. Europeiska engagemang inkluderar debut hos Münchner Rundfunkorchester, RSB Berlin, Göteborgs Symfoniker och Warszawa Philharmonic. Hon återvänder också till Malmö SymfoniOrkester och Kristiansand Symfoniorkester, bland andra. De senaste säsongerna har Ruth Reinhardt lett symfoniorkestrarna i städer som San Francisco, Detroit, Houston och Baltimore. I Europa har hon gästat bland annat Orchestre National de Radio France, Tonkünstler Orchestra, Frankfurt Radio Symphony och Kungliga filharmonin i Stockholm. Från 2016 till 2018 var hon assisterande dirigent hos Dallas Symphony. Ruth Reinhardt tog sin masterexamen i dirigering från The Juilliard School, där hon studerade för Alan Gilbert. Född i Saarbrücken, Tyskland 1988 började hon studera violin i tidig ålder. Hon gick på Zürichs konstuniversitet (Zürcher Hochschule der Künste) och studerade violin för Rudolf Koelman. Hon har deltagit i masterclasses med Bernard Haitink, Michael Tilson Thomas, David Zinman, Paavo Järvi, Neeme Järvi, Marin Alsop, och James Ross. Reinhardt var Dudamel Fellow vid Los Angeles Philharmonic 2017-18.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret