Göteborgs Konserthus Modern klassiker och älskat pianoverk

Evenemanget har ägt rum. Virtuost med Göteborgs Symfoniker, Santtu-Matias Rouvali dirigent och Bruce Liu piano, samt Stravinskys Våroffer.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
380-540 kr Student 190-270 kr Unga tom 29 år 190-270 kr

Evenemanget har ägt rum

Upplev de hedniska riterna i Stravinskys Våroffer, toner som en gång välte musikvärlden över ända när Santtu-Matias Rouvali dirigerar Göteborgs Symfoniker.

Baletten Våroffer ändrade musikhistoriens gång och skapade skandal 1913 med sina spännande rytmer och nyskapande språk. Tumultet överröstade musiken och 40 personer ur publiken måste köras ut. Det var både koreografin, scenografin och musiken som upprörde. Idag är det mångas favorit, inte minst efter att Disney lät dinosaurier dansa till den hedniska ritualmusiken i filmen Fantasia 1940.

Och historien skulle tacka Stravinsky. Våroffer blev en av de tre baletter jämte Eldfågeln och Petrusjka som satte tonsättaren på musikkartan för alltid.

Kvällen inleds med Rachmaninovs pianokonsert nr 2 med prisade kanadensiske pianisten Bruce Liu, tidigare vinnare av Chopintävlingen. Det var den andra pianokonserten från 1901 som beredde väg för Sergej Rachmaninovs världsberömmelse som pianist. Konserten har gått till historien som en av de mest älskade och melodiösa, liksom virtuost utmanande. I populärkulturen fick den sin givna plats när melodin i andra satsen, adagio sostenuto, plagierades av sångaren Eric Carmen i hans powerballad “All by myself”.  

Programmet har ändrats. Tidigare utannonserat verk av Tjajkovskij utgår.  

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Introduktion till konserten

Landa i Stora salen en timme innan konserten börjar och lär dig mer om musiken du strax ska uppleva! Du får berättelserna bakom musiken, kunskap om kompositörerna och egna reflektioner om de klassiska verken. Introduktionen pågår i ca 30 minuter, det är kostnadsfritt och fri placering i salen. Varmt välkommen!

Program


Paus 25 min


Onsdag 24 april 2024: Evenemanget slutar ca kl 21.30
Torsdag 25 april 2024: Evenemanget slutar ca kl 21.30

Medverkande
Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i bloggen

10 augusti 2023 Passion för piano

Stora pianister har den där fantastiska förmågan att kunna omvandla sina musikaliska visioner till anslag, fraser, avrundningar, pauser, extatiska utbrott och vemodiga suckar.

Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang