Göteborgs Konserthus Dagarna med Debussy

Skimrande naturkrafter med Göteborgs Symfoniker, Santtu-Matias Rouvali dirigent och Alice Sara Ott piano.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
370-530 kr Student 185-265 kr

Här möter vi två verk av tonsättaren Debussy. Hans Förspel till en fauns eftermiddag tar oss från morgon till middag vid havet, till en eftermiddag i sällskap med den farlige faunen, till häften get, till hälften människa. Musikstycket gjorde sensation när det kom, och inledde enligt många den moderna musiken med sina hypnotiska, berusande klanger. Debussys musik ger ofta associationerna till ett impressionistiskt skimmer men här finns också rena naturkrafter som yttrar sig i havet stormar och faunens erotiska lustar.

Det andra verket – Havet – är en milstolpe i orkesterrepertoaren, tre ”symfoniska skisser”. Debussys vän och kollega Satie påpekade underfundigt att han ”tyckte om avsnittet vid kvart i elva” i första satsen av Havet.

Enastående pianisten Alice Sara Ott gästar Göteborgs Symfoniker denna kväll. Denna gång bjuder hon på Ravels makalösa Pianokonsert i D-dur för vänster hand.

Kvällens dirigent är Santtu-Matias Rouvali, Göteborgs Symfonikers chefdirigent.

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

 

Lär känna pianisten Alice Sara Ott.

Introduktion till konserten

Landa i Stora salen en timme innan konserten börjar och lär dig mer om musiken du strax ska uppleva! Du får berättelserna bakom musiken, kunskap om kompositörerna och egna reflektioner om de klassiska verken. Introduktionen pågår i ca 30 minuter, det är kostnadsfritt och fri placering i salen.
Varmt välkommen!

Program

CLAUDE DEBUSSY (1862-1918) FÖRSPEL TILL EN FAUNS EFTERMIDDAG 10 min 1889 skulle 100-årsminnet av franska revolutionen firas. Man kan undra hur samtalet gick i jubileumskommittén: "Detta är den viktigaste händelsen i civilisationens historia! Hela världen måste vara med! Vi bygger ett torn till himlen! Telegrafera Gustave!" Ibland lönar det sig ett sikta mot stjärnorna: Eiffeltornet byggdes och all världens folk kom till världsutställningen i Paris 1889. Industrialismen och maskinerna hyllades i ett Galerie des machines medan ursprungsbefolkningen exponerades i en village nègre, en by med 400 afrikaner. Detta var utställningens huvudattraktion och ett exempel på de "mänskliga zoo" som fascinerade européerna på 1800-talet. Den 27-årige Claude Debussy flanerade säkert bland ångmaskiner och afrikaner. Men starkast intryck fick han av gamelanorkestern från Java. Detta var före radions och grammofonskivans tid och få människor hade hört denna exotiska och suggestiva slagverksmusik med gongar, klockor och pukor som ackompanjerade dans och skuggteater. Debussy fascinerades av klangerna och femtonsskalorna som kom att anas i mycket av hans kommande musik. Ett exempel är Förspel till en fauns eftermiddag med sitt fallande flöjtmotiv och antika cymbaler, crotales, som spelar en liten men viktig roll i stycket. Dessa små cymbaler blixtrar till som stjärnor med strålande efterklang i de skimrande orkesterackorden. Debussys orkesterstycke från 1894 inspirerades av dikten En fauns eftermiddag av Stéphane Mallarmé, symbolistpoeten med oöverträffad känsla för språkliga nyanser och klanger (han såg själv sin poesi som musik). Att stycket fick titeln "förspel" beror på att Debussy, enligt vissa källor, planerade en tresatsig svit med förspel, mellanspel och parafrasfinal, men endast fullbordade förspelet. STEFAN NÄVERMYR

Ravel Pianokonsert D-dur för vänster hand 19 min

Paus 25 min

Debussy Havet 22 min

Medverkande

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker - Sveriges Nationalorkester. Han är en av vår tids mest efterfrågade dirigenter och har lett orkestern på framgångsrika turnéer till fyra nordiska huvudstäder samt till Tyskland och Österrike. Orkestern har tidigare gjort hyllade framträdanden på världens mest prestigefyllda scener, bland dem BBC Proms i London och Musikverein i Wien, och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus. På gsoplay.se samt via appar erbjuds allt från orkesterkonserter med världsledande dirigenter och solister till kammarkonserter och fantasifulla filmproduktioner. Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består i dag av 109 musiker. Bland viktiga chefdirigenter under senare år finns Gustavo Dudamel och Neeme Järvi. Göteborgs Symfoniker har gjort 100-tals inspelningar som resulterat i ett flertal internationella priser. Senast Sibelius symfonier med Santtu-Matias Rouvali på Alpha Classics som hyllats i branschtidskrifter som Gramophone och Diapason.

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker. Han har också en framgångsrik internationell dirigentkarriär och har av The Guardian hyllats som "den finska dirigenttraditionens senaste storartade begåvning man bara måste lyssna på". Santtu-Matias Rouvali är också chefdirigent för Tammerfors stadsorkester och Philharmonia Orchestra i London. Han har turnerat med Göteborgs Symfoniker och pianisten Hélène Grimaud i nordiska huvudstäder samt med pianisten Alice Sara Ott och slagverkaren Martin Grubinger i Tyskland.

Alice Sara Ott piano

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Bländande fransk elegans
28 okt 18.00

Flödande musik och överjordiska röstklanger med Göteborgs Symfoniker, Finnegan Downie Dear dirigent, Alec Frank-Gemmill horn, Göteborgs Symfoniska Kör, Christina Nilsson sopran och Jeremy Carpenter baryton.

Köp biljetter