Göteborgs Konserthus Dagarna med Debussy

Evenemanget har ägt rum. Skimrande naturkrafter med Göteborgs Symfoniker, Eivind Gullberg Jensen dirigent och Alice Sara Ott piano.

Speltid ca: 1 t 45 min inkl paus Scen: Stora salen
370-530 kr Student 185-265 kr

Evenemanget har ägt rum

Här möter vi två verk av tonsättaren Debussy. Hans Förspel till en fauns eftermiddag tar oss från morgon till middag vid havet, till en eftermiddag i sällskap med den farlige faunen, till häften get, till hälften människa. Musikstycket gjorde sensation när det kom, och inledde enligt många den moderna musiken med sina hypnotiska, berusande klanger. Debussys musik ger ofta associationerna till ett impressionistiskt skimmer men här finns också rena naturkrafter som yttrar sig i havet stormar och faunens erotiska lustar.

Det andra verket – Havet – är en milstolpe i orkesterrepertoaren, tre ”symfoniska skisser”. Debussys vän och kollega Satie påpekade underfundigt att han ”tyckte om avsnittet vid kvart i elva” i första satsen av Havet.

Enastående pianisten Alice Sara Ott gästar Göteborgs Symfoniker denna kväll. Denna gång bjuder hon på Ravels makalösa Pianokonsert i D-dur för vänster hand.

Dirigenten Eivind Gullberg Jensen är konstnärlig chef vid norska Nationaloperan i Bergen. Han är från och med denna säsong även chefdirigent för den nederländska symfoniorkestern NNO. Eivind Gullberg Jensen har tidigare gästat Göteborgs Symfoniker vid uppsättningen av Peer Gynt.

Santtu-Matias Rouvali är tyvärr sjuk och har behövt ställa in sin medverkan vid konserten. Han ersätts av Eivind Gullberg Jensen.

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Lär känna pianisten Alice Sara Ott.

Introduktion till konserten

Landa i Stora salen en timme innan konserten börjar och lär dig mer om musiken du strax ska uppleva! Du får berättelserna bakom musiken, kunskap om kompositörerna och egna reflektioner om de klassiska verken. Introduktionen pågår i ca 30 minuter, det är kostnadsfritt och fri placering i salen.
Varmt välkommen!

ProgramPaus 25 min


Torsdag 9 februari 2023: Evenemanget slutar ca kl 21.15
Fredag 10 februari 2023: Evenemanget slutar ca kl 19.45

Medverkande
Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i konsertmagasinet

Nr 3 2022-2023 Tonsättarporträtt: Claude Debussy, 1862-1918

Vi tittar närmare på tonsättaren Claude Debussy.

Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter