Göteborgs Konserthus Passionerat med Pathétique

Evenemanget har ägt rum. Bli förförd av Göteborgs Symfoniker, Santtu-Matias Rouvali dirigent, Olivier Latry orgel, samt Roger Carlsson och Walter Witick slagverk.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
380-540 kr Student 190-270 kr Unga tom 29 år 190-270 kr

Evenemanget har ägt rum

Sjunk ner i konsertsalens röda fåtöljer och låt dig förföras av Tjajkovskijs sjätte och sista symfoni, Pathétique. Han lade ner hela sin själ i detta verk och uppförde det bara nio dagar före sin död. Dessutom hör vi Earth’s Shadows av Kaija Saariaho där mäktiga konserthusorgeln har en central roll.

Pjotr Tjajkovskij blev med tiden en av romantikens största tonsättare, en melodiernas mästare, och hans verk är ofta sprängfyllda av stora känslor. Den ryska undertiteln på symfonin, ‘patetichesky’, betyder passionerad. Han ansåg själv att symfonin var hans bästa komposition och tillägnade den sin systerson. Symfonin börjar olycksbådande medan andra satsens femtakt bjuder upp till dans, den tredje spritter levnadsglatt och den sista är hjärtskärande sorglig.

Musiken från Pathétique har använts i flera filmer, som Scorseses stjärnspäckade The Aviator. Visste du att livligare delar av symfonin också har använts till morgongymnastik i Sveriges Radio?

Före paus hör vi uppmärksammade Earth’s Shadows av finska tonsättardrottningen Kaija Saariaho (1952-2023), ett verk där orgel och orkester strävsamt lever sida vid sida. Som Saariaho själv uttryckte det: “ett slags fruktbart och inspirerande sällskap, där två starka men civiliserade personligheter kan samexistera utan att behöva kämpa för mycket om platsen i solen”.

Konserten ingår i Göteborgs Orgelfestival och solist är Olivier Latry, en av världens främsta organister. Han var också solist vid uruppförandet av Earth’s Shadows i Montréal 2014. Olivier Latry inleder kvällen med ett orgelverk i form av en bolero, komponerad av fransmannen Pierre Cochereau. Precis som Latry var han en gång organist i Notre-Dame i Paris.

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Introduktion till konserten

Landa i Stora salen en timme innan konserten börjar och lär dig mer om musiken du strax ska uppleva! Du får berättelserna bakom musiken, kunskap om kompositörerna och egna reflektioner om de klassiska verken. Introduktionen pågår i ca 30 minuter, det är kostnadsfritt och fri placering i salen. Varmt välkommen!

ProgramPaus 25 min


Torsdag 19 oktober 2023: Evenemanget slutar ca kl 21.30
Fredag 20 oktober 2023: Evenemanget slutar ca kl 20.00
Lördag 21 oktober 2023: Evenemanget slutar ca kl 17.00

Medverkande


Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i konsertmagasinet

Nr 1 2023-2024 Tonsättarporträtt: Kaija Saariaho, 1952-2023

Den 2 juni 2023 avled Kaija Saariaho i sitt hem i Paris, 70 år gammal. Katarina A Karlsson tecknar ett porträtt av en av vår tids största tonsättare.

Modern klassiker och älskat pianoverk
24 apr 19.30

Virtuost med Göteborgs Symfoniker, Santtu-Matias Rouvali dirigent och Bruce Liu piano, samt Stravinskys Våroffer.

Utsålt!
Utsålt!
Schumann med Oksana Lyniv
3 maj 18.00

Livligt och lidelsefullt i händerna på Göteborgs Symfoniker, Oksana Lyniv dirigent och Roland Pöntinen piano.

Utsålt!
Utsålt!
Holst Planeterna
24 maj 18.00

Ett färgsprakande musikaliskt äventyr med Göteborgs Symfoniker, Santtu-Matias Rouvali dirigent och Leonidas Kavakos violin.

Utsålt!
Utsålt!
Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang