Göteborgs Konserthus Ur askan mot toppen

Evenemanget har ägt rum. Musik som ger kraft med Göteborgs Symfoniker och Santtu-Matias Rouvali dirigent.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
380-540 kr Student 190-270 kr Unga tom 29 år 190-270 kr

Evenemanget har ägt rum

Isländska Anna Thorvaldsdottirs musik har beskrivits som från en annan värld; luftig, mystisk, intensiv. Hennes verk Catamorphosis handlar om den katastrof vår planet står inför. Utblicken från Strauss lyriska Alpsymfoni avslutar konserten med hopp och kraft.

Tidskriften The Times skriver att ”Thorvaldsdottir har mejslat fram ett eget hörn i den samtida musiken genom att skapa helt igenom briljanta symfoniska verk.” Beställningsverket Catamorphosis hade världspremiär 2021 och spelades första gången i USA i början av 2023, då Santtu-Matias Rouvali dirigerade New York Philharmonic. New York Times beskrev musiken som ”ett dystert rop på hjälp.”

Anna Thorvaldsdottir berättar att den främsta inspirationen till verket är ”skörheten i relationen vi har till vår planet. Verkets aura karakteriseras av känslovirveln som rör sig runt jorden och det skarpa läge som infinner sig när vi inser att utan en förändring kommer det att vara för sent – vi står inför total förintelse, en katastrof.”

Kvällen inleds med att Santtu-Matias Rouvalis dirigerar svit nr 2 från Sibelius skådespelsmusik Stormen. Som avslutning Strauss lyriska Alpsymfoni, en glimt av just hur skön och vild naturen kan te sig och en utblick som ger hopp och kraft.

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Lär känna tonsättaren Anna Thorvaldsdottir.

Introduktion till konserten

Landa i Stora salen en timme innan konserten börjar och lär dig mer om musiken du strax ska uppleva! Du får berättelserna bakom musiken, kunskap om kompositörerna och egna reflektioner om de klassiska verken. Introduktionen pågår i ca 30 minuter, det är kostnadsfritt och fri placering i salen. Varmt välkommen!

ProgramPaus 25 min


Onsdag 13 mars 2024: Evenemanget slutar ca kl 21.30
Torsdag 14 mars 2024: Evenemanget slutar ca kl 21.30

MedverkandeFrågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i konsertmagasinet

Nr 2 2013-2014 Tonsättarporträtt: Jean Sibelius, 1865-1957

Om skapandet av Sibelius symfonier och utdrag ur hans dagboksanteckningar.

Nr 2 2014-2015 Tonsättarporträtt: Richard Strauss 150 år

Ideologier och stater förfaller och faller, men konsten består. Eller? Det har blivit allt svårare att se den trösten.

Holst Planeterna
25 maj 15.00

Ett färgsprakande musikaliskt äventyr med Göteborgs Symfoniker, Santtu-Matias Rouvali dirigent och Leonidas Kavakos violin.

Utsålt!
Utsålt!
Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang