Göteborgs Konserthus Mozart med Zacharias

Evenemanget har ägt rum. Klara klanger med Göteborgs Symfoniker och Mozartkännaren Christian Zacharias dirigent och piano.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
380-540 kr Student 190-270 kr Unga tom 29 år 190-270 kr

Evenemanget har ägt rum

Hör Mozarts sista pianokonsert, skriven strax innan han gick bort vid 35 års ålder. Vid pianot sitter Mozartkännaren Christian Zacharias, trogen gäst hos Göteborgs Symfoniker som både dirigent och solist. Kvällen bjuder också på Bruckners innerliga stråkkvintett.

Den långa rad av konserter som Mozart skrev för sitt eget huvudinstrument, piano, hör till hans mest älskade verk. Hela 27 stycken blev det. Ikväll hör vi det som man tror blev Mozarts allra sista framträdande för publik, pianokonsert nr 27 som han uppförde våren 1791.

Som hans allra flesta pianokonserter går den i dur, men med en lågmäldhet och dämpade färger i tonspråket. I finalen finns en för Mozart typiskt lekfull hälsning till en barnvisa.

Romantikern Anton Bruckner blev allra mest känd för sina bastanta symfonier. Men han hade också en ömsint sida som kommer fram i den stråkkvintett han skrev mellan sin femte och sjätte symfoni. I det innerliga adagiot finns långsamma, smäktande melodier som erinrar om olycklig kärlek.

Christian Zacharias, född 1950, är dirigent och internationellt hyllad pianist med Mozart, Haydn och Beethoven som sina absoluta specialiteter. Zacharias har tidigare varit förste gästdirigent för Göteborgs Symfoniker.

Luta dig tillbaka för en meditativ helkväll med en klassisk mästare.

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Introduktion till konserten

Landa i Stora salen en timme innan konserten börjar och lär dig mer om musiken du strax ska uppleva! Du får berättelserna bakom musiken, kunskap om kompositörerna och egna reflektioner om de klassiska verken. Introduktionen pågår i ca 30 minuter, det är kostnadsfritt och fri placering i salen. Varmt välkommen!

Program


Paus 25 min


Onsdag 29 november 2023: Evenemanget slutar ca kl 21.30
Torsdag 30 november 2023: Evenemanget slutar ca kl 21.30

Medverkande
Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i bloggen

10 augusti 2023 Passion för piano

Stora pianister har den där fantastiska förmågan att kunna omvandla sina musikaliska visioner till anslag, fraser, avrundningar, pauser, extatiska utbrott och vemodiga suckar.

Läs mer i konsertmagasinet

Nr 1 2015-2016 Tonsättarporträtt: Mozart – barnet som aldrig blev vuxen

Bortom musiken var och förblev han ett barn, det var ett huvuddrag på skuggsidan av hans karaktär, han behövde ständigt en far, en mor eller någon annan som passade på honom...

Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang