Stäng
Meny
lör
16
Dec
Kl 15.00
Flera datum

Händels Messias

Göteborgs Symfoniker, Göteborgs Symfoniska Kör, Nathalie Stutzmann dirigent, sångsolister

Händels Messias

Göteborgs Symfoniker, Göteborgs Symfoniska Kör, Nathalie Stutzmann dirigent, sångsolister

Symfonikerna hälsar julen välkommen med stor kör, sångsolister och Händels magnifika Messias! Favoriter som Ev’ry Valley, For unto Us a Child is Born och förstås den mäktiga Halleluja-kören garanterar såväl gåshud som julstämning.

Händel var Londons musikaliske kung men Messias uruppfördes i Dublin dit han blivit inbjuden 1742. Han ledde själv framförandet från sin orgel som skeppats från London för konserterna.

Allt sedan dess har Messias sin givna plats i den klassiska julrepertoaren och fortsätter varje år att sprida glädje med favoriter som Ev’ry Valley, For unto Us a Child is Born och förstås den mäktiga Halleluja-kören, här i en version från tv-serien Downtown Abbey.

I Göteborgs Konserthus är det Symfonikerna och Göteborgs Symfoniska kör som framför det magnifika verket tillsammans med sångsolister och dirigenten Nathalie Stutzmann. I videoklippet berättar hon om glädjen att få framföra just Händels Messias i Göteborg.

Nathalie Stutzmann är både en internationellt firad sångerska och hyllad dirigent: ”Det slags glöd man förknippar med Gustavo Dudamel” (Philadelphia Enquirer). Med den kompetensen kan hon lyfta Händels magnifika Messias till nya höjder.

Introduktion till fredagskonserten

Kostnadsfri introduktion i Stora salen en timme innan fredagskonserten med musiker ur Symfonikerna.

Jultallrik

Erbjudande från restaurangen

Kanske lite extra julstämning i form av rykande varm glögg och pepparkakor, delikatesser från hav och skog eller en julinspirerad trerättersmiddag? Konserthusets restaurang och barer gör ditt konsertbesök till någonting alldeles extra. Förbeställ i samband med biljettköpet på webben eller i biljettkontoret 031-7265300.

 • Glögg och pepparkakor. Serveras i cafébaren 30 min före konserten torsdag-lördag.
  85 kr starkglögg/65 kr lättglögg
 • Jultallrik med delikatesser från hav och skog, inklusive ett glas vin/öl samt kaffe/te och chokladpralin. Serveras vid marmorborden i vinbaren torsdag-fredag.
  395 kr (minst 2 personer per bokning)
 • Julinspirerad trerättersmiddag inklusive glögg. Serveras i restaurangen torsdag-fredag.
  495 kr
 • Julinspirerad lunch inklusive glögg, kaffe/te och chokladpralin. Serveras i restaurangen lördag.
  345 kr

Program


Händel Messias
2 t 20 min


Medverkande


Göteborgs Symfoniker

Göteborgs Symfoniker har kallats "En av världens mest formidabla orkestrar" av The Guardian och har turnerat i USA, Europa, Japan och Fjärran östern samt gästspelat i de viktigaste konserthusen och på de stora festivalerna runt om i världen. Sedan 2013 är den respekterade och efterfrågade amerikanen Kent Nagano förste gästdirigent för Göteborgs Symfoniker. Han ledde Symfonikerna på framgångsrika turnéer till Kina och Tyskland 2015. Göteborgs Symfoniker driver också en omfattande verksamhet för barn, inklusive det årliga musiklägret Side by Side by El Sistema, samt erbjuder digitala livekonserter på gsoplay.se. Dessa konserter kan också ses på mobiler och surfplattor via egna appar. Hösten 2017 inträder finske Santtu-Matias Rouvali som orkesterns chefdirigent. Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus som är berömt för sin fina akustik. Orkestern bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Wilhelm Stenhammar, landets store tonsättare under 1900-talets början, var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav tidigt orkestern en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till Göteborgs Symfoniker. Efter Stenhammar kom viktiga chefdirigenter som Tor Mann, Sergiu Comissiona, Sixten Ehrling och Charles Dutoit. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett 100-tal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. Detta ledde till att Göteborgs Symfoniker 1997 utsågs till Sveriges Nationalorkester. Under fem år som orkesterns chefdirigent 2007-2012 framträdde Gustavo Dudamel med Göteborgs Symfoniker bland annat vid BBC Proms och i Musikverein i Wien. Långvariga samarbeten med skivbolagen Deutsche Grammophon och svenska BIS har resulterat i fler än hundra skivor. Under senare tid har Göteborgs Symfoniker gjort ett flertal inspelningar för Chandos, senast en cykel med Kurt Atterbergs samlade symfonier med Neeme Järvi som dirigent.


Nathalie Stutzmann Dirigent


Malin Christensson Sopran


Kristina Hammarström Mezzosopran


Bror Magnus Tødenes Tenor


Leon Kosavic Baryton


Göteborgs Symfoniska Kör Solist

Göteborgs Symfoniska Kör grundades 1917 av Elsa Stenhammar tillsammans med orkesterföreningens ordförande Peter Lamberg. Den 8 december 1917 debuterade kören i Beethovens Körfantasi med Wilhelm Stenhammar som solist vid flygeln. Detta verk framförs också vid firandet av körens 100-årsjubileum i Göteborgs Konserthus den 8 december. En del körmedlemmar har gedigna musikutbildningar medan andra har tagit privata sånglektioner. En sak har de dock gemensamt: stor körvana. Göteborgs Symfoniska Kör är en ideell förening som är knuten till Göteborgs Symfoniker. Kören medverkar i konserter och föreställningar i såväl orkesterns som i egen regi. Kören repeterar regelbundet med kormästare Alexander Einarsson och Symfonikernas pianist Erik Risberg. Sedan 2015 är Alexander Einarsson kormästare för Göteborgs Symfoniska Kör. Han är utbildad organist vid Musikhögskolan i Malmö och har solistexamen i kördirigering från det Kongelige Danske Musik-konservatorium med studier för professor Dan-Olof Stenlund. Alexander Einarsson har också ägnat sig åt studier i Paris för Laurence Equilbey och Denis Rouger samt deltagit i mästarklasser och kurser för dirigenter som Michael Gläser, Stefan Parkman, Stephen Cleobury och Helmut Rilling. Som dirigent har Alexander Einarsson bland annat arbetat med Uppsala akademiska kör, Lunds vokalensemble, Ars Nova Copenhagen, Gächinger Kantorei Stuttgart och Malmö kammarkör. 2008 bildade han stråkorkestern Malmö kammarorkester, en professionell orkester med tolv musiker. Han har också dirigerat Malmö symfoniorkester, Malmö barockorkester och Malmö sinfonietta. Vid de internationella Grand Prix-tävlingarna i körsång i maj 2015 i Tours, Frankrike, fick Alexander Einarsson festivalens dirigentpris till minne av den välkände kördirigenten Arthur Oldham.


Nyhetsbrev

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbreven så får du information och erbjudanden från Göteborgs Konserthus direkt i din mailbox en till två gånger per månad.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev