Evenemanget har ägt rum. Familjekonsert: En skön och varm julkonsert med Symfonikerna där hela familjen får vara med om en stämningsfylld stund med dans och sång.
Klang och jubel, fanfarer och trumpeter! Och så lite tipp-tapp och tingel-tangel förstås. En skön och varm julkonsert med musiker ur Symfonikerna, Göteborgs Symfoniska kör och gäster.
Här får hela familjen ta del av en stämningsfylld, varm och minnesvärd stund. Tillsammans med Svenska balettskolans dansare, Härlanda Diskantkör, skickliga harpisten Johanna Ander Ljung och presentatören Fanny Kivimäki (bilden) kramar vi ut det mesta och bästa av julens fröjder i ett program som bjuder på allt du kan tänka dig ur den rika julsångsfloran.
Britten There is no Rose och This little Babe ur A Ceremony of Carols 4 min
Rutter Herdepojkens carol 3 min
Saint-Saëns ur Konsertstycke för harpa och orkester 5 min
Lauridsen O Magnum Mysterium 5 min
Tjajkovskij Karamellfens dans ur Nötknäpparen 2 min
Tjajkovskij Vinterns granskog ur Nötknäpparen 4 min
Tjajkovskij Snöflingornas vals ur Nötknäpparen 7 min
Liljefors När det lider mot jul 3 min
Nordqvist Jul, jul strålande jul 3 min
Mason Joy to the world 3 min
Medverkande
Göteborgs Symfoniker
"En av världens mest formidabla orkestrar" skrev The Guardian om Göteborgs Symfoniker som har turnerat i USA, Europa, Japan och Fjärran östern samt gästspelat i de viktigaste konserthusen och på de stora festivalerna runt om i världen. Från och med hösten 2017 är Santtu-Matias Rouvali orkesterns chefdirigent. Han ledde nyligen orkestern på en framgångsrik turné till fyra nordiska länder. 2019 får han sällskap av två förste gästdirigenter: Barbara Hannigan och Christoph Eschenbach. 2015 gjorde Göteborgs Symfoniker framgångsrika turnéer till Kina och Tyskland med förste gästdirigenten Kent Nagano och 2017 en Europa-turné med Marc Soustrot. Orkestern ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus, berömt för sin fina akustik, och erbjuder digitala livekonserter på gsoplay.se samt via appar.
Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus som är berömt för sin fina akustik. Orkestern bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Wilhelm Stenhammar, landets store tonsättare under 1900-talets början, var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav tidigt orkestern en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till Göteborgs Symfoniker. Efter Stenhammar kom viktiga chefdirigenter som Tor Mann, Sergiu Comissiona, Sixten Ehrling och Charles Dutoit. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett 100-tal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. Detta ledde till att Göteborgs Symfoniker 1997 utsågs till Sveriges Nationalorkester. Under fem år som orkesterns chefdirigent 2007-2012 framträdde Gustavo Dudamel med Göteborgs Symfoniker bland annat vid BBC Proms och i Musikverein i Wien.
Långvariga samarbeten med skivbolagen Deutsche Grammophon och svenska BIS har resulterat i fler än hundra skivor. Under senare tid har Göteborgs Symfoniker gjort ett flertal inspelningar för Chandos, bland annat en cykel med Kurt Atterbergs samlade symfonier med Neeme Järvi som dirigent. Flera av Richard Strauss stora orkesterverk har spelats in med Kent Nagano och givits ut på Farao Classics: Ein Heldenleben, Tod und Verklärung och En alpsymfoni.
Alexander Einarsson dirigent
Sedan 2015 är Alexander Einarsson kormästare för Göteborgs Symfoniska Kör. Han är utbildad organist och har solistexamen i kördirigering från det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Han har också ägnat sig åt studier i Paris för Laurence Equilbey och Denis Rouger samt deltagit i mästarklasser och kurser för dirigenter som Michael Gläser, Stefan Parkman, Stephen Cleobury och Helmut Rilling. Som dirigent har Alexander Einarsson bland annat arbetat med Uppsala akademiska kör, Lunds vokalensemble, Ars Nova Copenhagen, Gächinger Kantorei Stuttgart, Malmö kammarkör, Malmö symfoniorkester, Malmö barockorkester och Malmö sinfonietta. Vid Grand Prix-tävlingarna i körsång i Tours, Frankrike, fick Alexander Einarsson festivalens dirigentpris 2015.
Göteborgs Symfoniska Kör
Göteborgs Symfoniska Kör firade nyligen sitt 100-årsjubileum. Kören grundades 1917 av Elsa Stenhammar med stöd av orkesterföreningens ordförande Peter Lamberg. Den 8 december 1917 debuterade kören i Beethovens Körfantasi med Wilhelm Stenhammar som solist vid flygeln. En del körmedlemmar har gedigna musikutbildningar medan andra har tagit privata sånglektioner. Kören repeterar regelbundet med kormästare Alexander Einarsson och Symfonikernas pianist Erik Risberg.
Alexander Einarsson är utbildad organist och har solistexamen i kördirigering från det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Han har också ägnat sig åt studier i Paris för Laurence Equilbey och Denis Rouger samt deltagit i mästarklasser och kurser för dirigenter som Michael Gläser, Stefan Parkman, Stephen Cleobury och Helmut Rilling. Som dirigent har Alexander Einarsson bland annat arbetat med Uppsala akademiska kör, Lunds vokalensemble, Ars Nova Copenhagen, Gächinger Kantorei Stuttgart, Malmö kammarkör, Malmö symfoniorkester, Malmö barockorkester och Malmö sinfonietta. Vid Grand Prix-tävlingarna i körsång i Tours, Frankrike, fick Alexander Einarsson festivalens dirigentpris 2015.
Härlanda Diskantkör kör
En kör bestående av sångare från 10 år och uppåt. Härlanda diskantkör utvecklar sång och musikalitet med en bred repertoar samt sjunger i stämmor. Målet är en ren och vacker körklang. Kören medverkar i gudstjänster och konserter både i församlingen och på andra platser.
Svenska Balettskolan dansare
Svenska Balettskolan är Sveriges yrkesförberedande grundskola med elitutbildning i dans. Utbildningen består av en förberedande yrkesdansarutbildning i grundskolan (åk 4-9) och en yrkesdansarutbildning i gymnasieskolan. Antagningsproven sköts av Skolverket med hjälp av en internationell jury. Syftet med den förberedande yrkesdansarutbildningen i grundskolan är att eleverna ska få de tekniska färdigheter och den konstnärliga uttrycksförmåga som krävs för att kunna antas till en yrkesdansarutbildning.
Eleverna läser även grundskolans teoriämnen och har möjlighet att söka till samtliga nationella program på gymnasienivå när de har gått ut årskurs 9. Utbildningen har riksintag och elever från hela regionen går på skolan. Svenska Balettskolan startade vid Stora Teaterns balett 1949 och firar nästa år 70 år.
Den 21 & 22 december medverkar dansande barn från Svenska Balettskolan tillsammans med professionella dansare och karaktärsdansare i dansföreställningen Nötknäpparen på Lorensbergsteatern.
Johanna Ander Ljung solist
19-åriga Johanna Ander Ljung föddes i Stockholm och har studerat harpa sedan hon var sju år. Hon vann Polstjärnepriset 2018 då hon framträdde med Göteborgs Symfoniker och dirigenten Rumon Gamba. Som vinnare fick Johanna Ander Ljung representera Sverige i Eurovision Young Musicians. Hon har också framträtt som solist med Kungliga filharmonikerna vid Riksmötets öppnande.
Fanny Kivimäki presentatör
Frilansande dansaren, koreografen och improvisatören Fanny Kivimäki tog sitt första danssteg på som fyraåring på Kulturskolan i Kiruna där drömmarna om livet som prima ballerina tog fart. Sedan dess har hon dansat sig in på Kungliga Svenska Balettskolan, Dansens Hus och många andra scener i Sverige och världen över.