Göteborgs Konserthus Klassisk filmmusik: Alexander Nevskij

Evenemanget har ägt rum. Göteborgs Symfoniker, Dmitrij Kitajenko Dirigent, Göteborgs Symfoniska Kör, Agunda Kulaeva mezzosopran

Speltid ca: 1 t 50 min inkl paus Scen: Stora salen
420 kr Student 100 kr Grupprabatt 30 kr/biljett (minst 15 personer)

Evenemanget har ägt rum

Tre generationer ryska tonsättare, tre formidabla upplevelser.

Tjajkovskijs ljuva stråkar och käcka sjömansvals i serenaden, Prokofjevs maffiga och demoniska filmmusik till klassikern Alexander Nevskij och Rodion Sjtjedrins orkesterkonsert ”Skälmvisor”, en liten klackspark i vårsolen. Känslor, dramatik, mörk humor – det ryska kynnet i ett musikaliskt nötskal.

Introduktion till konserten

Kostnadsfri introduktion en timme innan konsertstart med musiker från Symfonikerna.

Filmklassikern Alexander Nevskij

1938 var filmen Alexander Nevskij ett givet propagandanummer för Stalin och Sovjetunionen, när Nazitysklands skugga drog över Europa. Regissören Sergej Eisenstein gav uppdraget att skriva filmmusiken till Prokofjev, som 1939 bearbetade musiken till en kantat. Det är den som framförs av Symfonikerna under konserten.

Den kraftfulla, motoriska musiken med framhävt bleckblås gav ett rått driv och en kuslig känsla till de effektfulla krigsscenerna samtidigt som sekvenserna med det lidande folket fick ytterligare djup med känsligt avvägda toner.

Alexander Nevskij var en publikframgång i Sovjet med sin oförställda varning till Hitler – de tyska korsriddarna hade nazihjälmar och vissa befäl till och med en uppsträckt nazihand på kasken. Men när Stalin slöt en pakt med Hitler efter ett halvår fick regissören Eisenstein och kompositören Prokofjev snopet se filmen dras in. Lika plötsligt togs filmen upp på biograferna igen när Tyskland angrep Sovjet 1941.

(Som kuriosa kan nämnas att det också finns en karaktär i datorspelet Assasin´s Creed med namnet Alexander Nevsky, som bygger på samma historiska förlaga som karaktären i filmen från 1938.)

ProgramPaus 25 min


Medverkande

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang