Göteborgs Konserthus Klassisk kuriosa: När kvinnorna styrde Europa

Möt kejsarinnorna med makt, medel och möjligheter i denna föreläsning om klassisk musik med Magdalena Fronczak. Kaffe och smörgås ingår i priset.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stenhammarsalen
240-300 kr

Vilka var kvinnorna som styrde Europas kulturliv? Kungligheter som Katarina den Stora, Maria Teresia och många fler präglade 1700-talet med sin syn på konst och musik. Möt kvinnorna med makt, medel och möjligheter i denna föreläsning om klassisk musik med Magdalena Fronczak.

Föreläsaren Magdalena Fronczak var tidigare verksam som producent på Göteborgs Symfoniker och är nu assisterande projektledare på Gbg & Co, samt verksam som skribent och bloggare med fokus på kvinnliga tonsättare i historien.

Under 1700-talet regeras större delen av Europa av kvinnor: Maria Teresia regerar över det enorma Österrikiska imperiet i 40 år, Katarina den stora styr Ryssland med järnhand under 32 år, och även i Sverige orkestrerar drottning Lovisa Ulrika en statskupp 1756 för att stärka det kungliga greppet om landet.

I stora som små länder finns det kvinnor med makt, medel och möjligheter. Många använder sin ställning för att lansera egna karriärer som kompositörer och musiker, och som mecenater för samtidens talanger skapar de blomstrande kulturcentra på hemorten.

Vi kikar närmare på Maria Antonia Walpurgis av Bayern, Wilhelmina av Bayreuth och deras samtida. 

Lär känna tonsättarna

Tisdag 12 mars 2024: Evenemanget slutar ca kl 20.00

Medverkande

Magdalena Fronczak föreläsare

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Kontrabasisten Jenny Rydeberg spelar på sitt instrument i ett rött sammetsrum

Ge ditt liv konsertmagi!

Ett abonnemang i Göteborgs Konserthus ger dig oförglömliga upplevelser och rabatterat biljettpris. Dessutom många andra att dela upplevelserna med.

Abonnemang 2023-2024