Konserthuset Götaplatsen Fokusdag: Kulturen som kraftkälla

Evenemanget har ägt rum. Tillgänglighet och digitala möjligheter

Speltid ca: 3 t Scen: Stenhammarsalen Arrangör: Göteborgs Symfoniker i samarbete med Mässan Leva & Fungera och Betaniastiftelsen/Kulturarenan
Fri entré, platsbokning

Evenemanget har ägt rum

Välkommen till en angelägen eftermiddag full med föreläsningar och inspiration på temat: Kulturen som kraftkälla – tillgänglighet och digitala möjligheter. Eventet är kostnadsfritt och riktar sig till dig som är vård- och omsorgstagare, närstående, vårdare eller politiker och jobbar med dessa frågor. Vi ser fram emot att träffas och byta erfarenheter med er!
Eftermiddagen förmedlas genom tecken som stöd.
Kulturtillgång är ett mänskligt behov och har stor betydelse för en meningsfull tillvaro. Konst och kultur bidrar till tankar om identitet, människosyn och livsfrågor. Under denna fokusdag delar vi med oss av vår strävan att ständigt hitta nya sätt att nå ut och nå in – att interagera med samhället, att beröra människan.

Ett stort fokus kommer att ligga på digital tillgång till kultur och hur den ökar möjligheterna för fler att delta i kulturlivet. Men vi kommer också beröra vikten av att skapa rum där utanförskapet är minimerat och normen är breddad så att olika kan mötas i kulturupplevelser.

Välkommen du som har personer i din närhet som mår bra av musik och kultur men på grund av olika förutsättningar har utmaningar att enkelt besöka konserthuset. Välkommen om du i din vardag jobbar med eller på särskilda boenden. Välkommen också du som är politiker och som letar information och inspiration för att fatta rätt beslut.  På plats finns Maria Nilsson från mässan Leva & Fungera och Ulrika Lind från Betaniastiftelsen som driver Kulturarenan – en samlingsportal för kultur online, samt spännande föreläsare på temat. Dagen leds av Petra Kloo Vik ansvarig för Göteborgs Symfonikers barn och ungdomsverksamhet.

Göteborgs Symfoniker som kulturbärare

Göteborgs Symfoniker har under många år haft stort fokus på tillgänglighet – vår ambition är att vara ett konserthus för alla. Den nya konsertformen Relaxed Performance har vi utvecklat sen 2015. Här låter vi  musiken vara katalysator för det oväntade och skapar en tillåtande och generös atmosfär där alla, oavsett temperament och funktion, är välkomna att ta till sig musiken på sitt eget sätt.

För att fler ska få möjlighet att titta och lyssna på våra konserter, streamar vi många av dem och lägger ut dem gratis på GSOplay – vårt digitala konserthus. Vi provar också nya sätt att addera värde och från och med hösten 2018 är många av Göteborgs Symfonikers konserter tillgängliga med syntolkade introduktioner.

Kulturarenan – en samlingsplats för kultur online

Kulturtillgång är ett mänskligt behov och en rättighet, och har stor betydelse för en meningsfull tillvaro. Med digital tillgång till offentliga scener, såsom konserthus och skapas möjligheter för fler att delta i kulturlivet. Kulturarenan kan även vara ett värdefullt verktyg för vårdgivare samt inspirera till flera levande kulturmöten.

Kulturarenan drivs av Betaniastiftelsen i samverkan med kultur- och vårdaktörer över hela landet. Tjänsten bygger på ett treårigt utvecklingsprojekt om ökad tillgång till kultur i vårdmiljöer genom digital förmedling och samverkan mellan vård, kultur och IT. Projektet drevs av Studio Acusticum i Piteå tillsammans med Betaniatiftelsen med stöd från Region Norrbotten och Kulturrådet.

Leva & fungera på Svenska Mässan 26-28 mars

Leva &Fungera är Nordens största mässa för hjälpmedel och tillgänglighet. Sedan Leva & Fungera startade 1980 har mässan haft en ledande roll för personer med funktionsnedsättningar och alla inom hjälpmedelsbranschen. På mässan presenteras den senaste och bästa teknologin inom hjälpmedel som töjer på gränserna och omvärderar vad “möjligt” kan innebära för människor. Nya modeller för produktion och tillgänglighet av kultur är en viktig del av mässan 2019.

Fokusdagen är gratis men du behöver boka biljett. 
Varmt välkomna!
Fototack till Löjtnantsgårgden: Betaniastiftelsen/Anna Tärnhuvud

Program

Föredrag och diskussioner med spännande experter, inspiratörer och musik med musiker ur Göteborgs Symfoniker

16.30-17.45 
Sten Cranner och Daniel Andersson hälsar välkommen

Petra Kloo Vik och och Eva Essvik berättar om Göteborgs Symfonikers arbete med att vara ett konserthus för alla.

Erla Osk Sigtryggsdottir berättar om Sound Healing och visar tillsammans med Göteborgs Symfonikers Björn Bohlin på hur man med denna lära bland annat kan minska stress och ångest och förbättra koncentrationsförmågan.

17.45-18.00
Paus: Vi bjuder på lättare förtäring med dryck i pausen i seminarieprogrammet.

18.00-19.00
Björn Bohlin öppnar andra delen av Fokusdagen med att spela för oss och presentera sitt soloinstrument engelskt horn.

Helle Wijk från Göteborgs Universitet berättar om forskningsprojektet Digitala kulturmöten som genomförs 2018-2020 och stöds av Familjen Kamprads stiftelse. I en kvalitativ studie, där Göteborgs Symfoniker medverkar, undersöks betydelsen av digital kulturtillgång för välbefinnande och existentiell hälsa bland vård- och omsorgstagare, deras närstående och personal. Läs mer om projektet här.

Ulrika Lind berättar om möjligheterna med Kulturarenan och Betaniastiftelsens arbete för att ge fler tillgång till offentliga scener och ett större kulturutbud.

Maria Nilsson berättar om varför mässan Leva & Fungera 2019 engagerar sig i kultur och musik.

19.30-21.30 
Vi avslutar dagen med att streama kvällens konsert med Göteborgs Symfoniker i Stora salen till Stenhammarsalen. Den som vill kan lugnt och skönt luta sig tillbaka och njuta av Stravinskys Våroffer och Salonens Violinkonsert med solisten Jennifer Koh och dirigent Santtu-Matias Rouvali.

Deltagare

Sten Cranner, VD och konstnärlig chef, Göteborgs Symfoniker

Daniel Andersson, 1:e Vice Ordförande i Kulturnämnden Västra Götalandsregionen

Petra Kloo Vik, ansvarig barn- och ungdomsverksamhet, Göteborgs Symfoniker

Erla Osk Sigtryggsdottir, SoundHealer, Gongmaster, Yoga & Meditationslärare, Ayurvedisk massageterapeut, hälsokonsult och Reikimaster på Yoga Shala Kungälv

Helle Wijk, Professor och Viceprefekt Samverkan, Univ. Översjuksköterska Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Institutionen för Vårdvetenskap och Hälsa

Björn Bohlin, Oboe och engelskt horn, Göteborgs Symfoniker

Ulrika Lind, utvecklingschef, Betaniastiftelsen, Stockholm

Maria Nilsson, Senior Advisor, Svenska Mässan/Leva & Fungera

Eva Essvik, presentatör och Publik- och affärsutvecklare, Göteborgs Symfoniker

 

 

Boka dina platser här

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i bloggen

28 februari 2019 Vi väljer våra egna vägar och vågar ta risker

Just hemkommen från en miniturné på tre äldreboende i regionen känner jag att mod utvecklar och driver oss framåt.

Kontrabasisten Jenny Rydeberg spelar på sitt instrument i ett rött sammetsrum

Ge ditt liv konsertmagi!

Ett abonnemang i Göteborgs Konserthus ger dig oförglömliga upplevelser och rabatterat biljettpris. Dessutom många andra att dela upplevelserna med.

Abonnemang 2023-2024