Frölunda torg Kulturkalaset: High Five med Göteborgs Symfoniker!

Evenemanget har ägt rum. Upplev Beethovens mäktiga klassiker på Frölunda Torg under Göteborgs Kulturkalas! Fri entré så klart.

Speltid ca: 45 min inkl paus

Evenemanget har ägt rum

Beethoven har blivit synonym med klassisk musik. Du känner säkert igen hans femte symfoni, Ödessymfonin, då den legat etta på den klassiska topplistan i hundratals år! Passa på att uppleva denna mäktiga klassiker under Göteborgs Kulturkalas, framförd med en oemotståndlig glöd av Göteborgs Symfoniker.

Konserten spelas inne i köpcentret Frölunda Torg. Vi ses!

En del av Göteborgs Kulturkalas

Den 1-4 september kan du uppleva Göteborgs Kulturkalas, en hållbar stadsfestival som bjuder på allt från stora folkkära artister till nycirkus, barnteater, utomhusbio, nya matupplevelser och möjligheten att själv prova på aktiviteter. Programmet är gratis och öppet för alla!

Provlyssna

Lär känna ”Ödessymfonin”, Beethovens femte symfoni.

Lär känna Beethoven.

Här hittar du mer information om kompositören Ludwig van Beethoven (1770-1827).

Program

LUDWIG VAN BEETHOVEN (1770-1827) SYMFONI NR 5 C-MOLL OP 67 "ÖDESSYMFONIN" Allegro con brio Andante con moto Allegro Allegro Under konserten på Theater an der Wien den 22 december 1808 började den kunniga publiken i Wien ana att Beethoven var en tonsättare av stora mått. Han hade fått möjligheten att presentera sig själv med en porträttkonsert, och han tog verkligen chansen. Det blev en fyra timmar lång konsert, och han gav prov på många verk som dittills varit ospelade. Beethoven fick verkligen slita med sin musik. "Jag bär med mig mina idéer under lång tid", sade han, och det var i själva verket en underdrift. När det gäller femte symfonin bar han på idéerna i åtta år. Han arbetade minutiöst med varje detalj, och det är intressant att betrakta arbetet i hans ännu bevarade skissböcker. Alla strykningar, ändringar och tillägg gör att notsidorna blir obegripligt röriga - bara Beethoven själv visste hur han skulle tolka dem. De första tankarna förefaller förvånansvärt torftiga, men när han fått brottas med dem en tid, antar de alltmer spännande former, och när han slutligen är nöjd har han också åstadkommit något genialt. Till och med femte symfonins till synes självklara inledning, detta bankande på ödets port som genast griper tag i lyssnaren och som tycks vara en så given och orubblig tanke, genomgår i skisserna en rad i efterhand svårförståeliga förvandlingar. På liknande sätt har han arbetat med hela verket, och även instrumentationen har vållat problem. Andra satsens tema kan i skisserna återfinnas i åtminstone fjorton olika versioner. Scherzots övergång i finalen har genomgått oräkneliga utvecklingsfaser. Skisserna visar också att Beethoven ursprungligen inte alls tänkt sig en final i triumferande dur, utan en patetisk mollstämning. Visst är Beethovens femma värd all den beundrande uppmärksamhet den får. Den är resultatet av ett hårt arbetande genis vedermödor. STIG JACOBSSON

Medverkande

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker - Sveriges Nationalorkester. Han är en av vår tids mest efterfrågade dirigenter och har lett orkestern på framgångsrika turnéer till fyra nordiska huvudstäder samt till Tyskland och Österrike. Orkestern har tidigare gjort hyllade framträdanden på världens mest prestigefyllda scener, bland dem BBC Proms i London och Musikverein i Wien, och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus. På gsoplay.se samt via appar erbjuds allt från orkesterkonserter med världsledande dirigenter och solister till kammarkonserter och fantasifulla filmproduktioner. Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består i dag av 109 musiker. Bland viktiga chefdirigenter under senare år finns Gustavo Dudamel och Neeme Järvi. Göteborgs Symfoniker har gjort 100-tals inspelningar som resulterat i ett flertal internationella priser. Senast Sibelius symfonier med Santtu-Matias Rouvali på Alpha Classics som hyllats i branschtidskrifter som Gramophone och Diapason.

Magnus Fryklund dirigent

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret