Göteborgs Konserthus Majestätiska orgelklanger

Exklusiv och efterlängtad solokonsert med amerikanska organisten Nathan Laube, i samarbete med Göteborgs Orgelfestival.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
210-290 kr Student 105-145 kr

Efter ett bejublat framträdande vid konserthusorgelns invigning är amerikanen Nathan Laube tillbaka i Göteborg. Laube är känd för sina egna tolkningar av klassiska verk utanför orgelrepertoaren, som till exempel operan Tannhäuser av Richard Wagner. I denna kvällskonsert får vi höra den stora marschen ur Tannhäuser, samt musik av César Franck, Franz Liszt, Charles-Valentin Alkan och den franska tonsättaren och motståndskvinnan Elsa Barraine.

Nathan Laube vid orgeln i stämningsfull blå belysning.

Göteborgs internationella orgelfestival

Göteborgs internationella orgelfestival 2022 pågår 12-23 oktober och välkomnar alla åldrar till en värld av passion och ljudupplevelser. Festivalen är norra Europas största orgelfestival och har funnits sedan 1994. En rad stora musiker medverkar vid workshops och konserter, som äger rum i såväl Göteborgs Konserthus som i Göteborgs största kyrkor.

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Lär känna kompositören Elsa Barraine.

Konserthusorgeln

Den nya konserthusorgeln med sina 9 000 pipor finns bakom scenen i Göteborgs Konserthus och vibrationerna från baspiporna sträcker sig under golvet ända fram till mittersta parkett.

Program

Wagner Tannhäuser: Grand Marsch (orgel) 7 min

Franck Grande Pièce Symphonique 26 min

Charles Valentin Alkan var ett av musikhistoriens främsta underbarn: redan som sexåring vann han inträde till Musikkonservatoriet i Paris, och under den fortsatta karriären kom han att bli nära vän med storheter som Chopin och Liszt. Liksom dessa komponerade han främst för piano, och hans tekniskt mycket avancerade stycken uppskattades av samtiden, för att sedan falla i glömska en tid. Men i vår tid har man återupptäckt honom och fascinerats av hans fantasi och utmaningar. Han var en mästare som gick sina egna vägar och var hänsynslös när det gällde fingerfärdighet. Hans frånfälle hör till de spektakulära: man fann honom i hans våning där en välfylld bokhylla vält över honom. I handen föll han ett exemplar av den judiska skriftsamlingen Talmud. Stig Jacobsson

Paus 20 min

Barraine Deuxième Prélude & Fugue 11 min

Liszt Pianosonat h-moll (transkr. Laube) 30 min

Medverkande

Amerikanske organisten Nathan Laube är en ledande musiker och pedagog med beundrare över hela världen. Han har framträtt på fyra kontinenter i prestigefyllda konserthus som Elbfilharmonin i Hamburg, Berlinfilharmonin, Walt Disney Concert Hall i Los Angeles och Wiens Konserthus samt i berömda kyrkor som Notre-Dame i Paris, St Paul-katedralen i London och Berlins domkyrka. Nathan Laube var också med vid invigningen av den restaurerade orgeln i Vasakyrkan i Göteborg. Han är även verksam vid musikhögskolan i Stuttgart och var tidigare knuten till Eastman School of Music i Rochester, USA.

Relaterade klipp
Introduktion: The queen of pipes

Vår orgelexpert avslöjar vad som ger den nya orgeln sin unika klang!

The queen of pipes

Välkommen in till en händelserik timme, där orgeln står i centrum och visar på sin fulla klang.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Late night: Orgelimpro i gamingvärlden
15 okt 22.00

En audiovisuell upplevelse med orgelimprovisation till rörlig bild av Jon Rafman med organisten Hampus Lindwall, i samarbete med GAS-festivalen och Göteborgs Orgelfestival.

Köp biljetter
Mäktigt sus i orgel och orkester
19 okt 19.30

Upplev klangerna av storslagna konserthusorgeln med Göteborgs Symfoniker, Christoph Eschenbach dirigent och Christian Schmitt orgel.

Köp biljetter
Late night: Gageego! i nytt orgelverk
21 okt 22.00

En nattlig klangvärld med kammarensemblen Gageego! och konserthusets magnifika orgel, i samarbete med Göteborgs Orgelfestival.

Köp biljetter
Sjung orgelns lov, Göteborgs Nya Flickkör!
23 okt 11.00

Fira den magnifika konserthusorgelns gnistrande ettårsdag tillsammans med Göteborgs Nya Flickkör och Magnus Kjellson organist! På programmet står musik av bland annat Vivaldi, Britten, Fauré, Pärt och Delibes.

Köp biljetter
Sjung orgelns lov, Bergaton!
23 okt 13.00

Fira den magnifika konserthusorgelns gnistrande ettårsdag tillsammans med kammarkören Bergaton från Falköping och Samuel Eriksson organist! Det bjuds på musik av bland annat Rathbone och Olsson.

Köp biljetter
Sjung orgelns lov, Cantastoria!
23 okt 15.00

Fira den magnifika konserthusorgelns gnistrande ettårsdag tillsammans med kören Cantastoria från Ljungskile, organisterna Kersten Cottyn, samt Lars Jansson piano! På programmet står musik av bland andra Duruflé och Parry.

Köp biljetter
Sjung orgelns lov, Vox Luna!
23 okt 17.00

Familjer - fira den magnifika konserthusorgelns gnistrande ettårsdag tillsammans med kören Vox Luna från Lidköping och en barnkör! På programmet står bland annat sånger från Georg Riedels låtskatt och allsång.

Köp biljetter
Sjung orgelns lov, Göteborgs Symfoniska Kör!
23 okt 19.00

Fira den magnifika konserthusorgelns gnistrande ettårsdag tillsammans med Göteborgs Symfoniska Kör, Göteborgs Symfonikers Vokalensemble och organisten Johannes Landgren! På programmet står allsång och musik av bland annat Brahms, Fauré och Alfvén.

Köp biljetter
Minneskonsert på Alla helgons dag
5 nov 12.30

Magnifika konserthusorgeln samlar oss till tonerna av Bach, Caccini och Bruckner, med organisten Gunnar Idenstam.

Köp biljetter
Romantiska rariteter
3 dec 12.30

Variationsrikt när storslagna konserthusorgeln tar ton i Grande Pièce Symphonique med organisten Mikael Wahlin vid spelbordet.

Köp biljetter
Yogakonsert: Jul
4 dec 11.00

Ett härligt yogapass med Yoga Lene till musik spelad live på den nya konserthusorgeln. Passets tema är jul - att hitta stillheten och andetaget när julstressen sätter i gång, och viktigheten av att låta vilan alltid få ta plats.

Utsålt!
Utsålt!
Passacaglia
18 mar 12.30

Fängslande orgeleffekter när musik av Bach möter verk av bland andra Frank Martin, med organisten Bine Bryndorf på den oemotståndliga konserthusorgeln.

Köp biljetter
Vårorgel
20 maj 12.30

Storslagna, glansigt klara och underbara toner i ett unikt möte mellan organisten Karin Nelson och sångerskan och spelmannen Lena Willemark.

Köp biljetter