Göteborgs Konserthus Majestätiska orgelklanger

Evenemanget har ägt rum. Exklusiv och efterlängtad solokonsert med amerikanska organisten Nathan Laube, i samarbete med Göteborgs Orgelfestival.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
210-290 kr Student 105-145 kr

Evenemanget har ägt rum

Efter ett bejublat framträdande vid konserthusorgelns invigning är amerikanen Nathan Laube tillbaka i Göteborg. Laube är känd för sina egna tolkningar av klassiska verk utanför orgelrepertoaren, som till exempel operan Tannhäuser av Richard Wagner. I denna kvällskonsert får vi höra den stora marschen ur Tannhäuser, samt musik av César Franck, Franz Liszt, Charles-Valentin Alkan och den franska tonsättaren och motståndskvinnan Elsa Barraine.

Nathan Laube vid orgeln i stämningsfull blå belysning.

Göteborgs internationella orgelfestival

Göteborgs internationella orgelfestival 2022 pågår 12-23 oktober och välkomnar alla åldrar till en värld av passion och ljudupplevelser. Festivalen är norra Europas största orgelfestival och har funnits sedan 1994. En rad stora musiker medverkar vid workshops och konserter, som äger rum i såväl Göteborgs Konserthus som i Göteborgs största kyrkor.

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Lär känna kompositören Elsa Barraine.

Konserthusorgeln

Den nya konserthusorgeln med sina 9 000 pipor finns bakom scenen i Göteborgs Konserthus och vibrationerna från baspiporna sträcker sig under golvet ända fram till mittersta parkett.

Program

Wagner Tannhäuser: Grand Marsch (orgel) 7 min

César Franck (1822-1890) Grande Pièce Symphonique fiss-moll Op 17 Med César Franck, född i Liège men från 1835 med Paris som hemort, inleddes en ända till våra dagar närmast obruten fransk tradition med komponerande organister. Bakgrunden till detta var den symfoniskt inspirerade orgeltyp som skapades av den geniale orgelbyggaren Aristide Cavaillé-Coll och som kom att dominera franskt orgelbyggeri under mitten och senare delen av 1800-talet. Franck var organist i den nybyggda kyrkan St. Clotilde där Cavaillé-Coll 1859 byggde en orgel som för Franck blev inspirationskälla till tolv betydande orgelverk, verk som numera är hörnstenar i alla organisters repertoar. Grande Pièce Symphonique ingår som det andra stycket ur samlingen Six Pièces, publicerad 1868. Det består av en enda stor sats, men med tydlig uppdelning i olika avsnitt. Efter en långsam introduktion följer ett kraftfullt Allegro ma non troppo e maestoso med ett tema som påminner om första satsens huvudtema ur orkestersymfonin från 1888. Nästa del, ett kantabelt Andantino, avbryts i mitten av ett scherzoliknande avsnitt med raffinerade böljande linjer och mystiskt klingande registrering. Andantinots vackra solo spelas först på orgelns Cromorne och senare på den himmelska Voix Céleste. Så följer en överledning där Franck tagit inspiration från Beethovens nionde symfoni och låter huvudtemat i varje tidigare avsnitt få komma till tals igen, något han för övrigt också gör i orkestersymfonin. I den sista delen får vi höra temat från det första allegrot som högtidlig hymn i Fiss-dur och med vandrande rörelser i pedalen. Verket avslutas med ett kortare fugato och en brilliant, orkestralt färgad final. Manuskriptet, som finns bevarat i museet Musikkulturens Främjande i Stockholm, är daterat 16 september 1863 med dedikation till den excentriske pianisten och tonsättaren Charles-Valentin Alkan. HANS FAGIUS

Charles Valentin Alkan var ett av musikhistoriens främsta underbarn: redan som sexåring vann han inträde till Musikkonservatoriet i Paris, och under den fortsatta karriären kom han att bli nära vän med storheter som Chopin och Liszt. Liksom dessa komponerade han främst för piano, och hans tekniskt mycket avancerade stycken uppskattades av samtiden, för att sedan falla i glömska en tid. Men i vår tid har man återupptäckt honom och fascinerats av hans fantasi och utmaningar. Han var en mästare som gick sina egna vägar och var hänsynslös när det gällde fingerfärdighet. Hans frånfälle hör till de spektakulära: man fann honom i hans våning där en välfylld bokhylla vält över honom. I handen föll han ett exemplar av den judiska skriftsamlingen Talmud. Stig Jacobsson

Paus 20 min

Barraine Deuxième Prélude & Fugue 11 min

Liszt Pianosonat h-moll (transkr. Laube) 30 min

Medverkande

Amerikanske organisten Nathan Laube är en ledande musiker och pedagog med beundrare över hela världen. Han har framträtt på fyra kontinenter i prestigefyllda konserthus som Elbfilharmonin i Hamburg, Berlinfilharmonin, Walt Disney Concert Hall i Los Angeles och Wiens Konserthus samt i berömda kyrkor som Notre-Dame i Paris, St Paul-katedralen i London och Berlins domkyrka. Nathan Laube var också med vid invigningen av den restaurerade orgeln i Vasakyrkan i Göteborg. Han är även verksam vid musikhögskolan i Stuttgart och var tidigare knuten till Eastman School of Music i Rochester, USA.

Relaterade klipp
Introduktion: The queen of pipes

Vår orgelexpert avslöjar vad som ger den nya orgeln sin unika klang!

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Försoningens toner
23 sep 12.30

Låt tonerna från den mäktiga konserthusorgeln bli ditt sällskap på en inre resa. Amerikanska organisten Kimberly Marshall är vår guide i en meditativ lunchkonsert i försoningens tecken. Ett själsligt nyår till musik.

Läs mer
Kontrabasisten Jenny Rydeberg spelar på sitt instrument i ett rött sammetsrum

Ge ditt liv konsertmagi!

Ett abonnemang i Göteborgs Konserthus ger dig oförglömliga upplevelser och rabatterat biljettpris. Dessutom många andra att dela upplevelserna med.

Abonnemang 2023-2024