Göteborgs Konserthus Nationell Suzukigala i Stora salen

Evenemanget har ägt rum. Stråkinstrumenten violin, cello och altfiol står i centrum i denna konsert, men även piano, gitarr och flöjt finns representerade.

Speltid ca: 2 t 30 min inkl paus Scen: Stora Salen Arrangör: Göteborgs Suzukiförening
350-380 kr Barn tom 12 år/150 kr

Evenemanget har ägt rum

Information från arrangören:

Välkomna till två konserter där barn och unga 4-20 år spelar varierande musik från yngsta nybörjare till avancerad. Suzukimetoden har nu funnits i Sverige i över 50 år och vi firar detta genom att bjuda in Suzukielever från hela Sverige till Göteborgs Konserthus. Det blir även ett solistframträdande där Nicole Biegniewska, tidigare Suzukielev i Norrköping, spelar Paganini (läs mer nedan). 

Med dessa konserter vill vi sprida Shinichi Suzukis idé och filosofi till en större publik om att barn besitter en gränslös potential att utveckla sin förmåga och att alla barn kan lära sig att spela ett instrument. 

Stråkinstrumenten violin, cello och altfiol står i centrum i denna konsert, men även piano, gitarr och flöjt finns representerade. För att ta del av mer musik med dessa instrument, se fredagens konsert 10:e maj i Stenhammarsalen.

Suzukimetoden
Professor Shinichi Suzuki föddes 1898 och började spela violin som 17-åring. Han intresserade sig för små barn och deras utvecklingsmöjligheter och hans metod finns idag över hela världen. Suzuki kallade sin metod för modersmålsmetoden och den bygger på samma principer som när ett litet barn lär sig sitt modersmål, dvs konstant lyssnande och repetition, kärleksfull korrigering och beröm. I Suzukipedagogiken utförs därför inga begåvningstester i musikalitet, lika lite som man skulle testa om ett barn är dugligt att lära sig tala sitt modersmål. Förälderns roll består i att hela tiden vara närvarande, när barnet har sina lektioner, tränar, osv. På så sätt kan man hela tiden hjälpa till med att stötta, berömma och ibland korrigera. Samarbetet mellan barn, förälder och lärare är mycket nära och är de tre hörnstenarna Suzukimetoden bygger på.

Sven Sjögren

En man med rutig tröja som heter Sven Sjöblom sitter med sin fiol i handen.

Sven Sjögren är en riktig eldsjäl som brinner för Suzukimetodiken och är nog känd av de flesta som har och håller på med Suzukipedagogik i Sverige. Han startade Göteborgs Suzukiförening (Sveriges första) år 1971 och har varit återkommande gästlärare under många år bl.a. i många europeiska länder, USA, Japan och Australien. Sven var dessutom Förbundsordförande i Svenska Suzukiförbundet sedan dess start 1983-2018. Han blev 1985 utnämnd av Dr Suzuki själv till Teacher trainer och har sedan dess utbildat många Suzukipedagoger. Han har tillsammans med Dr Suzuki översatt Suzuki´s bok ”Nurtured by Love” till svenska (”Kunskap med Kärlek”).

 

Nicole Biegniewska

En tjej med svart tröja och långt blont hår sitter med sin fiol i handen.

Nicole Biegniewska är en av Sveriges främsta violinister som hyllats för sin passion, inlevelse, charm och virtuositet. Med sin starka utstrålning har hon charmat publiken och vunnit både tävlingar och hjärtan.

Biegniewska gjorde sin debut år 2012 vid 9 års ålder, då hon framförde verk av Henryk Wieniawski tillsammans med Bråviken Symfoniorkester. Hon uppmärksammades efter att från 12 års ålder ha framfört verk av Niccolò Paganini vid ett flertal konserter och tävlingar. Nicole är en del av Nationellt centrum för musiktalanger sedan 2016. 2021 utsågs Nicole Biegniewska till Polstjärneviolinist och EMCY-vinnare av Polar Star Prize.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret