Göteborgs Konserthus Boris Christ

Evenemanget har ägt rum. En audiovisuell opera om ett övergivet och bortglömt universum med Norrbotten Neo, sångsolister och Jonas Dominique dirigent. Konceptet Pionjär ger dig samtida musik i experimentella kombinationer.

Speltid ca: 1 t 45 min ingen paus Scen: Stenhammarsalen
210-260 kr Student 105-130 kr

Evenemanget har ägt rum

En konsertant audiovisuell opera av Marcus Fjellström och Daniel Pedersen där sångarna samspelar med siluetter på en svartvit animerad film. Människorna har tappat tron på allt utom maskinerna och Staten gör en mekanisk Messias: Boris Christ. Möt Norrbotten Neo och 5 sångsolister under ledning av Jonas Dominique. Ett samarbete med Norrbottensmusiken, Geiger, Levande Musik och Göteborgs Konstmuseum.

Boris Christ handlar om ett övergivet och bortglömt universum där generationer har fötts utan att känna sig mänskliga; djuren självdör av ren uppgivenhet, medan människan fördubblar sina ansträngningar för att återfinna den mening som gått förlorad. I en sista kraftansträngning offentliggör staten, som ett svar på mänsklighetens otålighet i väntan på Kristi återkomst, att de tagit saken i egna händer och arbetar på konstruktionen av en ny Messias.

I denna värld lever Boris, vars tankar är upptagna av Gabrielle, den kvinna som stulit hans hjärta. Då Boris är medveten om sin otillräcklighet som människa av kött och blod, anlitar han sin nära vän Kchachaturian, statsanställd ingenjör, för att förvandla honom till det Gabrielle alltid velat ha; en maskin med hjärta.

Kchachaturian delar sin tid, med feberartad intensitet, mellan sina två simultana projekt; å ena sidan har han omkonstruktionen av Boris, å andra sidan har han sitt djupa engagemang i konstruktionen av den nye Frälsaren. Nedräkningen närmar sig sitt slut, och hela samhället håller på att förfalla. Nu verkar apokalypsen vara närmare än någonsin!

Musiken och videoprojektionen är skapad av Marcus Fjellström (1979 – 2017), librettot av Daniel Pedersen och musiken i föreställningen framförs av Norrbotten NEO med sångsolister. Originalkostymerna gjordes av Anna Ardelius medans kvällens föreställning är i konsertant version.

Konst i foajén

I samband med konserten visas videokonst från Göteborgs Konstmuseums samlingar i Stenhammarsalens foajé. Videoverket är ”Painted Sequence 1-4” (2009) av Daniel von Sturmer.

Konceptet Pionjär

Konceptet Pionjär ger dig konserter med samtida musik i skön kombination med exempelvis konst, film, audiovisuella element eller drama. För dig som är nyfiken på det allra senaste är säsongens sex lördagskvällar i Stenhammarsalen ett måste. Med ett Pionjär-abonnemang sparar du dessutom 30% jämfört med ordinarie biljettpris.

Provlyssna

Program

Fjellström Boris Christ 1 t 26 min

MedverkandeJohan Wållberg baryton

Annie Fredriksson sopran

Annastina Malm alt

Michael Axelsson tenor

Karl Peter Eriksson bas

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter