Göteborgs Konserthus Boris Christ

Evenemanget har ägt rum. En audiovisuell opera om ett övergivet och bortglömt universum med Norrbotten Neo, sångsolister och Jonas Dominique dirigent. Konceptet Pionjär ger dig samtida musik i experimentella kombinationer.

Speltid ca: 1 t 45 min Scen: Stenhammarsalen
210-260 kr Student 105-130 kr

Evenemanget har ägt rum

En konsertant audiovisuell opera av Marcus Fjellström och Daniel Pedersen där sångarna samspelar med siluetter på en svartvit animerad film. Människorna har tappat tron på allt utom maskinerna och Staten gör en mekanisk Messias: Boris Christ. Möt Norrbotten Neo och 5 sångsolister under ledning av Jonas Dominique. Ett samarbete med Norrbottensmusiken, Geiger, Levande Musik och Göteborgs Konstmuseum.

Boris Christ handlar om ett övergivet och bortglömt universum där generationer har fötts utan att känna sig mänskliga; djuren självdör av ren uppgivenhet, medan människan fördubblar sina ansträngningar för att återfinna den mening som gått förlorad. I en sista kraftansträngning offentliggör staten, som ett svar på mänsklighetens otålighet i väntan på Kristi återkomst, att de tagit saken i egna händer och arbetar på konstruktionen av en ny Messias.

I denna värld lever Boris, vars tankar är upptagna av Gabrielle, den kvinna som stulit hans hjärta. Då Boris är medveten om sin otillräcklighet som människa av kött och blod, anlitar han sin nära vän Kchachaturian, statsanställd ingenjör, för att förvandla honom till det Gabrielle alltid velat ha; en maskin med hjärta.

Kchachaturian delar sin tid, med feberartad intensitet, mellan sina två simultana projekt; å ena sidan har han omkonstruktionen av Boris, å andra sidan har han sitt djupa engagemang i konstruktionen av den nye Frälsaren. Nedräkningen närmar sig sitt slut, och hela samhället håller på att förfalla. Nu verkar apokalypsen vara närmare än någonsin!

Musiken och videoprojektionen är skapad av Marcus Fjellström (1979 – 2017), librettot av Daniel Pedersen och musiken i föreställningen framförs av Norrbotten NEO med sångsolister. Originalkostymerna gjordes av Anna Ardelius medans kvällens föreställning är i konsertant version.

Konst i foajén

I samband med konserten visas videokonst från Göteborgs Konstmuseums samlingar i Stenhammarsalens foajé. Videoverket är ”Painted Sequence 1-4” (2009) av Daniel von Sturmer.

Konceptet Pionjär

Konceptet Pionjär ger dig konserter med samtida musik i skön kombination med exempelvis konst, film, audiovisuella element eller drama. För dig som är nyfiken på det allra senaste är säsongens sex lördagskvällar i Stenhammarsalen ett måste. Med ett Pionjär-abonnemang sparar du dessutom 30% jämfört med ordinarie biljettpris.

Provlyssna

Program

Fjellström Boris Christ 1 t 26 min

Medverkande

Norrbotten NEO bildades 2007 och var då, som nu, landets enda i sitt slag och med ett nationellt uppdrag att verka för den nutida kammarmusiken. Ensemblen beställer fortlöpande nya verk och samarbetar både med yngre och mer väletablerade tonsättare, främst nationellt men även internationellt. Sedan starten 2007 har Norrbotten NEO uruppfört över 100 verk samt utvecklats till en nationell angelägenhet och en plattform som föder massor av musikaliska idéer. För detta arbete belönades ensemblen 2012 med Föreningen Svenska Tonsättares interpretationspris och ensemblens goda renommé har också medfört konserter och turnéer hos flera av länsmusikorganisationer och konserthus. 2013 fick Norrbotten NEO framföra ett kammarmusikaliskt porträtt av finska tonsättaren och Polarprisvinnaren Kaija Saariaho i samband med Polarprisceremonin i Stockholms Konserthus. Som den skapande ensemble de är gör Norrbotten NEO, med bas i Piteå, även turnéer till Norrbottens bygdegårdar, konserter för barn och pedagogiska projekt.

Jonas Dominique är en svensk dirigent, kontrabasist och tonsättare. Dominique är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och har framträtt som dirigent vid bland annat Folkoperan, Kungliga Filharmoniska Orkestern, Sveriges Radios symfoniorkester, Stockholms Läns Blåsarsymfoniker, Malmö symfoniorkester, Helsingborgs symfoniorkester, Norrköpings symfoniorkester, Gävle symfoniorkester, Linköpings Akademiska Orkester med flera.

Johan Wållberg baryton

Annie Fredriksson sopran

Annastina Malm alt

Michael Axelsson tenor

Karl Peter Eriksson bas

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret