Göteborgs Konserthus Pekka Kuusisto och Norska Kammarorkestern

Norska Kammarorkestern är kända för sina inlevelsefulla framföranden, nu med karismatiske Pekka Kuusisto som konstnärlig ledare för konserten.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
380-540 kr Student 190-270 kr Ungdom tom 29 år 190-270 kr

Vi har glädjen att återigen ta emot Norska Kammarorkestern, känd för sina inlevelsefulla framföranden. Karismatiske violinisten Pekka Kuusisto är en kär gäst i Göteborgs Konserthus och konstnärlig ledare för orkestern.

Norska Kammarorkestern har etablerat sig som en av de främsta kammarorkestrarna på den internationella musikscenen. De är kända för sitt raffinerade ljud och sina innovativa konsertformat. Inte sällan bjuds publiken på överraskningar, som att ensemble spelar en hel repertoar utantill. NCO består av Norges bästa instrumentalister, däribland 21 kärnmedlemmar som arbetar tillsammans som ett kollektiv.

Pekka Kuusisto är både dirigent och en av Nordens unga violinstjärnor. Han har tagit publiken med storm, inte minst i sitt framträdande på BBC Proms. Han är även verksam som dirigent och tillträdde 2021 som konstnärlig ledare för Norska Kammarorkestern. Samarbetet har bland annat resulterat i en skiva med verk av Philip Glass och Nico Muhly.

Som soloviolinist har Kuusisto bland annat lovordats för sina personliga tolkningar av Vivaldi, och det är ingen vild gissning att Vivaldi står på programmet denna spännande kväll.

Introduktion till konserten

Landa i Stora salen en timme innan konserten börjar och lär dig mer om musiken du strax ska uppleva! Du får berättelserna bakom musiken, kunskap om kompositörerna och egna reflektioner om de klassiska verken. Introduktionen pågår i ca 30 minuter, det är kostnadsfritt och fri placering i salen. Varmt välkommen!

Lördag 25 november 2023: Evenemanget slutar ca kl 17.00

Medverkande

Sedan starten 1977 har Norska Kammarorkestern etablerat sig som en av de främsta kammarorkestrarna på den internationella klassiska musikscenen. De är kända för sitt raffinerade ljud och sina innovativa konsertformat. Orkestern består av Norges bästa instrumentalister inklusive dess 21 kärnmedlemmar som arbetar tillsammans som ett kollektiv. Den finske violinisten och kompositören Pekka Kuusisto, känd för sitt fria förhållande till klassisk repertoar, är orkesterns konstnärliga ledare sedan 2021. Han tog då över efter Terje Tønnesen som innehaft rollen sedan starten 1977, under lång tid i samarbete med Iona Brown. Orkestern har även haft en rad gästdirigenter som Leif Ove Andsnes, Martin Fröst och Lorenza Borrani. Med drygt 40 inspelningar är det mesta av repertoaren för stråkorkester inspelat av orkestern. Pekka Kuusistos tillträde resulterade 2021 i albumet First Light med musik av amerikanen Nico Muhly och ett nytt arrangemang av Philip Glass tredje stråkkvartett Mishima. Till Göteborg tar Norska Kammarorkestern med sig Mad Songs, en musikalisk irrfärd på temat galenskap med inslag av såväl Henry Purcell som Kurt Weill och Sergej Prokofjev.

Den finske violinisten Pekka Kuusisto har beskrivits som "unik i sitt slag" (Toronto Globe and Mail) och är känd för sin nyfikna och utforskande syn på repertoaren. Han har en särskild känsla för att dirigera ensembler från sin violin. Pekka Kuusisto är konstnärlig ledare för Norska kammarorkestern. Från och med säsongen 2023/24 blir han huvudgästdirigent och konstnärlig medledare för Helsingfors filharmoniska orkester. Han är konstnärlig partner hos Mahler Chamber Orchestra och hos San Francisco Symphony samt Artistic Best Friend hos Deutsche Kammerphilharmonie i Bremen. Han är en förespråkare för samtida musik och framförde 2021 världspremiären av Bryce Dessners violinkonsert med HR Sinfonieorchester. Han har också nyligen uruppfört verk av Sauli Zinovjev, Daníel Bjarnason, Anders Hillborg, Philip Venables och Andrea Tarrodi. Säsongen 2022/23 debuterar Kuusisto som solist hos Berliner Philharmoniker och kommer att framträda med Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra. Han återvänder till orkestrar som The Cleveland, Cincinnati Symphony, San Francisco Symphony och Philharmonia. Efter att flera gånger har gästat Göteborgs Symfoniker som solist får vi nu även se Pekka Kuusisto dirigera orkestern.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Fartfyllda folktoner med Baeva
6 sep 19.30

Känslosamt med Göteborgs Symfoniker, Gustavo Gimeno dirigent och Alena Baeva violin.

Läs mer
Kontrabasisten Jenny Rydeberg spelar på sitt instrument i ett rött sammetsrum

Ge ditt liv konsertmagi!

Ett abonnemang i Göteborgs Konserthus ger dig oförglömliga upplevelser och rabatterat biljettpris. Dessutom många andra att dela upplevelserna med.

Abonnemang 2023-2024