Göteborgs Konserthus Med harpan mot evigheten

Evenemanget har ägt rum. Följ med på en musikalisk tidsresa i guldram som rundar av Harpfestivalen 2023. Med Erik Groenestein-Hendriks och vänner. Konserten ingår i Harpfestivalen som pågår i Göteborgs Konserthus 17-19 maj.

Speltid ca: 2 t 30 min inkl paus Scen: Stenhammarsalen
40 kr

Evenemanget har ägt rum

Japanska harpisten Mai Fukui vid sin harpa

Mai Fukui är prisbelönt harpist och medverkar vid kvällens hyllningskonsert.

En musikalisk tidsresa i guldram rundar av Harpfestivalen i Göteborgs Konserthus 2023. I sällskap av Erik Groenestein-Hendriks och hans vänner tas vi med på en färd till både Franrike, Japan och Norge. Konserten är en hyllning till Shan Jones, tidigare GöteborgsOperans harpist, och till Masayo Matsuo, mångårig harpist i Göteborgs Symfoniker med en över 40 år lång karriär! Flera av kvällens musiker har haft dessa framstående harpister som lärare, bland andra den världskända Mai Fukui som rest hit särskilt från Japan för denna konsert.

Den Parisfödde Marcel Grandjany skapade som tonsättare en rik repertoar för harpa. Som harpist gjorde han karriär i USA på 1930-talet och blev chef för harpsektionen vid legendariska Juilliard School i New York. Vi hör också ett stycke av Marius Flothius, den holländske tonsättaren som fängslades för sitt motståndsarbete under andra världskriget. Just detta stycke betydde mycket för Shan Jones, som konserten är tillägnad.

I japanska solostycket Rokudan kastas vi in 1980-talet och hör prov på de rika influenser som präglade tonsättaren Toshiro Mayuzumi; han använde allt från jazz till balinesisk och elektronisk musik. Efter paus avslutas konserten också med elektroniska effekter i Uno Alexander Vesjes nutidsrop Our Planet, Our Future. Verket uppmärksammar klimatkrisen, och lämnar ingen oberörd med undertitlar som ”I´m not gonna lose that wealth” och ”My Name is Greta”. Det beställdes av Helsinki Harp Festival 2020.

En del av Harpfestivalen

Konserten ingår i Harpfestivalen som pågår i Göteborgs Konserthus 17-19 maj – ett unikt tillfälle att lära känna detta vackra och mytomspunna instrument. Biljettpriset för kammarkonserterna ligger på 20-40 kr/konsert så passa på att frossa!

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Program

Grandjany Fantasi över ett tema av Haydn 25 min

Pierné Impromptu Caprice

Flothuis Pour le tombeau d'Orphée

Debussy Arabesk nr 1

Mayuzumi Rokudan

Lizotte Galaktisk svit

Paus 25 min

Vesje Our Planet, Our Future

Fredag 19 maj 2023: Evenemanget slutar ca kl 22.00

Medverkande

Patrizia Carciani harpa

Liv Dahrén harpa

Erik Groenestein-Hendriks harpa

Japanbaserade Mai Fukui har världen som arbetsfält och har vunnit priser vid en rad tävlingar, inklusive Israel International Harp Contest och Paris International Harp Competition of Cité des Arts. Hon bjuds regelbundet in att spela på festivaler och recitals, på kammarmusikaliska sammankomster och på konsertuppträdanden i Europa och i Japan. Hennes debutskiva, Bijoux de la Harpe, hyllades med "Highest Honour" i Record Geijutsu Magazine, Japans mest prestigefyllda forum för albumrecensioner. I april 2023 släppte hon sin andra cd, Parfum de la Harpe. Mai växte upp i Sverige och studerade för Masayo Matsuo, Atsuko Yoshino, Susann McDonald och Germaine Lorenzini. Hon studerade bl a vid Pariskonservatoriet (CNSMDP). Med stöd av ett stipendium från Rohm Music Foundation fick Mai Fukui sin magisterexamen med högsta utmärkelse och ett specialpris från juryn. Hon är för närvarande lärare vid Tokyo University of the Arts och vid Kobe College School of Music.

Malin Kjellgren harpa

Uno Alexander Vesje är norsk harpist och kompositör. Han har vunnit ett antal priser och stipendier för sina harpakompositioner och framträdanden, såsom första pris vid World Harp Competition (2021) och vid 6:e USA International Harp Composition Contest. Han har sedan 2016 uppträtt som solist i sina egna kompositioner och projekt på arenor runt om i världen, inklusive Carnegie Hall, Het Concertgebouw, TivoliVredenburg, De Geerhallen och Hong Kong. Kong Jockey Club Amphitheater. Sedan 2019 har Uno Vesje arbetat med performanceprojekt med politiska teman. OUR PLANET, OUR FUTURE är ett 45-minuters soloverk för harpa och elektroniska element som utforskar den ständigt växande klimatkrisen. I projektet 736 MILJONER KVINNOR för damkör och harpa behandlar Uno Vesje den hårda statistiken om våld mot kvinnor. Uno Vesje har släppt två soloalbum med egen musik, Poems From a City (2014) och Oslo(ve) (2017).

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Kontrabasisten Jenny Rydeberg spelar på sitt instrument i ett rött sammetsrum

Ge ditt liv konsertmagi!

Ett abonnemang i Göteborgs Konserthus ger dig oförglömliga upplevelser och rabatterat biljettpris. Dessutom många andra att dela upplevelserna med.

Abonnemang 2023-2024