Göteborgs Konserthus Med harpan mot evigheten

Evenemanget har ägt rum. Följ med på en musikalisk tidsresa i guldram som rundar av Harpfestivalen 2023. Med Erik Groenestein-Hendriks och vänner. Konserten ingår i Harpfestivalen som pågår i Göteborgs Konserthus 17-19 maj.

Speltid ca: 2 t 30 min inkl paus Scen: Stenhammarsalen
40 kr

Evenemanget har ägt rum

Japanska harpisten Mai Fukui vid sin harpa

Mai Fukui är prisbelönt harpist och medverkar vid kvällens hyllningskonsert.

En musikalisk tidsresa i guldram rundar av Harpfestivalen i Göteborgs Konserthus 2023. I sällskap av Erik Groenestein-Hendriks och hans vänner tas vi med på en färd till både Franrike, Japan och Norge. Konserten är en hyllning till Shan Jones, tidigare GöteborgsOperans harpist, och till Masayo Matsuo, mångårig harpist i Göteborgs Symfoniker med en över 40 år lång karriär! Flera av kvällens musiker har haft dessa framstående harpister som lärare, bland andra den världskända Mai Fukui som rest hit särskilt från Japan för denna konsert.

Den Parisfödde Marcel Grandjany skapade som tonsättare en rik repertoar för harpa. Som harpist gjorde han karriär i USA på 1930-talet och blev chef för harpsektionen vid legendariska Juilliard School i New York. Vi hör också ett stycke av Marius Flothius, den holländske tonsättaren som fängslades för sitt motståndsarbete under andra världskriget. Just detta stycke betydde mycket för Shan Jones, som konserten är tillägnad.

I japanska solostycket Rokudan kastas vi in 1980-talet och hör prov på de rika influenser som präglade tonsättaren Toshiro Mayuzumi; han använde allt från jazz till balinesisk och elektronisk musik. Efter paus avslutas konserten också med elektroniska effekter i Uno Alexander Vesjes nutidsrop Our Planet, Our Future. Verket uppmärksammar klimatkrisen, och lämnar ingen oberörd med undertitlar som ”I´m not gonna lose that wealth” och ”My Name is Greta”. Det beställdes av Helsinki Harp Festival 2020.

En del av Harpfestivalen

Konserten ingår i Harpfestivalen som pågår i Göteborgs Konserthus 17-19 maj – ett unikt tillfälle att lära känna detta vackra och mytomspunna instrument. Biljettpriset för kammarkonserterna ligger på 20-40 kr/konsert så passa på att frossa!

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Program

Grandjany Fantasi över ett tema av Haydn 25 min

Pierné Impromptu Caprice

Flothuis Pour le tombeau d'Orphée

Debussy Arabesk nr 1

Mayuzumi Rokudan

Lizotte Galaktisk svit

Paus 25 min

Vesje Our Planet, Our Future

Fredag 19 maj 2023: Evenemanget slutar ca kl 22.00

Medverkande

Patrizia Carciani harpa

Liv Dahrén harpa

Erik Groenestein-Hendriks harpa


Malin Kjellgren harpa


Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang