Göteborgs Konserthus Pianistfenomenet Yuja Wang

Evenemanget har ägt rum. Göteborgs Symfoniker, Santtu-Matias Rouvali dirigent, Yuja Wang piano

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
430 kr Student 100 kr Grupprabatt 40 kr/biljett (minst 15 personer)

Evenemanget har ägt rum

De stora konserterna står och faller med solisten och i detta fall är pianisten Yuja Wang uppgiften värdig, tekniskt skicklig, explosiv och med en känsla för klangernas valörer. Konserten dirigeras av ingen mindre än Santtu-Matias Rouvali, nytillträdd chefdirigent för Göteborgs Symfoniker.

Ryssland och revolutionsåret 1917 går som ett tema genom denna konsert som speglar hur en gammal värld ersätts av en ny. Rachmaninov hade lämnat Sovjetunionen efter revolutionen och bott i Europa och USA där han uruppförde den fjärde pianokonserten 1926. Den kunde ses som en vacker antikvitet med egen historia, en reminiscens från forna tider som i visst ljus avslöjade sin verkliga ålder. Särskilt ställd vid sidan av ett radikalt och nyskapande verk som Sjostakovitjs opera Lady MacBeth från Mtsensk från 1934 – utveckling, djärvhet, framsteg!

Det handlade lika mycket om estetik som världsbild med skilda ideal och värden. Märkligt nog hamnade Rachmaninov i kommersiella Hollywood medan Sjostakovitj förblev Sovjetstaten och revolutionen trogen. Hans tolfte symfoni från 1961 med underrubriken ”Året var 1917” tillägnades minnet av Lenin, ett stilrent och tungt monument över en blodig epok.

Yuja Wang har en stark scennärvaro och naturlig känsla för musik från olika epoker, och en fängslade karisma. Hennes stora intresse för mode är också fascinerande, hon är en av fem kvinnor som valts ut i Giorgio Armanis satsning ”Sì” där man säger ”ja” till livet och karriären. Där berättar hon att hennes första pianolärare ansåg hennes händer vara för små, att hon hade ”spagettifingrar” och aldrig kunde bli en professionell pianist, vilket fick sexåriga Yuja Wang att satsa än mer beslutsamt. Och det gav resultat.

Introduktion till konserten

Kostnadsfri introduktion i Stora salen en timme innan konsertstart med Jan Alm, kontrabasist i Symfonikerna.

ProgramPaus 25 min


Medverkande
Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter