Närbild av en tvärflöjt mot en rosa bakgrund. Närbild av en tvärflöjt mot en rosa bakgrund.

Göteborgs Konserthus Polstjärneprisets final

Evenemanget har ägt rum. Andlös spänning med nordens främsta ungdomsmusiker och Göteborgs Symfoniker. Vem blir årets vinnare?!

Speltid ca: 2 t 30 min inkl paus Scen: Stora salen
Fri entré, platsbokning

Evenemanget har ägt rum

Bered dig på en nervkittlande eftermiddag i Göteborgs Konserthus när de fyra finalisterna, Nordens främsta unga solister 14-18 år, framträder med Göteborgs Symfoniker och tävlar om Polstjärnepriset. Efter tre tävlingsomgångar ska vi få svar på frågan – vem blir årets vinnare?

2023 genomförs Polstjärnepriset för första gången som Nordic Edition för unga musiker från hela Norden och blir till en prestigefull landskamp.

Finalisterna

Waldemar Wenzel Most piano, Clara Yuna Friedensburg cello, Pekko Aakko fagott, Inez Karlsson cello

Waldemar Wenzel Most piano, Danmark
MGK Hovedstaden – Københavns Musikskole
”Jag började spela piano vid 4 års ålder. Det var kärlek vid första ögonkastet! Senare har jag spelat cello, jag har sjungit i Köpenhamns Kungliga Kapellkör och jag har uppträtt som en av de tre pojkarna i Mozarts Trollflöjt på Kungliga Operan. Jag tror att alla dessa upplevelser har gjort mig till den musiker jag är idag.” 

Clara Yuna Friedensburg cello, Norge
Barratt Due Musikkinstitutt, Oslo
”Jag älskar ljudet av cellon. För mig är cellon det instrument som mest liknar den mänskliga rösten, från en fyllig bas till en ljus sopran. Om jag kan få publiken att känna samarbetet mellan den rösten och min tolkning av musiken, då skulle jag bli väldigt glad och känna att jag har uppnått mitt mål som musiker.”

Pekko Aakko fagott, Finland
Helsinki Conservatory of Music and in the youth department of Mannheim university of music and performing arts
”Mitt huvudinstrument är fagott men jag spelar även piano. Jag växte upp i en musikerfamilj och har alltid älskat att uppträda. Jag började spela fagott när jag var 13 år, eftersom jag ville spela i en orkester och min mammas kollega erbjöd mig lektioner. Jag tycker att värmen i fagotten passar mig ganska bra.”

Inez Karlsson cello, Sverige
Royal College of Music Junior Department, London
”Jag har spelat cello sedan jag var 6 år gammal. För tillfället studerar jag med Michal Kaznowski vid Royal College of Music i London. Jag repeterar ofta med min syster, som spelar fiol. Jag älskar att uppträda, både som solist och i ensembler. Jag tycker så mycket om att spela cello på grund av dess likhet med en mänsklig röst och mängden varma färger som den kan skapa, och hur den ansluter till andra instrument.”

Om Polstjärnepriset

Polstjärnepriset är mer än en tävling. Under höstlovet samlas över 70 tävlings- och kursdeltagare i Vänersborg för att spela ihop sig i ensembler och orkestrar och finslipa solorepertoaren tillsammans med musiker från bl a Göteborgs Symfoniker samt professorer och pedagoger från musikhögskolor och talangcentra i Sverige och övriga Europa. Nästa gång alla återses i Vänersborg är 1:a veckan i januari. Då är det fokus på tävlingsmomenten men också på förberedelser inför Polstjärneprisets festivalkonserter i Vänersborg, Göteborg och Oslo.

I Göteborg spelar de unga musikerna ur Brahms fjärde symfoni sida vid sida med Göteborgs Symfoniker som en festlig upptakt till prisceremonin när vinnaren äntligen ska koras.

Finalen livesänds

Om du inte har möjlighet att komma till Göteborgs Konserthus så kan du se livesändningen av finalen på GSOplay.

Program

Lynn Doolallynastics (a brief torture for solo trombone) 5 min

Rachmaninov Pianokonsert nr 2, sats 1 11 min

Sjostakovitj Cellokonsert nr 1, sats 1 6 min

Berwald Konsertstycke för fagott och orkester 11 min


Paus 25 min

Brahms sats 4 ur Symfoni nr 4 10 min

Tal prisutdelning

Medverkande


Delyana Lazarova dirigent

Polstjärneprisets Symfoniorkester orkester

Andreas P Hansson dirigent

Arna Einarsdottir presentatör

Lukas Flink trombon. vinnare av polstjärnepriset 2022

Waldemar Wenzel Most piano

Clara Yuna Friedensburg cello

Pekko Aakko fagott

Inez Karlsson cello

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i konsertmagasinet

Nr 3 2022-2023 Nordens främsta talanger tävlar i Polstjärnepriset

Den 16:e upplagan av Polstjärnepriset avgörs i början av januari. Vi hälsade på när de unga talangerna samlades på en intensiv kurshelg i Vänersborg i november.