Närbild av en tvärflöjt mot en rosa bakgrund. Närbild av en tvärflöjt mot en rosa bakgrund.

Göteborgs Konserthus Polstjärneprisets final

Evenemanget har ägt rum. Andlös spänning med nordens främsta ungdomsmusiker och Göteborgs Symfoniker. Vem blir årets vinnare?!

Speltid ca: 2 t 30 min inkl paus Scen: Stora salen
Fri entré, platsbokning

Evenemanget har ägt rum

Bered dig på en nervkittlande eftermiddag i Göteborgs Konserthus när de fyra finalisterna, Nordens främsta unga solister 14-18 år, framträder med Göteborgs Symfoniker och tävlar om Polstjärnepriset. Efter tre tävlingsomgångar ska vi få svar på frågan – vem blir årets vinnare?

2023 genomförs Polstjärnepriset för första gången som Nordic Edition för unga musiker från hela Norden och blir till en prestigefull landskamp.

Finalisterna

Waldemar Wenzel Most piano, Clara Yuna Friedensburg cello, Pekko Aakko fagott, Inez Karlsson cello

Waldemar Wenzel Most piano, Danmark
MGK Hovedstaden – Københavns Musikskole
”Jag började spela piano vid 4 års ålder. Det var kärlek vid första ögonkastet! Senare har jag spelat cello, jag har sjungit i Köpenhamns Kungliga Kapellkör och jag har uppträtt som en av de tre pojkarna i Mozarts Trollflöjt på Kungliga Operan. Jag tror att alla dessa upplevelser har gjort mig till den musiker jag är idag.” 

Clara Yuna Friedensburg cello, Norge
Barratt Due Musikkinstitutt, Oslo
”Jag älskar ljudet av cellon. För mig är cellon det instrument som mest liknar den mänskliga rösten, från en fyllig bas till en ljus sopran. Om jag kan få publiken att känna samarbetet mellan den rösten och min tolkning av musiken, då skulle jag bli väldigt glad och känna att jag har uppnått mitt mål som musiker.”

Pekko Aakko fagott, Finland
Helsinki Conservatory of Music and in the youth department of Mannheim university of music and performing arts
”Mitt huvudinstrument är fagott men jag spelar även piano. Jag växte upp i en musikerfamilj och har alltid älskat att uppträda. Jag började spela fagott när jag var 13 år, eftersom jag ville spela i en orkester och min mammas kollega erbjöd mig lektioner. Jag tycker att värmen i fagotten passar mig ganska bra.”

Inez Karlsson cello, Sverige
Royal College of Music Junior Department, London
”Jag har spelat cello sedan jag var 6 år gammal. För tillfället studerar jag med Michal Kaznowski vid Royal College of Music i London. Jag repeterar ofta med min syster, som spelar fiol. Jag älskar att uppträda, både som solist och i ensembler. Jag tycker så mycket om att spela cello på grund av dess likhet med en mänsklig röst och mängden varma färger som den kan skapa, och hur den ansluter till andra instrument.”

Om Polstjärnepriset

Polstjärnepriset är mer än en tävling. Under höstlovet samlas över 70 tävlings- och kursdeltagare i Vänersborg för att spela ihop sig i ensembler och orkestrar och finslipa solorepertoaren tillsammans med musiker från bl a Göteborgs Symfoniker samt professorer och pedagoger från musikhögskolor och talangcentra i Sverige och övriga Europa. Nästa gång alla återses i Vänersborg är 1:a veckan i januari. Då är det fokus på tävlingsmomenten men också på förberedelser inför Polstjärneprisets festivalkonserter i Vänersborg, Göteborg och Oslo.

I Göteborg spelar de unga musikerna ur Brahms fjärde symfoni sida vid sida med Göteborgs Symfoniker som en festlig upptakt till prisceremonin när vinnaren äntligen ska koras.

Finalen livesänds

Om du inte har möjlighet att komma till Göteborgs Konserthus så kan du se livesändningen av finalen på GSOplay.

Program

Lynn Doolallynastics (a brief torture for solo trombone) 5 min

Rachmaninov Pianokonsert nr 2, sats 1 11 min

Sjostakovitj Cellokonsert nr 1, sats 1 6 min

Berwald Konsertstycke för fagott och orkester 11 min

Pjotr Tjajkovskij (1840–1893) Variationer över ett rokokotema op. 33 Av alla tonsättare i musikhistorien satte Tjajkovskij Mozart högst. Denna beundran gjorde sig också synlig i flera av Tjajkovskijs egna kompositioner, bland andra i operan Spader Dam, där det finns ett längre inslag med rent klassicistiska drag, och i den fjärde orkestersviten, den som faktiskt går under namnet Mozartiana. När han 1876 fick beställning på ett verk för cello och orkester, knöt han på nytt an till 1700-talets rokokoanda. Beställningen kom från cellisten Wilhelm Fitzenhagen, som hade lämnat en lysande europeisk solistkarriär för att bli professorskollega till Tjajkovskij vid Kejserliga Musikkonservatoriet i Moskva. Han hade vid den här tiden redan hunnit medverka när Tjajkovskijs alla tre stråkkvartetter uruppfördes. Tjajkovskij påtog sig gärna beställningen och komponerade sitt nya verk i en version för cello och piano. Inte förrän solisten noga studerat noterna och föreslagit tekniska ändringar i solostämman tog han itu med instrumenteringen. Den ensatsiga kompositionen kom att bestå av en introduktion samt ett tema med åtta variationer – och den uruppfördes vid en privat föreställning. När Fitzenhagen senare för första gången spelade stycket offentligt, hade han företagit en rad förändringar i musiken. Bland annat hade han ändrat ordningen på variationerna, och i den utformningen hittade musiken också vägen till förläggarens tryckeri, till Tjajkovskijs förtvivlan. På senare tid har man letat fram originalversionen, som också kommit att spelas då och då. Det är emellertid i Fitzenhagens version verket blivit känt och älskat över hela världen. STIG JACOBSSON

Paus 25 min

Brahms sats 4 ur Symfoni nr 4 10 min

Tal prisutdelning

Medverkande

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker - Sveriges Nationalorkester. Han är en av vår tids mest efterfrågade dirigenter och har lett orkestern på framgångsrika turnéer till fyra nordiska huvudstäder samt till Tyskland och Österrike. Orkestern har tidigare gjort hyllade framträdanden på världens mest prestigefyllda scener, bland dem BBC Proms i London och Musikverein i Wien, och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus. På gsoplay.se samt via appar erbjuds allt från orkesterkonserter med världsledande dirigenter och solister till kammarkonserter och fantasifulla filmproduktioner. Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består i dag av 109 musiker. Bland viktiga chefdirigenter under senare år finns Gustavo Dudamel och Neeme Järvi. Göteborgs Symfoniker har gjort 100-tals inspelningar som resulterat i ett flertal internationella priser. Senast Sibelius symfonier med Santtu-Matias Rouvali på Alpha Classics som hyllats i branschtidskrifter som Gramophone och Diapason.

Delyana Lazarova dirigent

Polstjärneprisets Symfoniorkester orkester

Andreas P Hansson dirigent

Arna Einarsdottir presentatör

Lukas Flink trombon. vinnare av polstjärnepriset 2022

Waldemar Wenzel Most piano

Clara Yuna Friedensburg cello

Pekko Aakko fagott

Inez Karlsson cello

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i konsertmagasinet

Nr 3 2022-2023 Nordens främsta talanger tävlar i Polstjärnepriset

Den 16:e upplagan av Polstjärnepriset avgörs i början av januari. Vi hälsade på när de unga talangerna samlades på en intensiv kurshelg i Vänersborg i november.