Göteborgs Konserthus Polstjärneprisets final

Evenemanget har ägt rum. Andlös spänning med landets främsta unga solister och Göteborgs Symfoniker. Vem blir årets vinnare?!

Speltid ca: 2 t 10 min inkl paus Scen: Stora salen
150 kr Student 75 kr Unga tom 29 år 75 kr

Evenemanget har ägt rum

Efter tre uttagningar röstas fyra unga musiker i åldern 14-18 år fram till en spännande final i det prestigefyllda Polstjärnepriset. En kväll där några av landets mest framstående unga solister spelar med Göteborgs Symfoniker.

Tävlingen började med 22 tävlande som fick framföra sina tävlingsbidrag inför juryn. Åtta musiker valdes ut att gå vidare till semifinalen på onsdag 3 januari och av dem gick dessa fyra musiker vidare till finalen i Göteborgs Konserthus: Maya Broman Crawford-Phillips (violin, Enskede), Philip Engström (cello, Göteborg), Hugo Svedberg (cello, Bournemouth, UK) och Elias Xie (piano, Umeå).

Polstjärneprisets fyra glada finalister med blommor i händerna.

I finalen kommer de fyra unga musikerna att framföra sina tävlingsbidrag tillsammans med Göteborgs Symfoniker. Publiken bjuds också på två satser av Mussorgskijs Tavlor på en utställning med Göteborgs Symfoniker och Polstjärneprisets Symfoniorkester. Dirigenter är Christian Øland och Andreas Patrik Hansson, och Jenny Svensson är presentatör.

Den musiker som blir vinnare på fredag kommer att representera Sverige i Eurovision Young Musicians, Europas största tävling för unga klassiska musiker, som ses av miljoner TV-tittare över hela Europa.

Förra årets vinnare av Polstjärnepriset, Inez Karlsson, lämnar vidare stafettpinnen till nästa vinnare med ett framträdande på finalen. Under året har hon fått framträda på Nationaldagskonserten med Göteborgs Symfoniker och spelat som solist på Östersjöfestivalen med Polstjärneprisets Symfoniorkester och dirigenten Esa-Pekka Salonen.

Lär känna finalisterna

Om Polstjärnepriset

Med mottot ”Mer än en tävling” är Polstjärnepriset en unik satsning och en nationell mötesplats för unga talanger inom klassisk musik. Det är ett forum där unga musiker får möta likasinnade, testa sina tekniska och sceniska färdigheter i tävlingsmomentet och inte minst få möjlighet att undervisas av en mycket namnkunnig samling instruktörer. Parallellt med tävlingen arrangeras en kurs som är öppen för unga musiker upp till 20 år. Totalt är cirka 60 ungdomar involverade i Polstjärnepriset varje år.

Genom individuell undervisning, master classes, samt spel i kammar- och orkestersättningar erbjuds ett upplägg där varje tävlings- och kursdeltagare utvecklas som musiker såväl individuellt som i grupp. Först träffas alla under fyra dagar på höstlovet för att lära känna varandra, få undervisning och repetera tillsammans. Nästa gång alla samlas är första veckan i januari. Då är det fokus på tävlingsmomentet, som består av tre steg, och förberedelser inför konserterna där höjdpunkten är finalkonserten i Göteborgs Konserthus.

Vinnaren får 50 000 kronor och kommer vidare att representera Sverige i Eurovision Young Musicians, Europas största tävling för unga klassiska musiker, som ses av miljoner TV-tittare över hela Europa.

Polstjärnepriset arrangeras av Nationellt centrum för musiktalanger.

Program

Villa-Lobos Bachianas Brasileiras nr 5: Aria 7 min

Rachmaninov sats 1 ur Pianokonsert nr 1 11 min

R Schumann sats 1 ur Cellokonsert 12 min

Ravel Tzigane 10 min

Dvorák sats 3 ur Cellokonsert 12 min

Paus 25 min

Musorgskij Baga-Jagas hydda ur Tavlor på en utställning 4 min

Musorgskij Den stora porten i Kiev ur Tavlor på en utställning 6 min

Tal prisutdelning

Hansson Fanfar till Polstjärnepriset 1 min

Fredag 5 januari 2024: Evenemanget slutar ca kl 17.10

Medverkande
Jenny Svensson presentatörElias Xie piano

Hugo Svedberg cello

Maya Broman Crawford-Phillips violin

Philip Engström cello

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i bloggen

28 november 2023 Göteborg har fått sitt eget sound

Musik för ett barn kan vara den transformerande effekten, katalysatorn för att drömma. Men också motivationen att bygga vackra minnen.

Side by Side 2024: Festival Concert
18 jun 15.00

En mäktig musikmanifestation i Scandinavium med över 2000 unga musiker och sångare från världens alla hörn sida vid sida med Göteborgs Symfoniker och Göteborgs Symfonikers Vokalensemble!

Köp biljetter
Side by Side 2024: Choirs in Concert
19 jun 12.30

Choirs in Concert samlar alla kördeltagare från det internationella musiklägret Side by Side i en körkonsert med över 300 unga sångare på scen. Välkommen på en välsmakande lunchkonsert!

Köp biljetter
Side by Side 2024: Closing Concert
19 jun 18.00

Avslutande festkonsert i Göteborgs Konserthus med Göteborgs Symfoniker, Göteborgs Symfonikers Vokalensemble och orkestrar och körer från avancerad nivå på Side by Side. Upplev klassiska mästerverk av Grieg, Dvořák och Rachmaninoff framförda av dagens och framtidens stjärnor!

Köp biljetter