Göteborgs Konserthus Relaxed Performance

Evenemanget har ägt rum. Varierade klassiska stycken och en konferencier som guidar publiken - för alla, oavsett temperament och funktion. Konserten syntolkas och förmedlas genom tecken som stöd.

Speltid ca: 1 t Scen: Stenhammarsalen
120 kr Student 60 kr Barn 60 kr

Evenemanget har ägt rum

Upplev Relaxed Performance – en konsertform som utforskar och tillgängliggör. Här är både medverkande och publik med på noterna och alla, oavsett temperament och funktion, är välkomna att ta till sig musiken på sitt eget sätt.

Dörrarna står öppna så att man kan lyssna framför scenen eller utanför. Musiken består av utvalda stycken och satser ur den klassiska musikens rika repertoar spelad av musiker ur Symfonikerna.

Konserten leds av presentatören Emilia Wärff som guidar konsertbesökarna under resans gång. Hon är frilansande designer och samtida dansare. Hon har sedan fem års ålder upplevt världen ur ett sittande perspektiv då hon sedan dess lever med en ryggmärgsskada.

161128-relaxed-presentator

Mottagare vid konserten

Meddela biljettkontoret om du önskar mottagare vid konserten, tel 031-726 53 00.

Syntolkning och förmedling genom tecken som stöd (TSS)

Konserten syntolkas och förmedlas genom tecken som stöd. Syntolkningsintroduktionen startar kl 17.20 i Stenhammarsalen.

TD Du hittar detaljerad information om Konserthusets tillgänglighet i Tillgänglighetsdatabasen.

Program

Tobias Broström utbildade sig till slagverkare men därefter tog lusten att komponera överhanden och han började studera för tonsättaren Rolf Martinsson och Luca Francesconi. Sedan 2003 undervisar han själv i arrangering och komposition vid Sundsgårdens folkhögskola utanför Helsingborg. 2011-2012 var Tobias Broström hustonsättare hos Helsingborgs symfoniorkester och Västerås Sinfonietta, för att säsongen därpå knytas till Gävle symfoniorkester. Under de senaste säsongerna har han fått verk framförda bland annat i Carnegie Hall, Strathmore Centre Washington, Komische Oper Berlin, Dresdner Philharmonie och Chicago Symphony Hall. Han har också skrivit en rad kammarmusikstycken, inklusive en brasskvintett: Open Music (2006). Det nya stycket är specialskrivet för Göteborgs Symfonikers Brassensemble.

TINTA för trombonkvartett Sundsvallsfödda Britta Byström har komponerat kammarmusik, vokalmusik och opera, men framförallt orkestermusik som bland annat har spelats av Sveriges Radios symfoniorkester, Kungliga filharmonikerna, Musica vitae och Kroumata. Om sitt nya verk skriver tonsättaren: "Tinta för fyra tromboner skrevs 2014 till en trombonkvartett ur Sveriges Radios symfoniorkester, i samband med att jag var "vårens tonsättare" i Berwaldhallen. Jag har alltid uppfattat trombonen som ett både vackert mångsidigt instrument, med stora möjligheter till variation av klangfärgen. Den har dessutom ett uttryck som ligger nära den mänskliga röstens. Dessa egenskaper tog jag fasta på i min kvartett, som kan ses som en djupdykning i trombonens färgspektrum. I Tinta ingår tre olika slags tromboner: alt-, tenor- och bastrombon, och tre olika slags sordiner: kopp-, spets- och harmonsordin. Ibland talar musikerna med en röst, ibland hörs fyra olika röster - eller färger - samtidigt. Titeln lånade jag från operatonsättaren Giuseppe Verdi som använde ordet tinta - "färg" - för att beskriva skillnaden i stämning mellan sina olika operor. Det passade bra också med kopplingen till det vokala: kanske kan man föreställa sig trombonisterna som fyra sångare, vilka framför en aria på ett okänt språk." Stig Jacobsson

ROTVÄLTAN Niclas Rydh är född i Huskvarna och har efter studier vid musikhögskolan i Göteborg och för David Taylor i New York blivit en ytterst erfaren bastrombonist. Redan de första åren av 1990-talet deltog han i Gustav Mahler Jugend Orchester under ledning av Claudio Abbado, men Niclas Rydh hoppar gärna mellan genrerna och spelar trombon, bastrombon och tuba i såväl klassiska som jazziga sammanhang. Sedan 1990 är han anställd i Bohuslän Big Band för vilken han också ofta arrangerar och även komponerar musik, exempelvis sviten Faces (1998) och Processen i samarbetet med Folkteatern i Göteborg (2005). Det nya stycke som ska uruppföras i kväll har fått namnet Rotvältan, och titeln kan förklaras dels genom att det låga brasset (bastrombon och tuba) är gruppens rot och har en mycket central roll, och dels betyder "vältan" att grundtonen (på engelska: root) hela tiden förändras. Det här är en genreöverskridande komposition, ett klassiskt verk med jazzharmonik. Stig Jacobsson

Medverkande

Göteborgs Symfonikers brassensemble

Emilia Wärff presentatör

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret