Göteborgs Konserthus Hugo Alfvén 150 år

En klassisk skatt för sång och piano med rötterna i svensk folkmusik, med Elin Rombo och Peter Friis Johansson.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stenhammarsalen
230-300 kr Student 115-150 kr

I år är det 150 år sedan han föddes. Med sina många arrangemang av svensk folkmusik är Hugo Alfvén bland de mest framförda och älskade svenska tonsättarna. Alfvéns musik för sång och piano är en skatt som den här konserten bjuder på.

”Klä upp sin fattiga kusin från landet” var vad Alfvén och hans tonsättarkollegor sa att de gjorde när de lät sig inspireras av svensk folkmusik. Tidsandan översåg med det överlägsna tonfallet och musiken uppskattades. Alfvén själv klagade en smula över att behöva arrangera folkvisor för att reparera sin dåliga ekonomi när han kunde ha skrivit symfonier i stället. Men körarrangemangen är smycken som än idag är en del standardrepertoaren för de flesta körer. Alfvén bosatte sig i Dalarna där man fortfarande kan besöka hans hem, Alfvéngården.

I den här konserten ingår originalkompositioner för piano och sång, men också musik som omvandlats från körsatser till solosång.

Provlyssna

Lär känna Hugo Alfvén.

Program

HUGO ALFVÉN (1872-1960) AFTONEN Hugo Alfvén var utbildad violinist och medlem av Kungliga Hovkapellet där han med vakna öron lärde sig hur en orkester fungerade. Detta hade han oerhörd nytta av när han skrev sina egna fantasifulla orkesterverk. Men detta är bara en sida av hans rika och kreativa personlighet. Han var också en driven kördirigent som ledde såväl Orphei Drängar som Siljanskören under många år. För dessa ensembler komponerade och arrangerade han också åtskillig körmusik. Aftonen (september 1942) är ett originalverk till text av läkaren och poeten Herman Sätherberg - en rörande skildring av en sommarkväll vid en sjö i skogen när solen sakta sänker sig, och det enda ljud som hörs är ett fjärran eko av en herdes horn. Stig Jacobsson

Alfvén Tvenne lyriska stämningar af Ellen Lundberg 7 min

Alfvén Fyra låtar från Leksand 12 min

Alfvén Tre Österling-sånger 9 min

Paus 25 min

Alfvén Skärgårdsbilder 11 min

Alfvén Sju Dikter av Ernest Thiel 14 min

Medverkande

Elin Rombo sopran

Pianisten Peter Friis Johanssons glödande spel och känsla för subtil klanglig variation - förenat med förmågan att se oväntade konstnärliga samband och utifrån dem skapa raffinerade musikaliska idéer - har givit honom epitet som "nyansernas konung" och "ljudmagiker". Han har gjort bejublade framträdanden på flera av världens mest prestigefyllda scener, vunnit internationella tävlingar och samarbetat med flera av vår tids främsta tonsättare. Redan tidigt uppmärksammades Peter Friis Johansson. Han genomförde flera nordiska turnéer, blev korad till Sveriges unga solist och spelade med Jakob Koranyi in en cd som utsågs till årets skiva av MusicWeb International. Han utnämndes av Sveriges Radio till P2-artist och genomförde med klarinettisten Emil Jonason en europeisk lanseringsturné med konserter i bland annat Musikverein och Concertgebouw. Vid sidan om sin solistverksamhet är Peter Friis Johansson en passionerad kammarmusiker som engagerar sig i långtgående samarbetsprojekt med bland andra cellisterna Andreas Brantelid och Jakob Koranyi. Peter Friis Johansson inledde sina pianostudier för Inger Flyckt på kulturskolan och fortsatte senare för Mats Widlund på Edsberg och Anders Kilström på Kungliga musikhögskolan. Ryske Konstantin Bogino har under flera år fungerat som lärare och mentor för Peter Friis Johansson. Sommaren 2016 grundade han Ytterjärna Piano Academy som är ett komplement till unga pianisters traditionella musikutbildning. 2015-2020 undervisade han vid Musikhögskolan i Västerås.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Pack your BAGS
4 sep 18.00

Barockakademin Göteborgs Symfoniker bjuder på en rad barockpärlor av Vivaldi, Roman, Telemann och Boccherini.

Läs mer
Fikastråket
24 sep 11.00

En perfekt lördagsförmiddag med klassisk musik i avspänt sällskap, med musiker ur Göteborgs Symfoniker.

Köp biljetter
Wien!
2 okt 18.00

Följ med till senromantikens och de glittrande operetternas Wien, med musiker ur Göteborgs Symfoniker, Johannes Gustavsson dirigent och Bernt Andersson ackordeon.

Läs mer
Mad Songs
12 okt 19.30

En svindlande resa från renässans till nutid med Det Norske Kammerorkester och Tora Augestad mezzosopran.

Läs mer
Fikastråket
29 okt 11.00

En perfekt lördagsförmiddag med klassisk musik i avspänt sällskap, med musiker ur Göteborgs Symfoniker.

Köp biljetter
Musikernas musik
11 dec 18.00

Kammarmusik komponerad av musiker, framförd av musiker ur Göteborgs Symfoniker.

Läs mer
Sällan klingar stämmorna så skimrande
5 feb 18.00

En musikalisk resa från moll till dur med Göteborgs Symfonikers Vokalensemble.

Läs mer
Stockholm: 1700-tal och 1900-tal
12 mar 18.00

Carl Michael Bellman och Olle Adolphson möter oss när gitarristen Mats Bergström och sångaren Olle Persson tar sig an två Stockholms-sekler.

Läs mer
Barock så det ryker
16 apr 18.00

Barockmusik som får det att vibrera i väggarna! Inlevelse är bara förnamnet när Accademia del Piacere tar scenen i besittning.

Läs mer
Ensemble Caplet
28 maj 18.00

Musiker från Göteborgs Symfoniker ger oss något av det vackraste som skrivits för sättningen stråkkvartett, flöjt och harpa.

Läs mer