Göteborgs Konserthus Hugo Alfvén 150 år

Evenemanget har ägt rum. En klassisk skatt för sång och piano med rötterna i svensk folkmusik, med Elin Rombo och Peter Friis Johansson.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stenhammarsalen
230-300 kr Student 115-150 kr

Evenemanget har ägt rum

I år är det 150 år sedan han föddes. Med sina många arrangemang av svensk folkmusik är Hugo Alfvén bland de mest framförda och älskade svenska tonsättarna. Alfvéns musik för sång och piano är en skatt som den här konserten bjuder på.

”Klä upp sin fattiga kusin från landet” var vad Alfvén och hans tonsättarkollegor sa att de gjorde när de lät sig inspireras av svensk folkmusik. Tidsandan översåg med det överlägsna tonfallet och musiken uppskattades. Alfvén själv klagade en smula över att behöva arrangera folkvisor för att reparera sin dåliga ekonomi när han kunde ha skrivit symfonier i stället. Men körarrangemangen är smycken som än idag är en del standardrepertoaren för de flesta körer. Alfvén bosatte sig i Dalarna där man fortfarande kan besöka hans hem, Alfvéngården.

I den här konserten ingår originalkompositioner för piano och sång, men också musik som omvandlats från körsatser till solosång.

Provlyssna

Lär känna Hugo Alfvén.

Program


Alfvén Tvenne lyriska stämningar af Ellen Lundberg 7 min

Alfvén Fyra låtar från Leksand 12 min

Alfvén Tre Österling-sånger 9 min

Paus 25 min

Alfvén Skärgårdsbilder 11 min

Alfvén Sju Dikter av Ernest Thiel 14 min

MedverkandeFrågor? Hör av dig till biljettkontoret
Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang