Göteborgs Konserthus Don Juans erotiska äventyr

Evenemanget har ägt rum. Göteborgs Symfoniker, Santtu-Matias Rouvali dirigent

Speltid ca: 1 t 15 min ingen paus Scen: Stora salen
330-490 kr Student 165-245 kr

Evenemanget har ägt rum

De levde samtidigt och följde varandra på avstånd, kompositörerna Jean Sibelius och Richard Strauss. Här är de på sitt allra bästa humör: Strauss i Don Juans erotiska äventyr och Sibelius i den soliga tredje symfonin.

Vill ni höra ett av orkestermusikens vackraste oboesolon får ni inte missa Don Juan. I mitten av stycket skildras en kärleksscen som inleds av en ljuv och förförisk oboemelodi med både ömma och erotiska undertoner. Orkesterdikten skildrar också de mer utlevande episoderna i Don Juans kärleksäventyr i fantastiska orkesterklanger fyllda av fart och fläkt. Ingen går säker för Don Juan i hans tragiska och fruktlösa sökande efter idealkvinnan.

Sibelius soliga tredje symfoni växte fram under åren 1905-1907. Uruppförandet var från början utsatt till mars 1907 i London, där Sibe­lius säsongen innan gästspelat med stor framgång. Men arbetet drog ut på tiden och först i september fick symfonin sin premiär – då i Helsingfors med tonsättaren som dirigent. Lyckliga göteborgare kunde några år senare uppleva tonsättaren själv dirigera symfonin den 6 februari 1911: ”Konserten blev en stor tilldragelse och Sibelius hyllades med både lagerkransar och blommor samt till sist under publikens ovationer med touche från orkestern.” (Handelstidningen)

Program
MedverkandePetra Kloo Vik presentatör

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i konsertmagasinet

Nr 1 2019-2020 En karismatisk ledartrio

Symfonikernas dirigenter svarar på våra frågor

Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter