Göteborgs Konserthus Sagas

Evenemanget har ägt rum. Följ med Symfonikerna på en förtrollande resa in i fantasygenrens magiska musikvärld! Presentatör: Orvar Säfström.

Speltid ca: 2 t 15 min inkl paus Scen: Stora salen
330-490 kr Student 165-245 kr

Evenemanget har ägt rum

Spänn på sandalerna och slipa bredsvärdet! Årets största populärkulturella upplevelse tar dig med på en förtrollande resa in i fantasins riken, där magin lever.

Sagas är en ny och spännande konsertproduktion av teamet bakom spelmusikkonserterna Score. Istället för att fokusera på bara ett medium hyllar vi här hela fantasygenren i en djupdykning där Göteborgs Symfoniker framför både publikfavoriter och oväntade guldkorn, med Sabina Zweiacker som sångsolist.

Visst bjuder vi på musik ur vår tids stora kassasuccéer som Harry Potter, Narnia och The Lord of the Rings, men även från 1980-talsklassiker som Conan – The Barbarian och The Dark Crystal. Från spelens värld hämtar vi mäktiga teman från World of Warcraft, Skyrim och Shadow of the Colossus och självklart hör vi också musik från den omåttligt populära tv-serien Game of Thrones.

Presentatör är Orvar Säfström – hör honom berätta mer om konserten i videoklippet.

Art work used by kind permission of ZeniMax Media.

Program

Morricone Hundra - Suite

Lewis The Lion, the Witch and the Wardrobe - Suite

Gregson-Williams The Chronicles of Narnia - The Wardrobe / To Aslan's Camp

Horner Willow - Willow's Theme

Otani Shadow of the Colossus - Suite

Brower World of Warcraft - Wrath of The Lich King - Main title

Jones The Dark Crystal - Suite

Soule Skyrim - The Dragonborn Comes

Paus

Shore The Fellowship of The Ring - The Ring Goes South and The Two Towers - Gollum's Song

Rosenman Lord of the Rings - Main Theme

Williams Harry Potter - Hedwig's Theme

Williams Harry Potter - Harry's Wondrous World

Poledouris Conan the Barbarian - Anvil of Crom

Poledouris Conan the Barbarian - Riders of Doom

Djawadi Game of Thrones - The Rains of Castamere / The Children

Medverkande

"En av världens mest formidabla orkestrar" skrev The Guardian om Göteborgs Symfoniker som har turnerat i USA, Europa, Japan och Fjärran östern samt gästspelat i de viktigaste konserthusen och på de stora festivalerna runt om i världen. Från och med hösten 2017 är Santtu-Matias Rouvali orkesterns chefdirigent. Han ledde nyligen orkestern på en framgångsrik turné till fyra nordiska länder. 2019 får han sällskap av två förste gästdirigenter: Barbara Hannigan och Christoph Eschenbach. 2015 gjorde Göteborgs Symfoniker framgångsrika turnéer till Kina och Tyskland med förste gästdirigenten Kent Nagano och 2017 en Europa-turné med Marc Soustrot. Orkestern ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus, berömt för sin fina akustik, och erbjuder digitala livekonserter på gsoplay.se samt via appar. Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus som är berömt för sin fina akustik. Orkestern bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Wilhelm Stenhammar, landets store tonsättare under 1900-talets början, var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav tidigt orkestern en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till Göteborgs Symfoniker. Efter Stenhammar kom viktiga chefdirigenter som Tor Mann, Sergiu Comissiona, Sixten Ehrling och Charles Dutoit. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett 100-tal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. Detta ledde till att Göteborgs Symfoniker 1997 utsågs till Sveriges Nationalorkester. Under fem år som orkesterns chefdirigent 2007-2012 framträdde Gustavo Dudamel med Göteborgs Symfoniker bland annat vid BBC Proms och i Musikverein i Wien. Långvariga samarbeten med skivbolagen Deutsche Grammophon och svenska BIS har resulterat i fler än hundra skivor. Under senare tid har Göteborgs Symfoniker gjort ett flertal inspelningar för Chandos, bland annat en cykel med Kurt Atterbergs samlade symfonier med Neeme Järvi som dirigent. Flera av Richard Strauss stora orkesterverk har spelats in med Kent Nagano och givits ut på Farao Classics: Ein Heldenleben, Tod und Verklärung och En alpsymfoni.

Efter sin examen från Kungliga Musikhögskolan har dirigenten Emil Eliasson kommit att fokusera alltmer på opera. De senaste åren har han dirigerat Rossinis Barberaren i Sevilla, Mozarts Figaros bröllop och Beethovens Fidelio på Wermland opera. Han har vidare assisterat Kungliga Operans chefdirigent Lawrence Renes under flera produktioner: Richard Wagners Valkyrian samt Salome och Rosenkavaljeren av Richard Strauss. Under sommaren 2017 dirigerade Emil Eliasson den direktsända galakonserten vid Copenhagen Opera Festival i dansk television, med Malmö Operas orkester. Hösten 2017 dirigerade han i Norrköping samt assisterade Simone Young vid Kungliga Operan i uppsättningen av Richard Strauss Elektra, vilket ledde till ytterligare uppdrag med henne vid Berliner Staatsoper. Emil Eliasson har dirigerat vid de flesta av Sveriges operahus men har även hunnit med att arbeta med ett stort antal orkestrar, däribland Svenska kammarorkestern, Nordiska kammarorkestern, symfoniorkestrarna i Norrköping, Gävle och Helsingborg, Marinens Musikkår samt symfoniorkestern vid Norrlandsoperan. Han har också samarbetat med Daniel Harding och Sveriges Radios Symfoniorkester, med Wienfilharmonikerna och La Scala-orkestern i Milano. Efter sin mastersexamen har Emil Eliasson erbjudits att följa arbetet på Royal Opera House i London med Antonio Pappano och på Nationaloperan i Paris med Philippe Jordan.

Sopranen Sabina Zweiacker tog sin examen i klassisk sång vid Musikhögskolan i Malmö. Våren 2013 gjorde hon bejublad debut i spelmusiksammanhang på JOYSTICK 5.0 med Malmö Symfoniorkester och har sedan dess varit solist i en lång rad utsålda Underscore-produktioner med bland annat Göteborgs Symfoniker, Oslofilharmonin, Kungliga filharmonikerna, Sveriges Radios symfoniorkester och Åbos stadsorkester. Hon har också sjungit en av huvudrollerna i den svenska barnoperan Hion om Natten med Norrköpings symfoniorkester.

Orvar Säfström är kanske mest känd som före detta programledare för Filmkrönikan, men han är verkligen en mångsysslare. Han är skribent, debattör och föreläsare om populärkultur. Han har tilldelats såväl videobranschens hederspris som SVEROKs "Årets spelare". Han har lett ett spelseminarium i Riksdagshuset, skrivit tre böcker om 1980- och 1990-talens rollspelsvåg i Sverige och driver nördbokförlaget Fandrake. I den symfoniska världen är Orvar Säfström Skandinaviens ledande producent av konserter med musik hämtad från populärkulturen.

Göteborgs Symfoniska Kör firade nyligen sitt 100-årsjubileum. Kören grundades 1917 av Elsa Stenhammar med stöd av orkesterföreningens ordförande Peter Lamberg. Den 8 december 1917 debuterade kören i Beethovens Körfantasi med Wilhelm Stenhammar som solist vid flygeln. En del körmedlemmar har gedigna musikutbildningar medan andra har tagit privata sånglektioner. Kören repeterar regelbundet med kormästare Alexander Einarsson och Symfonikernas pianist Erik Risberg. Alexander Einarsson är utbildad organist och har solistexamen i kördirigering från det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Han har också ägnat sig åt studier i Paris för Laurence Equilbey och Denis Rouger samt deltagit i mästarklasser och kurser för dirigenter som Michael Gläser, Stefan Parkman, Stephen Cleobury och Helmut Rilling. Som dirigent har Alexander Einarsson bland annat arbetat med Uppsala akademiska kör, Lunds vokalensemble, Ars Nova Copenhagen, Gächinger Kantorei Stuttgart, Malmö kammarkör, Malmö symfoniorkester, Malmö barockorkester och Malmö sinfonietta. Vid Grand Prix-tävlingarna i körsång i Tours, Frankrike, fick Alexander Einarsson festivalens dirigentpris 2015.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter