Göteborgs Konserthus Sida vid Sida

Evenemanget har ägt rum. Musikalisk superkraft i form av nyanlända i El Sistemas Dream Orchestra, elever från Göteborgs Kulturskolor och University of Gothenburg Symphony Orchestra. Fri entré, platsbokning.

Speltid ca: 1 t 30 min inkl paus Scen: Stora salen
Fri entré, platsbokning

Evenemanget har ägt rum

Välkommen till ett inspirerande musikaliskt möte! Här möts barn och ungdomar från Göteborgs Kulturskolor, nyanlända ungdomar från Dream Orchestra och musikerna i University of Gothenburg Symphony Orchestra i en enda stor orkester, sida vid sida.

Tillsammans skapar de ett unikt sammanhang för lärande och inte minst en unik musikalisk upplevelse för såväl publik som deltagare i den gemensamma orkestern. Kanske är de kollegor med varandra i framtiden…

Göteborgs Kulturskolor

Göteborgs kulturskolor är kulturella mötesplatser för barn och unga och varje vecka träffas tusentals unga deltagare för att skapa upplevelser tillsammans och lägga grunden för en meningsfull framtid livet ut. Genom undervisningen bidrar Göteborgs kulturskolor till kreativa möten med musikalisk, social och mänsklig utveckling i fokus för att stimulera barn och unga att ta plats i ett jämlikt och hållbart Göteborg.

El Sistema Sweden Dream Orchestra

El Sistema Sweden Dream Orchestra startades i april 2016 av El Sistemas konstnärlige ledare Ron Davis Alvarez med en handfull unga pojkar från ett flyktingboende söder om Göteborg. Ett år senare består orkestern av drygt 60 barn och unga, de flesta ensamkommande från Afghanistan, Syrien, Iran, Eritrea och Albanien. Dream Orchestra växer stadigt i takt med tillgången på instrument med målsättningen att bilda en fullstor symfoniorkester.

University of Gothenburg Symphony Orchestra

University of Gothenburg Symphony Orchestra består av studenter på masterutbildningen i symfoniskt orkesterspel vid Högskolan för scen och musik i Göteborg. Orkestern har 8 symfoniska projekt och 1 operaprojekt varje läsår och i flera av projekten medverkar också studenter på den klassiska kandidatutbildningen.

Här läggs grunden för arbetet som professionella orkestermusiker i internationell miljö. Masterutbildningen i symfoniskt orkesterspel är unik i sitt slag och bedrivs i samverkan med Göteborgs Symfoniker och GöteborgsOperan.

Program

Bernstein Ouvertyr ur West side Story 5 min

Elgar Pomp and Circumstance 2 min

Simonsson Nordic Wolf 4 min

Elgar Nimrod & E.D.U. ur Enigmavariationerna 8 min

Badelt He's a pirate 2 min

Trad. Ritmos Ciganos 3 min

Medverkande

Orkestern består av studenterna vid den tvååriga internationella masterutbildningen i symfoniskt orkesterspel vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet. Utbildningen är unik i sitt slag och bedrivs i samverkan med Göteborgs Symfoniker och GöteborgsOperan. Syftet är att förbereda studenterna för arbetet som professionella orkestermusiker i internationell miljö. Förutom lektioner på det egna instrumentet, kammarmusik och teoretiska ämnen, innehåller masterutbildningen varje läsår åtta orkesterproduktioner med sammanlagt omkring 15 offentliga konserter. Till dessa engageras internationellt välkända dirigenter och solister. På senare tid har Anja Bihlmaier, Eva Ollikainen, Shao-Chia Lü, Olaf Henzold, Shi-Yeon Sung, Patrik Ringborg, Tobias Ringborg, Michel Tabachnik och Steven Sloane gästat orkestern. Bland solisterna märks pianisterna Roland Pöntinen och Christian Zacharias, violinisterna Malin Broman och Antje Weithaas, trumpetaren Tine Thing Helseth samt sångerskorna Monica Groop och Kristina Hansson. Varje år samarbetar orkestern också med operautbildningen vid Högskolan för scen och musik. University of Gothenburg Symphony Orchestra är en ambassadör för Göteborgs universitet som stöder konsert- och turnéverksamheten. Vid varje konsertproduktion kompletteras orkestern med andra studenter för att nå den storlek som behövs för den aktuella produktionen. Vid denna konsert deltar studenterna från kandidatutbildningen, inriktning klassisk musik. Den treåriga studietiden fokuseras på kammarmusikspel och individuell utveckling på instrumentet.

Dirigenten Henrik Schaefer är konstnärligt ansvarig för masterutbildningen i symfoniskt orkesterspel vid Högskolan för scen och musik i Göteborg. Han är sedan 2013 musikalisk ledare för GöteborgsOperans orkester där han bland annat dirigerat operor av Mozart, Humperdinck, Richard Strauss samt baletter av Stravinsky. Henrik Schaefer är även altviolinist och har ett förflutet som yngste orkestermedlemmen någonsin i Berlinfilharmonikerna. Samma orkester ledde han vid flera tillfällen som Claudio Abbados assistent. Under de senaste åren har han varit en flitig gäst hos svenska orkestrar. Under 2011 genomförde han hela Nibelungens Ring av Wagner på Wermland Opera i Karlstad där han även var chefdirigent. Henrik Schaefer har bland annat gästat operahusen i Leipzig, Rouen, Chemnitz, Seoul och Hongkong samt Opera Hedeland och NorrlandsOperan. Som konsertdirigent har Henrik Schaefer samarbetat med orkestrar som Tokyos symfoniorkester, Stuttgarts filharmoniker, Metropolitanorkestern i Tokyo, New Japan Philharmonic, Nederländernas filharmoniker och Hongkongs filharmoniker.

El Sistema Sweden Dream Orchestra orkester

Elever från Kulturskolorna i Göteborg orkester

Petra Kloo Vik presentatör

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret