Göteborgs Konserthus Sida vid sida

Evenemanget har ägt rum. Barn från El Sistema och Göteborgs Kulturskolor spelar tillsammans med ensamkommande flyktingar i Dream Orchestra och musikerna i University of Gothenburg Symphony Orchestra.

Speltid ca: 1 t 20 min ingen paus Scen: Stora salen
100 kr Student 60 kr Barn 60 kr

Evenemanget har ägt rum

En konsert som spränger generations- och nationalitetsgränserna: barn från El Sistema och Göteborgs Kulturskolor spelar tillsammans med ensamkommande flyktingar i Dream Orchestra och de skickliga musikerna i University of Gothenburg Symphony Orchestra. Tillsammans skapar de ett unikt sammanhang för lärande och inte minst en unik musikalisk upplevelse.

I dag finns El Sistema-verksamhet i Göteborgs alla kulturskolor och varje vecka träffas närmare 1500 deltagare för att musicera tillsammans. Genom undervisningen bidrar Göteborgs kulturskolor till musikalisk, social och mänsklig utveckling med målet att stimulera barn och unga att ta plats i ett jämlikt och hållbart Göteborg.

El Sistema Sweden Dream Orchestra startades i april 2016 av El Sistemas konstnärlige ledare Ron Davis Alvarez med en handfull unga pojkar från ett flyktingboende söder om Göteborg. Ett år senare består orkestern av drygt 40 barn och unga, de flesta ensamkommande från Afghanistan, Syrien, Iran, Eritrea och Albanien. Dream Orchestra växer stadigt i takt med tillgången på instrument med målsättningen att bilda en fullstor symfoniorkester.

University of Gothenburg Symphony Orchestra består av studenter som gå masterutbildningen i symfoniskt orkesterspel vid Högskolan för scen och musik i Göteborg. Här läggs grunden för arbetet som professionella orkestermusiker i internationell miljö. Utbildningen är unik i sitt slag och bedrivs i samverkan med Göteborgs Symfoniker och GöteborgsOperan.

Alla dessa musikfrälsta barn och ungdomar förenas här i en sjudande konsert som bland annat tar publiken på en musikalisk resa till Blåkulla, ett kungligt Paris, en sydamerikansk dansbana och piraternas Karibien.

Program

Glinka Uvertyr till Ruslan och Ludmila

Musorgskij En natt på Blåkulla

Charpentier Rondo ur Te Deum

Schumann Aria, op.68 nr 2

Dvorák Slavisk dans op.72 nr 2

Dvorák Slavisk dans op.72 nr 7

Trad. Ritmos Ciganos

Badelt He's a Pirate

Medrano Merengue del Primero

Medverkande

Orkestern består av studenterna vid den tvååriga internationella masterutbildningen i symfoniskt orkesterspel vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet. Utbildningen är unik i sitt slag och bedrivs i samverkan med Göteborgs Symfoniker och GöteborgsOperan. Syftet är att förbereda studenterna för arbetet som professionella orkestermusiker i internationell miljö. Förutom lektioner på det egna instrumentet, kammarmusik och teoretiska ämnen, innehåller masterutbildningen varje läsår åtta orkesterproduktioner med sammanlagt omkring 15 offentliga konserter. Till dessa engageras internationellt välkända dirigenter och solister. På senare tid har Anja Bihlmaier, Eva Ollikainen, Shao-Chia Lü, Olaf Henzold, Shi-Yeon Sung, Patrik Ringborg, Tobias Ringborg, Michel Tabachnik och Steven Sloane gästat orkestern. Bland solisterna märks pianisterna Roland Pöntinen och Christian Zacharias, violinisterna Malin Broman och Antje Weithaas, trumpetaren Tine Thing Helseth samt sångerskorna Monica Groop och Kristina Hansson. Varje år samarbetar orkestern också med operautbildningen vid Högskolan för scen och musik. University of Gothenburg Symphony Orchestra är en ambassadör för Göteborgs universitet som stöder konsert- och turnéverksamheten. Vid varje konsertproduktion kompletteras orkestern med andra studenter för att nå den storlek som behövs för den aktuella produktionen. Vid denna konsert deltar studenterna från kandidatutbildningen, inriktning klassisk musik. Den treåriga studietiden fokuseras på kammarmusikspel och individuell utveckling på instrumentet.

Dirigenten Henrik Schaefer är konstnärligt ansvarig för masterutbildningen i symfoniskt orkesterspel vid Högskolan för scen och musik i Göteborg. Han är sedan 2013 musikalisk ledare för GöteborgsOperans orkester där han bland annat dirigerat operor av Mozart, Humperdinck, Richard Strauss samt baletter av Stravinsky. Henrik Schaefer är även altviolinist och har ett förflutet som yngste orkestermedlemmen någonsin i Berlinfilharmonikerna. Samma orkester ledde han vid flera tillfällen som Claudio Abbados assistent. Under de senaste åren har han varit en flitig gäst hos svenska orkestrar. Under 2011 genomförde han hela Nibelungens Ring av Wagner på Wermland Opera i Karlstad där han även var chefdirigent. Henrik Schaefer har bland annat gästat operahusen i Leipzig, Rouen, Chemnitz, Seoul och Hongkong samt Opera Hedeland och NorrlandsOperan. Som konsertdirigent har Henrik Schaefer samarbetat med orkestrar som Tokyos symfoniorkester, Stuttgarts filharmoniker, Metropolitanorkestern i Tokyo, New Japan Philharmonic, Nederländernas filharmoniker och Hongkongs filharmoniker.

Petra Kloo Vik presentatör

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret