Scandinavium Side by Side 2023: Festival Concert

Evenemanget har ägt rum. 2023 firar jubileumslägret Side by Side 10 år och Göteborgs 400-årsjubileum med över 2000 unga musiker och sångare från världens alla hörn, Göteborgs Symfoniker och Vokalensemble, i Scandinavium!

Speltid ca: 1 t 30 min

Evenemanget har ägt rum

2023 firar jubileumslägret Side by Side 10 år och Göteborgs 400-årsjubileum med över 2000 unga musiker och sångare från världens alla hörn, sida vid sida med Göteborgs Symfoniker och Vokalensemble i Scandinavium!

Side by Side är ett internationellt musikläger anordnat av Göteborgs Symfoniker, för barn och ungdomar i åldrarna 6-23 år. Genom musiken bygger vi broar mellan människor, kulturer och kontinenter! Lägret pågår den 17-21 juni 2023 och är en del av det officiella jubileumsfirandet för Göteborg 400 år/2023.

Konserter och livesändning

Passa på att uppleva någon av alla konserter som ingår i musiklägret och titta på livesändningen av finalkonserten på GSOplay den 21 juni.

Tisdag 20 juni 2023: Evenemanget slutar ca kl 16.30

Medverkande

Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Orkesterns bas är Göteborgs Konserthus, funkispärlan vid Götaplatsen som samlat musikälskare sedan 1935. Wilhelm Stenhammar var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav Symfonikerna en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till orkestern. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett hundratal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. 1997 utsågs Göteborgs Symfoniker till Sveriges Nationalorkester. Sedan säsongen 2017-2018 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker. Sedan säsongen 2019-2020 är Barbara Hannigan förste gästdirigent. Under åren 2019-2022 var även Christoph Eschenbach förste gästdirigent – tillsammans bildade de en stark treklöver bestående av tre helt olika konstnärer. Vi är också en stolt partner till sopranen Barbara Hannigans mentorsprogram Equilibrium med fokus på unga sångare i början av deras karriär. Sten Cranner är VD och konstnärlig chef, Gustavo Dudamel hedersdirigent och Neeme Järvi chefdirigent emeritus. Orkesterns huvudman är Västra Götalandsregionen. Göteborgs Symfoniker samarbetar regelbundet med dirigenter som Herbert Blomstedt, Joana Carneiro, Jukka-Pekka Saraste, Christian Zacharias och Anja Bihlmaier.

"Ron Davis Alvarez är en man som är van vid att göra mirakel" (The New York Times) Venezuelanen Ron Davis Alvarez, som 2017 utsågs till en av världens 50 bästa lärare av Varkey Foundation, en del av Global Teacher Prize, är specialiserad på att utbilda lärare för barn- och ungdomsorkestrar. Han har föreläst vid konferenser och masterclasses med lärare från Colombia, Mexiko, USA, Chile, Storbritannien, Danmark, Italien, Tyskland, Frankrike, Grönland, Sverige, Turkiet, Sydkorea, Ecuador, Finland och Grekland. I det senare undervisade han i ett flyktingläger. 2016 skapade Ron Davis Alvarez Dream Orchestra i Göteborg med barn och tonåringar i åldrarna 8 till 19 år; flyktingar från våldet i Syrien, Afghanistan, Irak, Kurdistan, Albanien, Eritrea och Somalia. Målet har varit att integrera dem i det svenska samhället. Denna grupp, som redan har mer än 50 medlemmar, utmärker sig också för att dess musiker aldrig har spelat ett instrument tidigare. Modellen Dream Orchestra efterliknas nu i flera europeiska länder. Formad av det berömda venezuelanska musikaliska och sociala programmet El Sistema, utbildades Alvarez i Miranda State, Venezuela till violinist, orkesterdirigent, lärare och kulturchef. Alvarez grundade 2011 en orkester belägen 700 kilometer från polcirkeln vid Uummannaq Children's House på Grönland, den första orkestern med inuitbarn i El Sistema. Hans främsta mentorer är maestro José Antonio Abreu, Franka Verhagen, Igor Lanz, Gregory Carreño, Ruben Cova, Ann Andreasen, Victor Vivas och Tupac Amaru.

Birgitta Mannerström-Molin är kördirigent och sångpedagog. Hon undervisar även på Högskolan för scen och musik i Göteborg och är engagerad som kurshållare och kördirigent på riksnivå. Hon har också varit med i uppbyggnaden av El Sistema i Sverige och är dirigent och konstnärlig rådgivare för Side by Side by El Sistema som genomförs varje år av Göteborgs Symfoniker. 2016 blev Birgitta Mannerström-Molin utsedd till årets barn- och ungdomskörledare i Sverige. Hon är också lärare vid Hvitfeldtska musikgymnasiet samt projektledare för unga vid Sveriges Kyrkosångsförbund.

Marjolein Vermeeren dirigent

I mer än 15 år arbetade Manuel López-Gómez sida vid sida med Gustavo Dudamel på symfoniska projekt och operaprojekt som La Bohème, La Traviata och Mahlers åttonde symfoni i Caracas, Don Giovanni i Los Angeles, Brahms symfonier i Paris och West Side Story med Cecilia Bartoli på Salzburgfestivalen. 2017-18 delade Manuel och Dudamel den musikaliska ledningen av en ny produktion av La Bohème på Opéra Bastille i Paris. Manuel López-Gómez har etablerat sig genom framgångsrika framträdanden i Nord- och Latinamerika, Europa, Asien och Australien. För Universal Music Italy dirigerade han världspremiären av den nyligen orkestrerade operan Atahualpa av Carlo Enrico Pasta i Peru. Kort därefter återvände han till landet för Gounods Romeo och Julia med Juan Diego Flórez. Rossini Opera Festival i Pesaro bjöd in honom till en produktion av Resan till Reims, och Kristiansands symfoniorkester för Figaros bröllop. Efter att ha utbildats inom El Sistema ser han engagemanget för ungdomar och deras musikaliska utbildning som en viktig uppgift. För närvarande uppfyller han detta särskilda åtagande som musikchef för Bogotá Philharmonic Youth Orchestra.

Den italienska dirigenten Daniela Musca Daniela Musca har varit en återkommande dirigent vid Side by Side sedan 2020. Under säsongen 2022-2023 har hon framträtt med symfoniorkestrarna i både Malmö, Turkku och Luxemburg, samt med Wermland Opera in Karlstad, Stockholms blåsarsymfoniker och Östgötamusiken. 2021 debuterade hon vid Kungliga Operan i Stockholm med Rigoletto. Hon har dirigerat orkestrar Göteborgs Symfoniker, Norrköpings Symfoniker, Trondheim Symfoniker, Casco Phil, Frankfurts opera- och museumsorkester, Würzburger Filharmonikerna och Uleåborgs Sinfonia. Född i Rom studerade hon piano och kammarmusik vid Conservatorio Santa Cecilia, följt av en magisterexamen vid Basel Music Academy. 2006 flyttade hon till Berlin för att studera orkesterdirigering vid Hanns Eisler Hochschule. 2017 var hon semifinalist vid Georg Solti Conducting Competition i Frankfurt. Som assisterande dirigent har hon arbetat på Staatsoper Berlin, Bayerns statsopera, Deutsche Oper Berlin och Salzburg Festival.

Ida Rosén Hamrå dirigent

Deltagare från musiklägret Side by Side

Göteborgs Symfonikers Vokalensemble består av tolv skickliga, hängivna och yrkesverksamma sångare som kommer att utgöra en aktiv kärna i Göteborgs Symfoniska Kör med ambitionen att utforska körsångens konstnärliga möjligheter. Förutom verksamheten med Göteborgs Symfoniska Kör som ger ett flertal konserter med Göteborgs Symfoniker varje säsong framträder ensemblen också på egen hand med varierade program som visar dess bredd och mångsidighet.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i konsertmagasinet

Nr 4 2022-2023 Side by Side 10 år!

Rekordstort intresse för deltagande i världens största musikläger.