Från Podiet nr 4 2022-2023 Side by Side 10 år!

Intresset är större än någonsin för det internationella musiklägret Side by Side, som i år firar 10 år. Ett intensivt planeringsarbete pågår inför lägret med 2 000 deltagare som kommer till Göteborg 17-21 juni 2023. Höjdpunkten är uppförandet av ett helt nytt stycke.

– Det är helt fantastiskt att intresset bara växer för varje år! Vi har fått in tusentals ansökningar till Side by Side 2023 och det är uppenbart att fler än vi ser fram emot jubileet med stor förväntan. Extra roligt är det att vi får fira Side by Sides 10-årsjubileum och Göteborgs 400-årsjubileum samtidigt, berättar lägrets projektledare och huvudproducent Johan Andersson Duraffourd entusiastiskt.Johan Andersson Duraffourdstår på Götaplatsen i en vit t-shirt med Side by Side-logga på bröstet och en svart kavaj. Han har kortklippt blont hår med busig lugg och skägg. Han är glad.

Side by Side började som ett medborgarförslag om ett musikens Gothia Cup. 2014 anordnades det första lägret av stiftelsen El Sistema Sweden på uppdrag av Göteborgs Stad. Göteborgs Symfoniker tog över ansvaret 2016 och organiserar lägret med stöd av El Sistema Sweden, Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen. Idag är Side by Side ett av världens största musikläger i sitt slag med deltagare från hela världen.En bild över hela scenen på scandinaviu, där 100-tals barn uppträder tillsammans med Göteborgs Symfoniker.

– Intresset visar att klassisk musik står för något viktigt. Alla barn och unga behöver ha rum att växa upp i, och Side by Side kan vara en sån plats, på samma sätt som idrotten. Det är viktigare än någonsin att hitta platser för att mötas, säger Linda Belanner, chef för Unga och samhällsengagemang hos Göteborgs Symfoniker.
Repertoaren spelar stor roll på Side by Side där deltagarnas bakgrund kan skilja sig åt mycket. Åldersspannet är stort, deltagarna är mellan 6 och 23 år. Vissa deltagare är vana vid klassisk musik, andra har spelat och sjungit pop och vissa är helt nya på musik.Ett horn hålls upp av barnhänder. På instrumentet vilar en vit näsduk.

– Vi möter deltagarna där de är i sin musikaliska resa och hjälper dem att utvecklas ännu mer. Vårt mål är att så många som möjligt ur den yngre generationen ska få upp ögonen för klassisk musik, men även visa hur det är möjligt att förena det klassiska och det nya, förklarar Johan Andersson Duraffourd.
Under 2023 kommer bland annat det populära stycket Canon/Memories göra en efterlängtad comeback. Stycket är en mix mellan Pachelbels Canon och hitlåten Memories av gruppen Maroon 5 – en låt med ofattbara 1,6 miljarder streams på Spotify!
Det är Side by Sides mest komplexa arrangemang någonsin med över 160 stämmor och introducerades under det digitala lägret 2021.
– Det kommer bli helt magiskt att uppleva det framförandet live med så många sångare och musiker på samma gång! säger Johan Andersson Duraffourd.
Årets stora musikaliska nyhet blir orkesterstycket En strimma hav, skrivet av kompositören Benjamin Staern. Det blir orkestrarna på mellannivå som gör detta uruppförande tillsammans.På balkongen i Konserthuset sjunger köreleverAmbitionerna för Side by Side har alltid varit höga, och de lärare och dirigenter som anlitas för att skola framtidens musiker är välrenommerade. Lägrets konstnärliga rådgivare Ron Davis Alvarez och Birgitta Mannerström Molin är båda prisbelönade pedagoger och dirigerar flera av orkester- respektive körspåren.
Årets gästdirigenter inkluderar Manuel Lopez Gomez, som deltog i Side by Side 2016, och Daniela Musca som var med 2022. På körsidan gör GöteborgsOperans barn-och ungdomsledare Ida Rosén Hamrå sin Side by Side-debut.

Text: Terese Mörtvik
Foto: Francis Löfvenholm