Från Podiet nr 4 2022-2023 Igor Patsovskys nya liv

Han lämnade Kiev dagen innan den ryska invasionen av Ukraina. Med bara ett bagage och sin cello reste han Europa runt i månader samtidigt som kriget rasade kring släkt och vänner. Ett år senare har cellisten Igor Patsovsky startat ett nytt liv i Bodö, Nordnorge.

– Det är många känslor när jag tänker på kriget. Jag försöker komma ihåg hur lyckligt lottad jag är.
Igor Patsovsky sitter framför spegeln i ett övningsrum i Göteborgs Konserthus. På notstället står Händels Messias, och det är första gången han spelar det stora verket i sin helhet. Han är inbjuden av vänner i Göteborgs Symfoniker att spela på tre konserter med Messias.Igor Patsovky stryker harts på stråken. Den här cellon passar bra att spela kammarmusikaliskt. Det är min reservcello egentligen. Men jag ska försöka köpa en till, säger Igor.

Det var den 23 februari 2022 som Igor och 14 orkesterkollegor från kammarorkestern Kyiv Soloists satte sig på ett flyg i tron att de skulle gästspela i Italien några dagar. Den resan har ännu inte sett sitt slut.
Kvar i i Ukraina blev släkt och vänner och resten av den välrenommerade orkestern. Musikerna har fortsatt framträda på den gamla teatern Lysenko Hall i Kiev. Ibland går flyglarmet.

Ibland blir det mörkt när strömmen går. I klipp på Youtube kan man se Kyiv Soloists spela orkestersviter av Bach och Vivaldi i skenet från reservgeneratorn.
– Det är farligt att gå på konserter där. Ljudet av larm kan höras när som helst. Det är fler som tittar på konserter online istället nu. Ingen vill utsätta sig för fara, säger Igor Patsovsky.

När de resande musikerna från Kyiv Soloists inte kunde återvända hem blev de inbjudna till en mängd stödgalor och konserthus, bland annat till Göteborgs och Stockholms konserthus.Kyiv Soloists spelar i Stenhammarsalen.I april kunde Arktisk Filharmoni i Bodö tillsammans med Bodö kommun och Nordland Musikfestvecka erbjuda musikerna tillfälligt uppehälle och arbete. Och i Nordnorge har Igor blivit kvar. Han har fått ett vikariat som cellist i Arktisk Filharmoni, en orkester med verksamhet både i Bodö och Tromsö. Han har också skaffat en lägenhet där han bor med sin fru Oksana och ettåriga dottern Maria. I slutet av våren blev situationen ohållbar för dem i Ukraina och de tog sig ut via Warszawa.
Igor skakar på huvudet när vi pratar om det pågående kriget. Bekanta som anslutit sig till ukrainska armén finns inte längre i livet. Hans mor är evakuerad till en stad sex mil från Kiev. De pratar varje dag, men han är orolig.
– Det är det jobbigaste, att hon är ensam. Jag gör allt för att hon ska komma till oss i Bodö till våren, säger Igor.
Han har haft fullt upp med jultraditioner i dagarna då han förutom att repa Messias även spelat Nötknäpparen. Ensemblen bestod av Arktisk Filharmoni och danselever från Tromsö kulturskola. Livet i Nordnorge är bra, menar Igor.Man ser Igor med familj bakifrån. De går i snön. Igår håller sitt barn i handen och hans fru bär på en rosa pulka.– Jag har tidigare alltid bott i en storstad. Där är för mycket folk, det är det inte i Bodö. Men min fru tycker det är lite långtråkigt. Jag övar jämt när jag är ledig.Framtiden är osäker för de resande musikerna i Kyiv Soloists, då stödinsatserna med uppehälle i Bodö tar slut i vår. Ett par kollegor har fått jobb i Sverige och på Island, en har återvänt till Ukraina. Igor är tacksam för alla som ställt upp och hjälpt till och säger att det är skönt att tjäna pengar på egen hand tack vare vikariatet i Arktisk Filharmoni. Han går också på provspelningar för andra jobb.
– Jag var orolig att jag inte skulle kunna vara till nytta. Men ödet är med mig. Nu ser jag att det finns möjligheter för mig, säger Igor Patsovsky.

Text: Jenny Svensson
Foto: Johan Stern, Francis Löfvenholm och privat