Göteborgs Konserthus Klassiska favoriter med världsduo

Evenemanget har ägt rum. Sivan Magen och Gwyneth Wentink spelar älskade klassiker från såväl Bach som harpvärldens mästare. Konserten ingår i Harpfestivalen som pågår i Göteborgs Konserthus 17-19 maj.

Speltid ca: 2 t 30 min inkl paus Scen: Stenhammarsalen
40 kr

Evenemanget har ägt rum

Harpduon Sivan Magen från Israel och Gwyneth Wentink, Nederländerna, är två av harpvärldens största namn just nu. Magen hyllas för sitt uttryck, sin färg och virtuositet, Wentink för sin kreativitet och sitt utforskande av instrumentets möjligheter. Många tonsättare har skrivit direkt för henne. Konserten innehåller älskad klassisk musik av bland andra J. S. Bach, Schubert och Enrique Granados omarrangerad för harpa.

Harpisten Gwyneth Wentink lutar huvudet mot sitt instrument.

Gwyneth Wentink

Andra halvan av konserten ägnas helt den nederländske tonsättaren Simeon Ten Holts Canto Ostinato, ett minimalistiskt verk som är skrivet utan att ange hur många som spelar, vilka instrument, eller ens hur långt stycket ska vara. Musiken är uppbyggd som stigar där musikerna själva väljer vilka vägar de tar, hur och när de kommer fram. Det är tonalt, eller som Ten Holt själv sagt, ”tonalitet efter tonalitetens död.”

En del av Harpfestivalen

Konserten ingår i Harpfestivalen som pågår i Göteborgs Konserthus 17-19 maj – ett unikt tillfälle att lära känna detta vackra och mytomspunna instrument. Biljettpriset för kammarkonserterna ligger på 20-40 kr/konsert så passa på att frossa!

Provlyssna

Lär känna solisterna.

Program

J S Bach Kromatisk fantasi och fuga i d-moll 12 min

J S Bach Fransk svit nr 2

Schubert / Liszt An die Ruh

Schubert / Liszt Gretchen am Spinnrade

Granados Spansk dans nr 2

De Falla/Grandjany La Vida Breve: Spansk dans nr 1

Grandjany Rapsodi

Paus 25 min

ten Holt Canto Ostinato

Torsdag 18 maj 2023: Evenemanget slutar ca kl 22.00

Medverkande

Som en av de ledande harpisterna i sin generation har Sivan Magen beskrivits av NY Times som "a harpist of extraordinary range". Han har vunnit International Harp Contest i Israel, Pro Musicis International Award och Borletti-Buitoni Trust Award. Hösten 2017 utsågs han till huvudharpist i Finlands Radios orkester, och från och med sommaren 2023 är han professor i harpa vid Hochschule für Musik Hanns Eisler i Berlin. Sivan Magen framträder som recitalist och som solist med orkestrar över hela USA, Sydamerika, Östasien, Europa och Israel, på arenor som Carnegie Hall, Wigmore Hall, Sydney Opera House och Wien Konzerthaus, och med orkestrar som Filharmonikerna i Israel, Tammerfors och Strasbourg, Finlands Radios orkester, Saint-Paul och Wiens kammarorkestrar och Skotska kammarorkestern samt Sydneys, Jerusalems och Israels symfoniorkestrar.

Gwyneth Wentink, född i Nederländerna 1981, är en internationellt hyllad harpist som arbetar inom många genrer. Hon är regissör vid State of the United Arts, en tankesmedja och performance-plattform för konst. Gruppen har nyligen turnerat med föreställningen In Code, en audiovisuell föreställning av Terry Rileys "In C" för harpa, elektronik och bilder. Som harpist har Wentink uppträtt på världens mest prestigefyllda scener som Carnegie Hall och Lincoln Center i New York, Royal Albert Hall och Royal Opera Hall i London och Konzerthaus i Berlin. Bland kompositörer som skrivit verk för Gwyneth Wentink finns Theo Loevendie, Marius Flothuis och Terry Riley. Wentink har en position som soloharpist i Orchestra Revolutionaire et Romantique och English Baroque Soloists under ledning Sir John Eliot Gardiner. Berömd för sin mångsidighet introducerade Wentink harpan i klassisk indisk musik och spelar regelbundet med storheter som Pt Hariprasad Chaurasia. Wentink har vunnit ett flertal priser, inklusive Dutch Music Award, Israel Harp Competition och Young Concert Artists Audition i New York.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Kontrabasisten Jenny Rydeberg spelar på sitt instrument i ett rött sammetsrum

Ge ditt liv konsertmagi!

Ett abonnemang i Göteborgs Konserthus ger dig oförglömliga upplevelser och rabatterat biljettpris. Dessutom många andra att dela upplevelserna med.

Abonnemang 2023-2024