Göteborgs Konserthus Sjung orgelns lov, Göteborgs Symfoniska Kör!

Evenemanget har ägt rum. Fira den magnifika konserthusorgelns gnistrande ettårsdag tillsammans med Göteborgs Symfoniska Kör, Göteborgs Symfonikers Vokalensemble och organisten Johannes Landgren! På programmet står allsång och musik av bland annat Brahms, Fauré och Alfvén.

Speltid ca: 1 t Scen: Stora salen
150 kr

Evenemanget har ägt rum

Drottningen av Konserthuset, den magnifika orgeln, fyller ett år! Ettårsdagen firas under en heldag med sång- och orgelmaraton. Kom och hör västsvenska körer och våra främsta organister fylla salen med klanger i fem unika konserter söndag 23 oktober.

Finalen på födelsedagsfirandet är den här konserten med Göteborgs Symfonikers Kör och Göteborgs Symfonikers Vokalensemble, där du också har chans att sjunga med!

Göteborgs Symfoniska Kör har 100 år i ryggen och har sjungit ett stor antal körverk tillsammans med Göteborgs Symfoniker genom åren. Göteborgs Symfonikers Vokalensemble består av tolv skickliga, hängivna och yrkesverksamma sångare. De utgör en aktiv kärna i Göteborgs Symfoniska Kör och framträder också som fristående ensemble.

Vid orgelns spelbord denna konsert sitter organisten Johannes Landgren och Katie Thomas är kormästare. Presentatören Gary Graden kommer att få oss att sjunga så taket lyfter när det är dags för allsång!

Passa också på att landa i vackra götaplatsfoajén innan eller efter konserten och kalasa på stjärnkonditorn Fredrik Borgskogs unika orgelbakelse, speciellt framtagen till orgelns ettårsdag.

Orgelns spelbord står på podiet. Ett rött ljus fyller scenen.

Den nya konserthusorgeln med sina 9 000 pipor finns bakom scenen och vibrationerna från baspiporna sträcker sig under golvet ända fram till mittersta parkett.

Provlyssna

Lär känna musik som står på programmet.

Program

Fauré Agnus dei ur Requiem

Fauré Cantique de Jean Racine

Brahms Geistliches Lied

Landgren Hommage till en ettåring (improvisation)

Tauro Sing-along - Höstvisa

Alfvén Aftonen

Eben Mystery of Creation

Trad. Sing-along - Limu limu lima

Mathias Let the People Praise Thee, O God

Medverkande

Göteborgs Symfonikers Vokalensemble består av tolv skickliga, hängivna och yrkesverksamma sångare som kommer att utgöra en aktiv kärna i Göteborgs Symfoniska Kör med ambitionen att utforska körsångens konstnärliga möjligheter. Förutom verksamheten med Göteborgs Symfoniska Kör som ger ett flertal konserter med Göteborgs Symfoniker varje säsong framträder ensemblen också på egen hand med varierade program som visar dess bredd och mångsidighet.

Kören grundades 1917 av kusinerna Elsa och Wilhelm Stenhammar. Elsa Stenhammar var en av de drivande krafterna i sekelskiftets körliv i Göteborg och blev körens första repetitör. Den 8 december 1917 debuterade kören i Beethovens Körfantasi med Wilhelm Stenhammar som solist vid flygeln. Som landets äldsta symfoniska kör kunde man 2017 fira sitt 100-årsjubileum med en stor festkonsert där såväl Mozart och Brahms som Stenhammar, Elfrida Andrée och Björn & Benny stod på programmet. Göteborgs Symfoniska kör är en ideell förening som är knuten till Göteborgs Symfoniker. Kören medverkar i konserter och föreställningar i såväl orkesterns som i egen regi. Musiken blir därför blandad och repertoaren omfattande. Göteborgs Symfoniska Kör har medverkat vid konserter i bland annat Royal Albert Hall och i Canterbury Cathedral i England samt deltagit med Göteborgs Symfoniker i den årliga musikfestivalen på Kanarieöarna och på en turné till Kina.

Katie Thomas kormästare

Johannes Landgren orgel

Gary Graden körledare

Relaterade klipp
Introduktion: The queen of pipes

Vår orgelexpert avslöjar vad som ger den nya orgeln sin unika klang!

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i konsertmagasinet

Nr 1 2022-2023 En pralin till kaffet

Vi inleder ett samarbete med stjärnkonditorn Fredrik Borgskog.

Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter