Göteborgs Konserthus Skolkonsert: Till fots

Evenemanget har ägt rum. En musikberättelse med Symfonikerna och en stor barnkör om att lämna det som en gång var ”hemma”. För mellanstadiet.

Speltid ca: 50 min ingen paus Scen: Stora salen
Fri entré, platsbokning

Evenemanget har ägt rum

En musikberättelse med Symfonikerna och en stor barnkör om att lämna det som en gång var ”hemma” – att gå mot något okänt för att fly något obeskrivligt. Om skavsår, hemlängtan och nya upptäckter. Och bli inte förvånad om viss musik vi får höra också har vandrat långt…

Till fots har skapats med människor som har just den erfarenheten – människor som precis anlänt till vårt land eller som kom hit för flera år sedan. Berättelsen om förflyttning finns även inom vårt eget land och att komma ny till en plats kan vi människor alla känna igen. I de här berättelserna ryms vemodet, hoppet om en bättre framtid och minnet av mormors bästa bus.

Kören består av kulturskoleelever från Göteborgs olika stadsdelar och kören ”En stund på jorden” med barn från Styrsö och nyanlända barn från Göteborgs västra delar. Solist är oud-spelaren Ahmad Al-Khatib som är född i Jordanien av landsflyktiga palestinier. Sedan 2004 bor han i Sverige och är lärare på Högskolan för scen och musik.

Spelas för mellanstadiet.

Konserten spelas också som familjekonsert.

Program

Trad. Härlig är jorden 2 min

Fjellheim Eatnemen Vuelie 2 min

Pettersson En gång regnade det barn 3 min

Davis Mona Lisa overdrive 3 min

Mahler Adagietto ur Symfoni nr 5 4 min

Edvardson Min familj 3 min

Berg Drömmarna 3 min

Tvete Vik Hope ur Suite for Hope 2 min

Bryngelsson Språkets ljus ur Min väg 3 min

Grieg Morgonstämning ur Peer Gynt 4 min

Pourkarim En stund på jorden 4 min

Medverkande

Göteborgs Symfoniker har kallats "En av världens mest formidabla orkestrar" av The Guardian och har turnerat i USA, Europa, Japan och Fjärran östern samt gästspelat i de viktigaste konserthusen och på de stora festivalerna runt om i världen. Sedan 2013 är den respekterade och efterfrågade amerikanen Kent Nagano förste gästdirigent för Göteborgs Symfoniker. Han ledde Symfonikerna på framgångsrika turnéer till Kina och Tyskland 2015. Göteborgs Symfoniker driver också en omfattande verksamhet för barn, inklusive det årliga musiklägret Side by Side by El Sistema, samt erbjuder digitala livekonserter på gsoplay.se. Dessa konserter kan också ses på mobiler och surfplattor via egna appar. Hösten 2017 inträder finske Santtu-Matias Rouvali som orkesterns chefdirigent. Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus som är berömt för sin fina akustik. Orkestern bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Wilhelm Stenhammar, landets store tonsättare under 1900-talets början, var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav tidigt orkestern en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till Göteborgs Symfoniker. Efter Stenhammar kom viktiga chefdirigenter som Tor Mann, Sergiu Comissiona, Sixten Ehrling och Charles Dutoit. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett 100-tal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. Detta ledde till att Göteborgs Symfoniker 1997 utsågs till Sveriges Nationalorkester. Under fem år som orkesterns chefdirigent 2007-2012 framträdde Gustavo Dudamel med Göteborgs Symfoniker bland annat vid BBC Proms och i Musikverein i Wien. Långvariga samarbeten med skivbolagen Deutsche Grammophon och svenska BIS har resulterat i fler än hundra skivor. Under senare tid har Göteborgs Symfoniker gjort ett flertal inspelningar för Chandos, senast en cykel med Kurt Atterbergs samlade symfonier med Neeme Järvi som dirigent.

Katarina Andreasson dirigent

Ahmad al Khatib solist

Elever från Kulturskolan Göteborg kör

Delar ur musikteatern "En stund på jorden" som framfördes hösten 2016 av nyanlända elever från Västra Göteborg tillsammans med elever från Styrsö som är födda och uppvuxna i Sverige. Tillsammans är de femtio barn och ungdomar mellan sex och femton år.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret